Samen sterker: door de ogen van Biene Blom

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 12:30

In de basketbalwereld draait het niet alleen om individueel talent, maar ook om de kracht van het collectief. Biene Blom en haar team H.S.V. uit Haren hebben in de onder 16 competitie al heel wat mooie momenten meegemaakt. Groeien als talent en landelijk kampioen worden, zijn zaken die Biene op prachtige wijze heeft weten te verwezenlijken als onderdeel van het gehele team. Haar kracht? Beschikken over doorzettingsvermogen en een onverzettelijke geest!

De verbinding op het veld

Basketbal is niet alleen het spel dat haar verbindt, maar ook de onbreekbare band van vriendschap en steun. Haar ware kracht kwam tot uiting in de hechte band die ze deelde met haar teamgenoten. “Vroeger zat ik eerst een jaartje op ballet, maar al gauw kwam ik erachter dat ik dat niet leuk vond,” herinnert Biene zich. “Daarna heb ik verschillende sporten uitgeprobeerd, maar uiteindelijk koos ik toch voor basketbal. Ik klikte gelijk met het team, en de sport zelf was echt heel leuk. Je begint met je team aan een heel seizoen vol nieuwe mogelijkheden. Destijds speelde ik al met Karlijn Wesselink in het team. Nu kijk ik er natuurlijk anders naar dan toen, maar ik zou dit zeker willen blijven doen!”

Het enthousiasme van de tribunes in MartiniPlaza vormde het decor van Biene's inspiratie. Als toeschouwer bij de wedstrijden van Donar voelde ze de extase van het spel, de kampioenschappen en de magie van dit alles. “Af en toe ging ik met mijn broertjes en ouders naar wedstrijden van Donar kijken in MartiniPlaza. Ik vond alles gelijk heel mooi: de mascotte, cheerleaders en de spelersopkomst. Het was een tijdperk waarin Donar echt heel goed was en meerdere kampioenschappen behaalde. Het was echt geweldig om daarnaar te kijken.”

Een seizoen van uitdagingen en overwinnen

Het debuut op landelijk niveau bracht nieuwe uitdagingen met zich mee voor Biene en haar team. Met vastberadenheid en onder leiding van coach Ellis Schouten overwonnen ze obstakels en streefden ze naar de top. Zelfs tegenslagen konden hun vastberadenheid niet breken. “We wilden de uitdaging aangaan, en hoe hoger we zouden komen, hoe leuker het zou zijn,” vertelt Biene. “Het was ons eerste jaar op landelijk niveau in de onder 16 Tweede Divisie (het huidige Eredivisie). Onze coach Ellis heeft ons echt als team weten te laten strijden voor de eerste plek in de winterstop. Aan het begin was het zoeken naar de juiste vorm als team, aangezien we nog groepjes H.S.V., BV Groningen en Celeritas Donar waren, maar iedereen had het al snel heel leuk met elkaar. Niet alleen hadden we het leuk op het veld, ook voelde het als een geweldige prestatie om zo te knallen tijdens het seizoen!”

Ook op moeilijke momenten overwinnen

Stel je voor: je speelt twee keer een halve finale wedstrijd, en je wint beide keren. Dan zou je naar de finale moeten gaan. Bijna was het vorig jaar niet zo ver gekomen voor H.S.V. onder 16. “Je speelt dan tegen Triple ThreaT Haarlem en BS Leiden, twee zeer sterke teams,” herinnert Biene zich nog goed. “Eerst de halve finaleserie tegen Triple ThreaT, en we wonnen beide wedstrijden. Wij dachten dus: wij gaan naar de finale. Echter, toen we later naar onze training gingen, heeft coach Ellis ons bij elkaar gebracht om te vertellen wat er aan de hand was: dat we dus waarschijnlijk niet in de finale zouden staan. Zij vertelde ook de reden waarom. Iedereen was werkelijk kapot toen we dat hoorden. Met z'n allen hebben we daarover gepraat, en Ellis heeft haar uiterste best gedaan om het nog goed te krijgen. Het lukte, en dus mochten we toch naar de finale in Zwolle tegen Leiden spelen. Ik was zo blij!”

Kampioen worden

Het is er dus toch van gekomen: H.S.V. zou in de finale spelen tegen BS Leiden. Het betrof een spannende wedstrijd tot het einde, en H.S.V. werd met 34-37 onder 16 kampioen van Nederland. “In de finale heb ik niet heel veel gespeeld, maar als je op de bank zit, beleef je de hele wedstrijd mee. Toen Sophie geblesseerd het veld moest verlaten, voelde dat heel vervelend, maar gelukkig zijn we overeind gebleven en werden we kampioen!”

Samen groeien, samen winnen

Ook dit seizoen gaat het H.S.V. erg goed af. Ze staan nog steeds op nummer één in de competitie. ‘Dit seizoen is het een beetje anders dan vorig seizoen, met andere teams met veel eerstejaarsspeelsters. Zij hebben die ervaring nog niet, maar dat komt met deze speelsters nog wel. Wij moeten ook hard werken voor onze overwinningen, zoals we tegen MBCA ook een harde strijd moesten leveren. Helaas konden we de bekerfinale niet halen, maar in de competitie staan we ruim aan kop op de eerste plaats. Hopelijk gaan we weer in de finale strijden tegen Zwolle, maar daarvoor moeten we ook alert zijn, want in de final eight maakt die ranglijst al niet meer uit. Je moet er op dat soort momenten gelijk staan en je geen fouten permitteren.”

Coach Meghan's gouden aanpak

H.S.V. wordt dit jaar gecoacht door Meghan Bass. Zij geeft het team enorm veel mee. “Meghan is echt een coach die je individueel en als team steeds sterker maakt en echt samenbrengt. We hebben ook een teambonding gehad aan het begin van het seizoen. Ook buiten het veld is ze een fantastische coach. Dit zorgt ervoor dat wij als collectief verder kunnen komen in de competitie en in onze ontwikkeling!”

Biene en haar team begrijpen de essentie van samenwerking en collectieve kracht. Door dik en dun, op en naast het veld, hebben ze bewezen dat ware triomfen niet worden behaald door individuen, maar door de kracht van eenheid. Haar verhaal is een inspiratie voor iedereen die gelooft in de kracht van samen zijn en samen presteren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.