Landelijke en regionale aantrekkelijkheid bij BV Hoofddorp

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 12:50

Hoofddorp is de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer met bijna 77.000 inwoners. Dankzij een gunstige verbinding met Schiphol kent Hoofddorp veel nationale als internationale ondernemingen. Er wordt ook meer dan 50 jaar gebasketbald in Hoofddorp. Per 1 juli 1966 werd de eerste basketbalclub in Hoofddorp opgericht: BV Hoofddorp. We gaan vandaag wat dieper op deze organisatie in, samen met voorzitter Jochem Somers.

De geschiedenis van BV Hoofddorp

Zoals gezegd, BV Hoofddorp bestaat meer dan 50 jaar. Zoiets moest natuurlijk groots gevierd worden. “Eerder in 2006 heb ik het 40-jarig bestaansjubileum nog zelf met een grote groep vrijwilligers georganiseerd,” zegt Jochem. Vier jaar geleden hebben we met het 50-jarig jubileum een bekerwedstrijd tegen Landstede Hammers uit Zwolle gespeeld. Daarnaast hadden we huldiging van een aantal leden die ook een Koninklijke onderscheiding kregen. Dat betrof twee leden van het eerste uur: Ineke Blijleven en Annie Lammerts. Zij waren bij de oprichting van BV Hoofddorp al betrokken.”

Een mooie manier om diverse jubilea te vieren. Terug naar 1966; hoe was BV Hoofddorp opgericht? Jochem: “Hoofddorp was in 1966 nog een hele kleine plaats, iets wat vandaag de dag niet is voor te stellen. Er was destijds niet veel sport in Hoofddorp, eigenlijk alleen voetbal. De oprichter was Coen Lammerts, een sportleraar op een school in Hoofddorp. Hij ging op ontdekkingstocht met leerlingen naar andere sporten zoals honkbal en basketbal. Uiteindelijk is er een basketbalvereniging en een honkbalvereniging ontstaan vanuit een voetbalvereniging en uitgegroeid tot zelfstandige verenigingen. Toch oefenden een aantal leden zowel basketbal als honkbal uit. Basketbal is echt een wintersport die binnen wordt gehouden, maar honkbal is een echte buitensport. Dus in de zomer gingen de leden honkballen en rond de herfst tot de lentemaanden werd er gebasketbald. De vereniging is in feite meegegroeid met de groei van Hoofddorp zelf. Met een aantal van bijna 500 leden zijn wij op dit moment één van de grootste verenigingen van Nederland.”

Groei in leden aantal

Bijna 500 leden. Dat aantal is te danken aan diverse factoren die de organisatie goed doen. “De laatste twee jaren zit er echt een groei is ons ledenaantal. Toen het seizoen afgelopen augustus weer begon hebben we veel nieuwe leden erbij gekregen.  Doorgaans zien we aan het einde van een seizoen een aantal uitschrijvingen, maar waarschijnlijk door de onzekerheid rondom de coronamaatregelen was dit afgelopen jaar niet het geval. Ik denk dat onze groei mede te verklaren is met het feit dat we als vereniging met ons Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) een geweldige topsportlocatie hebben. We hebben daarnaast Het Spectrum die na een grondige verbouwing in oktober 2019 weer heropend is. Maar de echte verklaring van onze groei in de afgelopen jaren is, omdat we aan de jeugdkant veel enthousiaste en kwalitatieve trainers en coaches hebben, die de jeugd de basis skills basketbal kunnen bijdrage. Leuk feitje is dat diverse ouders met zelf een basketbal achtergrond nu betrokken zijn bij het team van hun zoon of dochter. Vanaf 6 jarige leeftijd kun je al op een spelenderwijs kennis maken met basketbal bij BV Hoofddorp. Kinderen nemen vaak ook een vriendje of vriendinnetje mee vanuit school. Door bij de jongste groepen breed in aantallen leden te zijn, lukt het om een goede doorstroming te krijgen naar de oudere groepen. Het fundament van de vereniging is daarom erg sterk gebouwd.”

Een volle Sportcomplex Koning Willem-Alexander in een Basketball Cup wedstrijd tegen Landstede Hammers.

Recreatief en ambitieus, met hier en daar successen

Waar zou men als eerste aan moeten denken bij het horen van de naam BV Hoofddorp? Jochem kan dat in één zin opnoemen. “BV Hoofddorp is een hele solide club met gezonde ambities. We proberen met onze eerste teams altijd zo hoog mogelijk als haalbaar te spelen. Daarvoor hebben we voldoende en opgeleide trainers nodig, voldoende scheidsrechters in het korps hebben, en natuurlijk dat de financiën op orde zijn. Het is niet zo dat we een team op het hoogste niveau inschrijven en pas daarna gaan kijken of alle facetten aanwezig zijn en het haalbaar is. Ons beleid is dat met onze ambities voldoende basiselementen aanwezig zijn en dat we dat voor lange termijn kunnen volhouden in plaats van één jaartje. Dat stralen we ook al vele jaren uit in de basketbalwereld. Wij zijn een vereniging die basketbal voor iedereen biedt. De spelers die talent hebben en extra inzet tonen kunnen bij ons altijd gaan voor een extra uitdagingen op landelijk niveau. Onze teams doen op dat niveau doorgaans redelijk goed mee. We halen regelmatig de eindronden. Recent, in 2019 wonnen we op landelijk niveau met de onder 22 mannen en vrouwen teams het Nederlands kampioenschap. Als leden op recreatief niveau willen basketballen kan dat natuurlijk ook. Wij proberen op beide gebieden balans te houden. Het gaat ons niet alleen om de eerste teams, de rest van de teams vinden we allemaal even goed belangrijk.”

De mannen en vrouwen onder 22 van BV Hoofddorp kampioen in 2019!

Oud-spelers die uit vleugels uitspreidden

BV Hoofddorp heeft veel in haar bestaan veel betekent voor de ontwikkeling van spelers. Sommige van hen kwamen uit op het hoogste niveau van Nederland, anderen gingen naar het buitenland. “Als je met een eerste herenteam of damesteam hoog speelt, verschaft dat meer aantrekkingskracht voor de vereniging. Kinderen zullen geneigd zijn te denken ‘wauw dat wil ik ook!’ Het blijft natuurlijk lastig. Basketbal is in Nederland een kleine sport. Als wij leden in onze vereniging hebben, en een andere vereniging verderop speelt op dat moment wel op eredivisie niveau binnen de leeftijdsgroep, waarin deze talenten zich bevinden, dan kiezen ambitieuze talenten natuurlijk voor een hogere uitdaging. Dat gunnen wij ze dan ook van harte, want wij geloven er niet in om iemand voor altijd te moeten binden aan de vereniging. Wij gunnen alle leden de ontwikkeling die voor heb haalbaar is. Ik kan een heel lijstje namen opnoemen die bij ons begonnen zijn, en op het hoogste niveau in actie waren gekomen of zelfs in het buitenland. Spelers als bijvoorbeeld Stefan Wessels die naar de Amsterdam Astronauts ging en nu al heel lang voor Den Bosch in actie komt. Kendrick Zondervan komt ook bij ons vandaan (ex-Landstede Hammer). Sydmill Harris (ex-Amsterdam Astronauts), Pascal van Alten (ex-Amsterdam Astronauts en Omniworld Almere), Dexter Hope, Evi Dekker en Irene Sloof zijn ook bij ons begonnen. Het is leuk om te zien dat oud-leden zo hoog spelen en zo ver zijn gekomen.”

Basketbal voor iedereen in Hoofddorp

Gezien de activiteiten die BV Hoofddorp organiseert en faciliteert staat vast dat zij voor iedereen die kan en wil een plek krijgt. “Binnen de vereniging proberen we rondom de wedstrijden van onze eerste heren- en damesteams wat extra aandacht te geven. Daarnaast organiseren we elk jaar een mixtoernooi, zodat leden van verschillende lichtingen met elkaar spelen. Normaal gesproken houden we aan het einde van het seizoen een seizoensafsluiting waarin we onze kampioenen huldigen en het seizoen feestelijk afsluiten. We nemen jaarlijkse deel aan de Sportfair die binnen de gemeente wordt georganiseerd en faciliteren clinics op basis- en middelbare scholen. Op deze manier promootten we de vereniging en proberen we basketbal ook daarbuiten uit te dragen. Naast valide teams heeft de vereniging ook een rolstoel en G-team. Dit laatste team is ontstaan doordat één van onze leden werkzaam was in een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is geen competitiebasketbal wat zij spelen, maar we organiseren één keer in de week een trainen onder leiding van een groep enthousiaste vrijwilligers. Wij bieden basketbal voor iedereen aan, ook aan deze groepen. Bij ons ben je 100% welkom!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.