Juta Verhagen ontwikkelt zich sterk, en draagt met Rowic bij aan hoge teamspirit

Gepubliceerd op 29 augustus 2021 om 11:00

Basketbal is haar passie, daar gaat ze in op en daar schittert ze op en buiten het veld! De 33-jarige Juta Verhagen weet wat het is om op hoog niveau te spelen, en inzichten in basketbal te creëren. Team gaat boven eigenbelang is wat zij uitstraalt en haar eigen gemaakt heeft. Bij dames 1 van Rowic uit Dordrecht is ze dan ook één van de speelsters met een behoorlijk groot en belangrijk aandeel.

Toernooi op de basisschool

De één heeft vrienden die basketballen, de ander ouders die het gedaan hebben. Juta kwam in aanraking met basketbal op haar basisschool, en dat is tot op de dag van vandaag altijd erin gebleven. “Ik was negen jaar toen we op de basisschool een toernooi hadden,” vertelt Juta. “De coach van Simple Dribble had gevraagd of ik wilde komen spelen. Sinds dat moment ben ik daar nooit meer mee gestopt.”

“Je wint samen, je verliest samen”

De veelzijdige manier van deze sport uitoefenen maakte dat Juta er nooit meer van af zou gaan. “Wat mij voornamelijk triggert binnen basketbal is dat het een teamsport is. Als je in een team zit bereik je alles uiteindelijk met elkaar als geheel: je wint samen, je verliest samen. Daarbij kan je met een team van 12 spelers allerlei soorten aanvallen bedenken, waardoor je nooit in je eentje plays of mogelijkheden hoeft te verzinnen. Daarnaast vind ik basketbal een snel en dynamisch spelletje, wat ervoor zorgt dat het nooit verveelt. Je kan al je energie kwijt in deze sport. Stel je hebt bijvoorbeeld een stress dag, dan kan basketbal daar enorm veel verlichting in geven.”

Een mooie benadering qua spelontwikkeling

Het is onmogelijk dat een speler in het begin van zijn of haar carrière hetzelfde spel speelt binnen basketbal. Ontwikkeling is een must, en Juta heeft zich op een mooie wijze ontwikkeld. Eentje die bijdraagt aan het principe De Kracht van TEAM. “Mijn spel is in de loop der jaren veel veranderd. Vroeger was ik geneigd veelal zelf te willen uitvoeren, ook om te laten zien dat ik ook wat in mijn mars heb. Tegenwoordig ben ik juist het omgekeerde van dat. Ik creëer veel voor mijn teamgenoten en stel ze in scorende positie in plaats van zelf voor de afronding te gaan. Zelf merk ik dat zoiets voor meer dreiging zorgt en meer mogelijkheid geeft om wedstrijd goed te kunnen afsluiten. Buiten dat beschik ik natuurlijk over goed scorend vermogen. Daar hebben wij overigens meer van bij dames 1 van Rowic, maar dat ligt in ons team ook redelijk gelijk. Variatie en dreiging van meerdere kanten heb je nodig.”

Al een tijdje een grote aanwinst voor Rowic!

Prachtige tijden meegemaakt met heren 1 van West-Brabant Giants

Kijken naar het hoogste niveau van Nederland is vaak een beleving. Juta kwam als tiener vaak naar de wedstrijden van West-Brabant Giants, en kan zich het tweede seizoen voornamelijk goed herinneren. “Voor ons was het echt heel fijn om met een groepje naar de thuiswedstrijden van de Giants te gaan, in sporthal De Boulevard. Het was voornamelijk leuk omdat ik als speler er ook bij betrokken werd, iets waar de organisatie toen heel goed aan deed. Dat waren echt bijzondere tijden, en het leefde met de jaren steeds meer! In het begin was het natuurlijk volledig nieuw allemaal, en was het voornamelijk inkomen en basketbal in West-Brabant meer stimulansen te geven. Met deze hele leuke mannen, zei ik als 16-jarige haha, was zoiets zeker gelukt. Ik kan mij nog goed herinneren dat in het tweede seizoen er een goed team stond met als coach Tony van den Bosch, en dat wij in de kwartfinale van de play-offs als nummer 8 de nummer 1 Donar uitschakelden. Magische tijden!

Als toeschouwer leer je ook veel van het spelletje. Door veel te oefenen op trucs die de mannen uitvoeren op het veld, word je zelf ook steeds beter. Dat heeft de Giants mij absoluut mee kunnen geven.”

Veel geleerd op landelijk niveau

Op 14-jarige leeftijd speelde Juta op junioren-Eredivisieniveau. “Toen ik 15 jaar was speelde ik al eerder tegen Rowic,” vertelt Juta. “Destijds speelde ik bij Sharklets in Breda, welke in 2002 failliet is gegaan aangezien de basketbalentiteit NAC Breda ook failliet ging. Dat was mijn eerste jaar op junioren-Eredivisieniveau, wat best spannend was om die stap te nemen. Ik had heel veel geleerd van mijn coach Roy Narain. Die man zit nog steeds in mijn hart! Door de trainingen op landelijk niveau is mijn spel ook veranderd, zoals ik hiervoor al aangaf. Op dat niveau kan je niks meer alleen aan, daar heb je eenmaal een team voor nodig. Dat inzicht is het belangrijkste wat spelen op Eredivisieniveau bij gebracht heeft!

Daarna ben ik even bij Rowic uitgekomen, waarna een aantal jaren later Giants volgde, maar later kreeg ik een berichtje van een speelster van de Giants dat Rowic nog spelers zocht. Zodoende kwam toch weer dat verlangen om terug te gaan naar Dordrecht, en sinds dat moment ben ik er nooit meer weggegaan.”

Dames 1 Rowic; bestaande uit doordouwers

Gaan voor de volle winst, en nooit uit de weg te gaan voor wie dan ook. Dat is hoe dames 1 van Rowic omschreven kan worden. “Het is echt een vriendinnenclubje, bestaande uit keiharde werkers,” veronderstelt Juta. “Wij zijn altijd op de trainingen, en laten dat door niets afzeggen. Wij willen voor elkaar vechten en winnen, en dat maakt het echt een fantastisch topteam! Vorig jaar hadden wij een oefenwedstrijd tegen Barons uit Breda, in de Eerste Divisie. Het deed ons echt goed om daar van te winnen. Ook de eerste ronde van de bekercompetitie wisten wij te winnen. Al met al kunnen wij heel veel bereiken met ons team. De realiteit is helaas wel zo dat ik nu twee jaar bij Rowic speel, en er bijna meer coronatijden zijn geweest dan wedstrijden. Ik hoop dat dat gauw verandert. Wat ik wel kan vertellen is dat wij komend seizoen een aantal mooie toevoegingen erbij krijgen!”

“Het zou heel leuk zijn om mijn kennen en kunnen als ervaren speelster over te kunnen dragen aan de jonge speelsters in ons team”

Zal Juta nog meer doelstellingen hebben gedurende haar carrière? Zelf weet ze wel wat ze nog zou willen. “Eerlijk gezegd heb ik al heel veel bereikt wat ik zou willen bereiken. Met Breda heb ik op Eredivisieniveau gespeeld, en daarnaast met Binnenland uit Barendrecht op diverse hoge niveaus. Mijn doel ligt nu voornamelijk om jonge meiden die in ons team zitten met goed basketbal te kunnen begeleiden. Het zou heel leuk zijn om mijn kennen en kunnen als ervaren speelster over te kunnen dragen aan de jonge speelsters in ons team, zodat zij ook veel zouden kunnen inbrengen.”

Deze topper van Rowic gaan schitteren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.