Basketbaltalenten Jenthe en Mirre Roos laten hun vermogen in de onder 16 Eredivisie weerschijnen

Gepubliceerd op 26 maart 2024 om 13:00

Jenthe en Mirre Roos (links en rechts), twee zussen met een grote passie voor de basketbalsport, richten zich op het nog meer ontdekken van spelen op landelijk niveau. Beiden begonnen ze met spelen bij BC Shooters in Bunschoten-Spakenburg op het hoogste niveau in de onder 16 competitie. Mirre speelt daar nog steeds, terwijl Jenthe begin dit jaar de overstap maakte naar Landstede Hammers in Zwolle. Laten we duiken in het verhaal van deze twee opkomende talenten, die de weg omhoog steeds meer weten te vinden.

Een gedreven begin

De liefde voor basketbal kwam bij Mirre tot stand toen ze acht jaar was. De vonk ontstond tijdens basketballessen op school, en vanaf dat moment was er geen weg terug. Het vuur van passie brandde in haar hart, en op dat moment begon voor haar de betreding van de basketbalwereld “Toen ik acht jaar was kregen we in groep vier basketballes op school,” vertelt Mirre. “Ik vond het zo leuk dat ik er ook aan ben begonnen.”

Jenthe daarentegen volgde een iets andere route naar het basketbalveld. Oorspronkelijk op het pad van het turnen, werd ze al snel betoverd door de gratie en kracht van haar zus op het basketbalveld. Eenmaal in het team van Mirre vond ze haar eigen liefde voor de sport en koos ze resoluut voor een toekomst tussen de baskets. “Ik heb voorheen op turnen gezeten,” vertelt Jenthe. “Dat heb ik een jaar later gecombineerd met basketbal, omdat ik het heel leuk vond om Mirre te zien spelen. Ik kwam bij haar in het team. Uiteindelijk ben ik op mijn 11e gestopt met turnen en ben ik volledig voor basketbal gegaan.”

Samen hebben Jenthe en Mirre de hoogten en diepten van het basketbal beleefd. Van de opwinding van het eerste kampioenschap tot de intense druk van landelijke competities, hebben ze de golven van succes en tegenspoed getrotseerd met onverzettelijke vastberadenheid. “Als jong meisje is het gewoon erg leuk om gelijk wedstrijden te mogen spelen,” vertelt Mirre. “In het onder 10 team verloren we eigenlijk alle wedstrijden, maar daarna in hetzelfde team wonnen we een jaar later het meerderdeel van de wedstrijden. Ik zie weleens video’s van ons terug, en dan vond ik het heel grappig om te staan waar wij nu zijn. Vorig jaar was een leerseizoen voor ons als eerste jaar in het onder 16 team. Het was een kwestie van passen en meten en op elkaar ingespeeld raken. Daarbij waren we best wel onder de indruk van alles, maar we zijn inmiddels gewend aan het spel. Het team blijven motiveren is de sleutel tot het sterker worden. Blijf de moed erin houden, ook al is het soms moeilijk. Dat zijn cruciale elementen.”

Jenthe: “Vorig jaar speelden we met het onder 16 team van Shooters voor het eerst in de landelijke competitie. Ik herinner mij nog de eerste wedstrijd tegen BV Hoofddorp. Het was een enorm spannende wedstrijd waarin het om de laatste seconden ging. Uiteindelijk wonnen we die wedstrijd met 61-59, echt een bijzonder moment was dat om mee te maken!”

Leren sterker en beter te worden

Als ervaren spelers op het veld zijn Jenthe en Mirre niet alleen bronnen van talent, maar ook van inspiratie. Ze delen hun wijsheid en ervaring met de jongere generatie, die hen bewonderend volgt op het pad naar succes. Door middel van hun woorden en daden moedigen ze anderen aan om nooit op te geven en altijd te streven naar groei en verbetering.
Mirre: “Het jaar voordat we op landelijk niveau zijn gaan spelen zijn we twee keer kampioen geworden met het onder 14 en onder 16 team. In de regiocompetitie weten we inmiddels hoe het is om zoiets meer te maken. Inmiddels weet het huidige onder 14 team (vorig jaar onder 12) hoe het is om op landelijk niveau kampioen te worden. De finale die zij in Zwolle in de onder 12 competitie moesten spelen was echt heel intens!”

Jenthe: “Ik zat toen achter de tafel in Zwolle. Het was echt heel spannend, want je mag niets verkeerds doen. Het moeilijke is dat de wedstrijdklok zich achter de tafel bevindt. Het was een puntje-puntje wedstrijd, maar als Shooters dan de uiteindelijke winnaar wordt dan is dat echt heel erg leuk!”

Mirre: “Ik zat op de tribune, tussen de fanatieke ouders. Ik vond het heel mooi om zoiets mee te maken: het aanmoedigen en het winnen.”

Jenthe: “We zijn sneller geworden in ons spel. Als je kijkt hoe we ons duels hebben gespeeld hebben we zeker stappen gemaakt. We geven niet snel op. Ik denk dat het voor de meiden die met onder 12 kampioen zijn geworden ook heel fijn is dat zij op dat moment al op landelijk niveau zijn gaan spelen. Als ik deze speelster nu bij onder 14 zie spelen, dan zie ik er absoluut potentie in.”

Mirre: “Deze speelsters leren veel van ons, maar wij ook van hen. Zij hebben nu in de onder 14 hun eerste ervaringen in de onder 14 Eredivisie. Met onder 16 hadden wij dat ook, en wij geven deze onder 14 meiden nu mee om nooit op te geven, en dat ze middels de ervaring van dit seizoen alleen maar sterker kunnen worden. Daardoor kunnen wij ze motiveren, en dat motiveert ons ook om altijd verder te gaan!”

Een nieuw hoofdstuk

Met de overgang naar Landstede Hammers in Zwolle begint een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Jenthe. Ondanks de uitdagingen van aanpassing en intensiteit, omarmt ze haar nieuwe omgeving met open armen en vastberadenheid. Dat belooft een stralende toekomst voor haar, vol successen. “In het begin was het wel even wennen aan de intensiteit, maar nu we een paar weken verder zijn vind ik het leuk daar,” beaamt Jenthe. “Ik werd goed opgevangen door de meiden in het team en de begeleiding. School en basketbal zijn daar goed op elkaar afgestemd, en daarom was dit voor mij de beste optie. Ik kan hierdoor ‘s ochtends voor school trainen zonder dat ik lessen mis, en ‘s middags hebben we vervolgens nog een training.”

Jenthe en Mirre Roos zijn niet zomaar basketbalspelers; ze zijn de belichaming van doorzettingsvermogen, passie en teamwork. Hun reis van bescheiden begin tot het hoogste niveau van competitie is een inspiratie voor velen, en hun verhaal zal nog lang doorklinken op de tribunes en velden van het basketbal. Met elke dribbel en elk schot bewijzen ze dat de weg naar succes geplaveid is met vastberadenheid, en dat ware grootheid wordt bereikt door middel van hard werken en onwankelbare vastberadenheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.