Bo en Sam van Ooijen heten jullie welkom in hun basketbalwereld

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 13:00

Sinds twee jaar basketbalt de 15-jarige Sam van Ooijen bij Akrides in IJmuiden. Hij speelt in het onder 16 team in de Tweede Divisie. Een team bestaande uit strijders die elke wedstrijd tot een goed einde willen brengen; daar maakt Sam deel van uit.

Zijn zus Bo van Ooijen basketbalt ook. Zij speelt momenteel in het onder 14 team van BV Hoofddorp en speelt op landelijk niveau in de Eerste Divisie. Door deze stap kan het team samen met Bo een sterke periode tegemoet gaan.

Beiden begonnen met basketbal via een schooltoernooi

Sam zat eerst op atletiek, maar zocht naar iets anders. Later speelde hij basketbal tijdens een schooltoernooi tegen andere scholen. "Daardoor besloot ik om mee te trainen met Mapleleaves in Heemskerk," vertelt Sam. "Ik kan me nog de eerste wedstrijd herinneren. Dat was tegen SV Christofoor, het huidige Heat Pepper Heat in Zwanenburg. Later ben ik voor een grotere uitdaging naar Akrides gegaan."

Omdat Sam basketbalde, begon Bo (die eerst op handbal heeft gezeten) ook aan een schooltoernooi deel te nemen. Dat vond ze meteen erg leuk, en ze wilde ook gaan basketballen. Tussendoor doet ze ook aan Beachhandbal, en werd afgelopen juni nog Nederlands kampioen. "Ik kwam terecht bij Akrides, maar sinds dit seizoen kon ik in het onder 14 team van BV Hoofddorp spelen. Aan het begin van dit seizoen speelden we in de Tweede Divisie, en sinds 2024 spelen we in de Eerste Divisie."

Spelend op de point guard positie

Zowel broer als zus spelen op dezelfde positie. Ze brengen de bal in het spel zoals een point guard hoort te doen. "Ik ben een teamspeler, waarbij ik meestal pass naar de openstaande speelsters," bevestigt Bo. "Ik heb een goed overzicht en zoek altijd naar wie er vrij staat. Ik heb echt veel geleerd van Sam, en ben echt blij dat ik de stap heb gezet om voor basketbal te kiezen."

Sam: "Net als Bo ben ik ook een point guard. Ik wil vaak voor de drive naar de basket gaan, hoewel als ik vrij sta ik ook het schot zou willen nemen."

Het is altijd mooi om iemand te hebben waar je naar op kunt kijken. Bo en Sam hebben dat ook, zowel dichtbij als bij spelers die ver buiten Nederland basketballen. "Naast Sam kijk ik ook op naar mijn coach: Linda Somers," vertelt Bo. "Ze kan heel goed uitleggen en vertelt het dan ook op zo'n manier dat wij het allemaal begrijpen."

Leuk dat Bo haar broer Sam als voorbeeld neemt. Sam kijkt ook op naar Bo en naar zijn teamgenoten, maar ook naar spelers in Amerika. “Qua NBA-spelers vind ik Jayson Tatum en Russell Westbrook gezien zijn sprongkracht,” voegt Sam daaraan toe.

 

Een leuk detail wat wij van Support by Report weten: de vader van Jayson Tatum, Justin Tatum, heeft van 2003 tot 2005 in Nederland gebasketbald. Hij hielp in seizoen 2003-2004 Aris Leeuwarden naar het kampioenschap in de Promotiedivisie, en in het eerste jaar dat Aris (tegenwoordig LWD Basket in de BNXT-League) op het hoogste niveau van Nederland speelde was hij in seizoen 2004-2005 goed voor gemiddeld 16 punten per wedstrijd en 12 rebounds.

Het huidige seizoen bij hun clubs

Bo heeft met BV Hoofddorp de stap gemaakt om sinds 2024 op landelijk niveau te spelen. Dat is niet zomaar iets, van plek naar plek rond te reizen voor wedstrijden, maar tot nu toe gaat het onder 14 team haar goed af. "Ik hoop dat we goed blijven spelen zoals we dat nu doen. Sinds we in de Eerste Divisie spelen, spelen we tegen teams in heel het land, waardoor de reis naar uitwedstrijden soms langer is. Het is uitdagender en totaal niet makkelijk. Toch is het leuk, om ook moeilijkere wedstrijden te spelen en van elkaar te leren."

Sam doet het tot nu toe heel goed met het onder 16 team van Akrides. Hij beleeft spannende wedstrijden met het team. "We spelen in de Tweede Divisie. Het was in het begin best moeilijk om tegen Hot Pepper Heat en Harlemlakers te spelen. De wedstrijden zijn spannender, gezien de overwinningen tegen BC Gaasperdam Warriors (60-61) en SVO Utrecht (60-55). Een aantal spelers van ons speelt met een dubbele licentie bij MBCA in Amstelveen en speelt daar op landelijk niveau. Dat lijkt mij ook erg leuk om te doen, alleen is dat er nu nog niet van gekomen."

Individuele vragen

Bo: Stel je staat met nog een paar seconden te gaan twee punten achter, maar jullie hebben het balbezit. Wat zou je in zo’n situatie doen?

"Op dat moment zou ik kijken naar iemand die vrij staat en een drive naar de basket kan maken. Liever dat zodat het een verlenging kan worden."

Sam: Is er een spelregel die je zou willen wijzigen of verwijderen?

"Ik zou de regels omtrent de aanvallende fout iets soepeler willen maken. Als je vaak tegen iemand aanloopt, kan dat al worden afgefloten, dus iets meer contact zou wel mogen vind ik."

Bo: Je hebt al eens een wedstrijd van het Nederlands damesteam bezocht afgelopen november. Zijn er dingen geweest waarbij je dacht ‘dat zou ik ook wel kunnen’?

"Ze bedenken echt veel spelletjes en hebben daar verschillende tekens voor. Dat zou ik ook in mijn team willen gebruiken."

Sam: Is er een moment die je nooit meer zult vergeten?

“Vorig seizoen werden we kampioen met Akrides. Het was een wedstrijd tegen Northside Ballers Amsterdam. We kwamen aan, en er kwam 50 man met trommels en toeters. Het was echt spannend, en we liepen uit. Als het dan eenmaal afgelopen is en je wordt kampioen, dan is er haast niets mooiers dan dat!"

Bo: Afgelopen december ben je met jouw team een toernooi in het Deense Lemvig gaan spelen? Hoe heb je dat ervaren, basketballen in het buitenland?

"Ik vond het echt prachtig om zoiets mee te maken, om te zien hoe andere landen basketballen. Wij zijn daarheen gegaan met de intentie om gewoon voor de lol te spelen. Het werd veel meer dan dat, en dat verraste me wel."

Sam: Wat maakt Bo een fantastische basketbalster?

“Ze kan echt goed schieten van afstand. Daarnaast is ze snel, en kan ze ook goed verdedigen.”

Bo: Wat maakt Sam een fantastische basketballer?

“Hij kan heel goed dribbelen, en heeft een sterke drive naar de basket. Daarnaast kan hij goed schieten, is hij snel en heeft ook een goede sprongkracht in huis!”

Met een scherp oog voor teamwork en een bewonderenswaardige toewijding aan hun spel beloven Bo en Sam van Ooijen nog vele spannende hoofdstukken toe te voegen aan hun basketbalverhaal. Hun passie, doorzettingsvermogen en liefde voor het spel zullen hen ongetwijfeld blijven leiden op hun reis binnen de basketbalwereld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.