Floor Kuijt: een basketbaltalent in groei en bloei

Gepubliceerd op 11 mei 2024 om 10:00

Op slechts 14-jarige leeftijd heeft Floor Kuijt al veel meegemaakt in de Nederlandse basketbalwereld. Met twee jaar ervaring bij BS Leiden (voorheen BV Alphia) staat ze klaar voor tal van nieuwe uitdagingen en echte groeimomenten, waarin ze steeds sterker zal worden. Foto: Jordy Snoek

Basketbal in de familie

Met een grootmoeder die de Jumping Giants oprichtte en een nicht die op hoog niveau speelt, is het duidelijk dat Floor de sport met de paplepel ingegoten kreeg. “Mijn oma heeft de club in Nederweert opgericht, en mijn nicht Siri Körner speelt in het dames 1 team van Zorg & Zekerheid Leiden," vertelt Floor. "Ik speel graag basketbal. Het geeft me energie en het leegt mijn hoofd. Op dat moment heb ik even geen zorgen meer en kan ik gewoon lekker in de flow komen.”

Een solide overgang naar de Eredivisie

Hoewel de overstap naar de Eredivisie een uitdaging leek, voelde Floor zich meteen thuis in het competitieve spel. Haar vastberadenheid en harde werk hebben haar geholpen om zich snel aan te passen aan het hogere niveau. “Het was heel erg leuk. De overstap was groter dan ik had verwacht, want ik speelde eerst regionaal en nu ineens nationaal. Je merkt dat het niveau erg hoog ligt, maar ik vond wel dat ik goed mee kon komen in het spel. Ik was niet de persoon die erg achterliep. Ik voelde me gelijk welkom. Ik heb met de jongens gespeeld en ik merkte heel erg dat ik heel erg hard werd, omdat ik met jongens speelde. De overstap naar de meiden was toen ineens heel anders. Ik denk dat ik daardoor sterker ben geworden, ook omdat ik heel veel train. Ik train inmiddels drie keer met BS Leiden en drie keer met de Basketball Skills Academy.”

Vertrouwen in het onder 16 team van BS Leiden

Met een sterk team om haar heen, gelooft Floor dat BS Leiden de potentie heeft om de finales te bereiken. Haar vertrouwen in het team geeft hoop voor dit seizoen. “Dit team is heel erg sterk met z'n allen. Dus ik heb echt wel vertrouwen in dit team. Vorig jaar was het wel anders, het niveau waar ik destijds speelde. Ik denk ook dat we in dit team elkaar heel erg aanvullen, dus dat het een heel erg sterk team wordt. Verder denk ik dat we de finales kunnen halen door op een goede manier door te gaan met trainen.”

Kritische blik op de sport door het bekijken wedstrijden in de BNXT-League

Naast haar eigen prestaties op het veld houdt Floor ervan om basketbalwedstrijden te analyseren. Haar oog voor detail en passie voor de sport maken haar niet alleen een geweldige speelster, maar ook een slimme observator. “Ik kreeg vrijkaartjes voor Zorg & Zekerheid Leiden heren 1 van BS Leiden. Je ziet echt mooie dingen bij heren 1. We hadden die wedstrijd gezien waarin ze 16 punten achterstonden met nog twee minuten te gaan. Ik vond dat echt zo spannend! Ik vind dat soort wedstrijden echt leuk om te kijken, maar ik ben dan ook iemand die dan gaat kijken naar de details van bepaalde situaties: wat hebben ze op dat moment goed of fout gedaan? Wat kan je verbeteren, ook in je eigen spel? Ik heb dit seizoen alleen nog de dames 1 van ZZ Leiden bekeken.”

Een mooi toekomst voor ogen

Met een uitnodiging voor de Orange Lions in het vooruitzicht, kijkt Floor vol verwachting uit naar nieuwe uitdagingen en kansen om haar talent op internationaal niveau te tonen. “Ik was uitgenodigd voor de Orange Lions. Ik heb daar een selectietraining gehad, dus we waren daar met 16 meiden die meetrainden. Ik ben echt benieuwd hoe het zal zijn om daar te spelen, lijkt mij echt heel vet!”

Met haar vastberadenheid, talent en liefde voor de sport belooft Floor Kuijt een naam te worden om in de gaten te houden in de Nederlandse basketbalwereld. Met haar ogen gericht op succes, staat ze klaar om haar carrière voort te zetten en haar dromen waar te maken! Foto: Jos van Moorsel

Reactie plaatsen

Reacties

Margo Evers
een maand geleden

Top Floor.
Wat een ontzettend boeiend intervieuw.

Minke Hoek
een maand geleden

Geweldig dit interview. Floor weet wat ze kan en nog wil leren. Je hebt n mooi doel voor ogen, Floor. Dat is duidelijk hier in te lezen. Top.