Noah Meeusen omarmt nieuwe uitdagingen

Gepubliceerd op 4 april 2024 om 07:30

Een jonge Belgische basketbalspeler, Noah Meeusen (rechts in balbezit), heeft met vastberadenheid, toewijding en een enorm grote passie voor het spel zijn weg gebaand door de wereld van het Belgische basketbal. Een verhaal dat begint met een bal en een droom; van zijn bescheiden begin tot zijn huidige positie bij Leuven Bears in de BNXT League. Ook als international heeft Noah zijn weg kunnen vinden, net als de rest van een grootschalige ontwikkeling die ongetwijfeld nog veel groter zal worden. Foto: FIBA Europe

Basketbal, een echte familieaangelegenheid

Binnen de familie is Noah geen nieuwkomer in de wereld van het basketbal. Met een vader als zijn eerste coach en een broer die al eerder basketbalde, is hij eveneens een sportkracht in de Meeusen-familie. “Mijn vader is mijn trainer geweest op het moment dat ik ben begonnen met basketballen,” vertelt Noah. “Ik heb veel van hem geleerd, net als van mijn broer Brent. Hij basketbalt bij Antwerp Giants in het onder 21-team en studeert rechten in Antwerpen. Mijn broer speelt op de small- en power-forwardpositie, maar ik denk dat we hetzelfde inzicht hebben in het spel. De laatste jaren ben ik ook fysiek sterker geworden en heb ik door veel te proberen ook verbetering gezien.”

Van Stabroek tot Boom; de weg naar vooruitgang

Basket Stabroek is waar Noah begon met basketballen; waar basketbal synoniem stond voor vriendschap en ontdekking. Zijn ontwikkeling werd steeds meer zichtbaar, en bij Boom heeft hij veel geleerd van een hele goede coach. “Ik heb hele mooie herinneringen overgehouden aan mijn tijd bij Basket Stabroek. Op dat moment hield basketbal vooral nog in dat ik veel moest proberen, de sport beter leerde kennen en veel plezier maakte met mijn vrienden en mijn broer. Van Stabroek ben ik naar Soba Antwerpen gegaan; een basketbalclub die sinds 2022 is opgeheven. Ik ging naar Antwerpen omdat er in Stabroek geen ploeg meer was voor mijn leeftijd. Van Antwerpen ging ik naar Boom, en daar had ik Sabrina Scherps als mijn coach. Bij haar heb ik veel progressie weten te maken, ook op mentaal vlak. Ik kon vroeger weleens gefrustreerd zijn als iets niet wilde lukken. Zonder haar had ik niet gestaan waar ik mij nu bevind.”

Terechtkomen op de topsportschool in Antwerpen

Op 14-jarige leeftijd stond Noah voor een cruciale beslissing: de selecties voor de topsportschool in Antwerpen. De weg naar professioneel basketballen werd ingezet, met zijn debuut in de BNXT League bij Antwerp Giants. “Toen ik 14 jaar was, waren de selecties voor de topsportschool in Antwerpen,” herinner Noah zich. “Ik heb op dat moment alles op alles gezet om in deze selectie terecht te kunnen komen. Op elk moment dat het mogelijk was, heb ik schottrainingen gevolgd. Dat heeft uiteindelijk echt zijn vruchten afgeworpen. Van Phantoms Boom ben ik doorgegaan naar Antwerp Giants, waar ik drie jaar hebt gespeeld. Ik kwam in de tweede ploeg terecht, op het op één-na-hoogste niveau van België. Op dat moment kwam ik dan in het veld wanneer de wedstrijd al was gespeeld. Ik herinner mij nog mijn debuut in de BNXT League. Ik denk dat ik nog niet besefte waar ik op dat moment stond; te midden van een wedstrijd op het hoogste niveau. Achteraf kon ik wel trots zijn op dat het zover heeft mogen zijn. Het geeft je tegelijkertijd ook de motivatie om door te pakken en te groeien. Coach Ivica Skelin is iemand die je tot het uiterste wil laten groeien. Niet te snel tevreden zijn is iets wat hij ons heeft meegegeven, en wil steeds meer perfectie in het spel krijgen. Het geeft je daardoor wel de nodige voorbereiding om te staan waar je nu bent.”

Afgelopen seizoen heeft Antwerp Giants een goed seizoen gespeeld, een proces dat langzaamaan steeds beter werd. Ze hebben daardoor ook de Beker van België gewonnen en de finale van de play-offs gehaald.

Foto: FIBA Europe

Een nieuw avontuur bij Leuven Bears

Afgelopen zomer tekende Noah zijn eerste profcontract. Bij Leuven Bears is hij dit seizoen een nieuwe uitdaging aangegaan. “Leuven Bears is een ploeg die jonge spelers willen opleiden. Onder leiding van coach Eddy Casteels zijn er best wel wat talenten doorgestroomd naar een hoger doel. Ik denk dat het daarom mijn voornaamste keuze is geweest om daar naartoe te gaan. Ik heb daar ook meer minuten kunnen krijgen, dus het is zaak om zo goed mogelijk te worden, en doormiddel van meer ervaring steeds meer te kunnen bereiken. In de eerste wedstrijd tegen Antwerp Giants ben ik ook starter geweest, wat echt een mooie ervaring is geweest. Je leert steeds meer als je op belangrijke momenten het veld op komt.”

Jeugdinternational van de Belgian Lions

Inmiddels heeft Noah al drie zomers gebasketbald namens de jeugd van de Belgian Cats. Ook in dat opzicht heeft hij sprongen weten te maken. “Het is een grote eer om uit te mogen komen namens je land. Ik heb veel kunnen leren van de buitenlandse spelers toen we nog in de A-divisie speelden. We speelden tegen hele goede landen, waardoor het ook leuk was om je daaraan te kunnen meten. Zo’n eerste keer was een moment om nooit meer te vergeten. Ik speelde afgelopen zomer in het onder 18 team van de Belgian Lions. We hebben een goede voorbereiding gehad, en ik werd de leider van het team; de startende point guard. Als speler lees je het spel, en als je dan het vertrouwen krijgt van je teamgenoten en je coaches om de wedstrijd naar je toe te trekken, dan doe je dat met alle plezier. Het is een combinatie geweest van sterk spel en het vertrouwen die wij in elkaar hadden.”

In Noah Meeusen zien we niet alleen een getalenteerde jonge atleet, maar ook een symbool van hoop en inspiratie voor de volgende generatie Belgische basketballers. Zijn toewijding aan zijn passie zal hem ongetwijfeld naar nog grotere hoogten leiden in de wereld van het Belgische basketbal. Foto: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Els de Jong
2 maanden geleden

Geweldig Noah hie jij je zelf heb ontwikkeld je bent een kei in je spel! We zijn héél trots op jou Bon pa en Els😍🥰❤️

Daniëlle Meeusen
een maand geleden

Proficiat Noah! We zijn héél fier op jou en wensen je een schitterende carrière toe als profbasketballer. Een droom voor jou en een eer voor de familie Meeusen! Ludo en Dani