Avontuurlijke momenten voor Icey Koster

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 09:00

Icey Koster heeft de afgelopen basketbalseizoenen veel moois meegemaakt. Op landelijk niveau beleeft ze prachtige momenten met H.S.V. Haren en ontwikkelt ze zich sterk. Icey krijgt het voor elkaar om zichzelf en het team veel moois te geven, elke wedstrijd.

Het begin bij BV Groningen

Icey begon haar basketbalcarrière op jonge leeftijd. Sinds haar achtste komt ze al in actie en begon toen bij BV Groningen (BVG). “Sinds twee jaar geleden ben ik naar H.S.V. Haren gegaan,” vertelt Icey. “Het was een grote stap voor mij, aangezien het niveau aanzienlijk verschilde van wat ik gewend was te spelen. Daardoor voelde het anders dan hoe ik eerst speelde.”

Ondanks de aanpassing genoot ze van haar nieuwe uitdaging. “Ik vind het hartstikke leuk hier, en daar leer ik ook heel veel. Ik ben wel blij met de switch die ik heb gemaakt.”

Van BVG naar Celeritas Donar

Haar tijd bij BVG legde een solide basis voor haar vaardigheden en passie voor basketbal. “Bij BVG heb ik gespeeld totdat ik 14 jaar was. Ik zat op de basisschool en ik had twee vriendinnen in de klas die zeiden dat basketbal iets voor mij was. Toen ben ik bij BVG een proeftraining gaan volgen, en dat vond ik gelijk heel leuk. Al snel mocht ik meedoen aan competities, en hoewel ik niet meteen met mijn vriendinnen in hetzelfde team speelde, maakte ik veel andere vrienden met mijn teamgenoten.”

Inspiratie en groei

De invloed van grote basketbalclubs zoals Donar Groningen was aanvankelijk gering, maar groeide met de tijd. “Toen ik bij Celeritas ging spelen, ging ik ook naar de wedstrijden van Donar. Ik was daarvoor maar naar iets van twee wedstrijden gegaan, maar daarna ben ik bijna elke wedstrijd naar de MartiniPlaza gegaan.”

Het bijwonen van wedstrijden in een volle MartiniPlaza was indrukwekkend. “Dat was echt gaaf, en ik weet nog dat we als kampioenen van H.S.V. onder 16 het veld op mochten komen bij rust. Dat was echt zo gaaf, maar tegelijkertijd wel best wel eng met al die mensen die naar je kijken.”

Speelstijl en invloed

Hoewel Icey niet één specifiek idool heeft, kijkt ze op naar spelers zoals Kyrie Irving. “Kyrie Irving is een snelle point guard. Hij heeft ook goede ball handles. Hij kan goed finishen onder de basket. Dat zou ik ook heel graag willen kunnen.”

Icey is een point guard met een specifieke focus. “Ik ben niet echt een aanvalster, maar meer een verdediger. Ik zet altijd heel veel druk op de bal, en ik speel met heel veel inzet. Ik geef nooit op. Veel speelsters zijn twee of drie koppen langer dan ik, maar dan ben ik wel veel harder. Ik ben dan ook wel aan het strijden, en het lukt wel als je heel veel inzet toont.”

Succesvolle overstap naar H.S.V. Haren

Twee jaar geleden maakte Icey de overstap naar H.S.V. Haren, samen met andere talentvolle spelers van verschillende clubs. “We hadden op dat moment niet verwacht dat we zo’n goed team zouden opbouwen en gelijk landskampioen zouden worden. De eerste ervaringen met het spelen op landelijk niveau waren overweldigend, en leidden ook nog eens tot grote successen.”

De Limfjords Cup en het landelijke kampioenschap

Het winnen van de Limfjords Cup in Denemarken was een belangrijke mijlpaal. “We hadden niet verwacht dat we zouden winnen, maar we hebben toch gewonnen. Ook dit jaar zijn we weer eerste geworden.”

Een minder prettig verloop in de Final Four

Niet alles ging zonder hobbels. Tijdens een belangrijke wedstrijd tegen Triple ThreaT ontstonden er onverwachte problemen. “Triple ThreaT had nadat we twee keer hadden gewonnen in de Final Four klachten ingediend, en iedereen was gelijk heel stil. Het bleek dat er een speelster zou zijn opgegeven voor een andere club, maar dat was voor volgend seizoen. Hierdoor werden de overwinningen in de halve finale eerst nietig verklaard en verloren we dus reglementair met 20-0. Triple ThreaT zou dus naar de finale gaan om te spelen tegen BS Leiden. We hadden die dag dus niet meer getraind.”

Toch nog kampioen worden met H.S.V. onder 16

Gelukkig kon coach Ellis Schouten de situatie redden, en mocht H.S.V. toch de finale spelen tegen BS Leiden. Een intense voorbereiding leidde toch tot succes. “De eindstand in de finale was ongelofelijk laag, maar we werden kampioen door met 34-37 te winnen van BS Leiden. Het was zo leuk, want ook zoiets verwacht je niet gauw als eerstejaars ploeg in de onder 16 Eredivisie.”

Afgelopen mei stond Icey wederom in de finale van de onder 16 Eredivisie. Dit keer tegen MBCA Amstelveen, waarbij het helaas niet lukte om te winnen, daar het 72-76 werd. Het was een spannende en leerzame ervaring die haar alleen maar meer motiveerde voor de toekomst.

Icey weet in elk geval wat winnen en hard werken inhoudt. De stap van BVG naar landelijk niveau, haar onvermoeibare inzet en haar toekomstplannen laten zien dat met passie en hard werken, grote doelen bereikt kunnen worden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.