Meet Elise & Cato Thys

Gepubliceerd op 6 december 2023 om 12:00

Als je meer dan 20 jaar basketbalt bij dezelfde vereniging, dan moet alles haast goed zitten: de binding, de chemie, het talent en de wisselwerkende kracht van de organisatie en de spelers. De zussen Elise en Cato Thys zijn twee van deze geweldige krachten; weten hoe het is om te groeien en om mooie tijden mee te maken. Middels deze vragen zien we hoe zij betrokken zijn bij de hun club Guco Lier.

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Cato Thys, 24 jaar en een center bij Guco Lier dames A dat tegenwoordig Neteland Basket heet. Ik speel al ongeveer 20 jaar basketbal, waarvan 10 jaar samen met mijn zus Elise. Voor de rest ben ik werkzaam in het onderwijs.”

“Ik ben Elise Thys, 27 jaar en ben van beroep apotheker. Cato en ik zijn gestart toen we vier jaar waren, gelijk bij Guco Lier. Na 23 jaar basketbal ik nog steeds.”

2.  20 en 23 jaar basketballend in Lier. Dat is al een aanzienlijke tijd toch?

Elise: “Klopt! Onze grootvader heeft destijds de collegeploeg van het Sint-Gummaruscollege opgezet, vandaar de naam Guco. Tegenwoordig zijn er nog altijd mensen aanwezig bij Guco die er jaren geleden al zijn geweest dan wel begonnen. Ons mama heeft ook gebasketbald, en onze oma ging ook altijd mee naar de wedstrijden, dus het is echt een familietraditie geworden. Wij hebben ook een relatie met basketbalspelers.”

Cato: “Ik ben weer actief als coach bij de club, en naast dat basketbal ikzelf daar ook in de A-ploeg. Onze broer Anton coacht onze A-ploeg. Wat dat betreft laat deze sport ons nooit alleen in dat opzicht.”

3.  Hoe is het om gecoacht te worden door jullie broer?

Cato: “Goed hoor, hoewel het in het begin een beetje aanpassen was. Het is zeker leuk, en wij staan zeker achter zijn manier van coachen, net als de rest van de ploeg. Dat is zeker ook belangrijk.”

4.  Waar halen jullie inspiratie vandaan?

Cato: “Vroeger keek ik altijd op naar Elise, en nu nog steeds natuurlijk. Zij is echt een goede schutter, iets wat ik ook altijd heb willen zijn. Ik sta in de verdediging mijn mannetje, en ik ben daarin steeds beter geworden.”

Elise: “Cato is zeker een goede verdediger. Op die manier staat zij echt haar mannetje, ik iets minder vergeleken met haar, maar zeker ook wel goed hoor. Waar wij voornamelijk naar opkijken zijn spelers die vanuit de passie voor de sport mooie dingen bereiken. Zie bijvoorbeeld spelers als Michael Jordan of Kobe Bryant.”

5.  Jullie basketballen meer dan 20 jaar bij Guco. De recentelijke samenwerking met Guco Lier, BBC Berlaar en BBC Lyra Nila Nijlen heeft als doel het basketbal voor meisjes in de regio meer te promoten en naar een hoger niveau te brengen. In hoeverre is deze verandering zichtbaar?

Cato: “Alle dames en meisjes van die categorie (dus dames A tot onder 14) zijn onder een andere club gaan spelen. Het doel is dat we zoveel mogelijk speelsters laten doorstromen. Er spelen nu ook een aantal jeugdspeelsters met ons mee. Deze opties om hoger op te klimmen geven meer perspectief, en ook meer breedte voor onze dames A-ploeg.”

Elise: “De opleiding in de ploeg is altijd belangrijk. Zo zijn Cato en ik uiteraard ook begonnen. We hadden eerst geen meisjesploeg, en hebben we dus ook met de jongens gespeeld tot ons 13e. Later kwamen er meisjesploegen, en zijn we zo doorgestroomd naar de A-ploeg.”

6.  Wat zijn de verwachtingen van de prestaties van dit seizoen met deze samenwerking?

Elise: “Het is puur per seizoen bekijken. We proberen altijd wel in de top 5 mee te draaien. Aan het begin van het seizoen hadden we nog een aantal afwezigen, maar dat wordt opgevangen door de jeugd. De ploeg die er nu staat doet het heel goed. We hebben de eerste zes wedstrijden allemaal gewonnen, en we zullen zien wat de rest van het seizoen ons brengt!”

Cato: “Kathleen en Jorien zijn er niet meer bij dit seizoen. Natalie moet er weer in komen nadat ze moeder is geworden. Verder is Anna erbij gekomen, en hebben we nog altijd de beschikking over Lourdes, Marthe, Julie, Tessy, Lieselot en Lisa. Dat is de vaste waarde van vorig jaar. Luka is als jeugdspeelster inmiddels ook een vaste waarde geworden in de ploeg. Wat dat betreft is dat een mooie voorbeeld van doorstromend talent bij onze club.”

7.  Dan kijken we even inhoudelijk naar jullie spel bij Guco. Hoe hebben jullie jezelf ontwikkeld sinds jullie daar zijn gaan spelen?

Cato: “Ik ben begonnen bij de basketbal school, en heb altijd met de jongens mee gespeeld totdat ik ongeveer 14 jaar was. Ondertussen ben ik ook landelijk met de jeugd gaan spelen, tot waar ik mij nu bevind met NBL.”

Elise: “Ik heb niet vaak landelijk gespeeld, maar vaak wel provinciaal gespeeld. We zijn opgestart met twee meisjes: Heleen Nauwelaers en ik, en Cato met Liselot Nauwelaers. Heleen speelde wel vaker landelijk, maar we hebben wel het merendeel samengespeeld. Op mijn 14e ben ik mee gaan doen met de damesploeg.”

8.  Hebben jullie nooit de ambitie gehad om op het hoogste niveau van België te spelen?

Cato: “Ik heb een enorme passie voor kinderen in het onderwijs. Basketbal is voor mij dan ook een hele leuke hobby, en ik stimuleer ook altijd kinderen om te blijven sporten.”

Elise: “Ondanks dat ik graag basketbal heb ik toch nooit de ambitie gehad om op het hoogste niveau van België te spelen. Zoals het nu gaat, al een aantal jaar, is het prima!”

9.  Hoe zouden jullie spelers kunnen overtuigen om bij Guco Lier te basketballen?

Elise: “Er zouden haast geen speelsters zijn die naar ons zijn gekomen en een vervelende ervaring hebben gehad met het team. We horen vaak dat we een familieclub zijn, waarbij iedereen elkaar kent.”

Cato: “Dat is ook de kracht van deze organisatie. Bij Guco vind je zeker je plekje, en veel speelsters die nieuw zijn zouden dat kunnen beamen. Op het veld is het serieus, maar naast het veld is er zeker veel ruimte voor plezier, lachen en een hele mooie ervaring!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.