Nadine Boesaart's toewijding aan basketbal middels enorme passie

Gepubliceerd op 7 december 2023 om 07:30

Ruim 23 jaar lang heeft ze op het hoogste niveau van Nederland gebasketbald, waarvan 21 seizoenen bij Landslake Lions in Landsmeer. Nadine Boesaart heeft met haar passie veel mooie momenten meegemaakt met Landslake Lions. Als speelster heeft ze heel wat prijzen met haar team gewonnen. Het is absoluut niet niks, 23 jaar spelen op het hoogste niveau. Tegenwoordig heeft Nadine haar passie voor basketbal omgezet in een coachingscarrière. Haar talentvolle kracht heeft haar heel ver laten komen, en dat allemaal met de kennis dat basketbal een teamsport is. Ze is al haar teamgenoten en coaches enorm dankbaar dat ze dit allemaal met elkaar heeft mogen realiseren!

Een spannend begin bij DWV Amsterdam

Tegenwoordig zie je veel kinderen al op jonge leeftijd bezig zijn met sport. Bij Nadine kwam basketbal op een later moment in haar leven, hoewel ze vroeger basketbal altijd al leuk heeft gevonden. “Vroeger kon je op televisie de Chicago Bulls in de NBA bewonderen,” herinnert Nadine zich. “Ik was fan van Michael Jordan en Scottie Pippen. Op straat speelde ik basketbal, hoewel ik vroeger best wel verlegen ben geweest om echt in een team te gaan basketballen. Vanwege een weddenschap met een leraar, die ook fan was van basketbal, ben ik uiteindelijk toch op basketballen gegaan. Toen ik 13 jaar was, ben ik begonnen bij DWV Basketball in Amsterdam noord. Nu heet dat Northside Ballers Amsterdam. In het begin was het een beetje eng, aangezien ik in een team terecht kwam met spelers die net wat ouder waren dan ik. Je moet alles ook leren, en dat is altijd best spannend. Toch heb ik het goed op kunnen vangen en heb ik veel kunnen leren.”

Uiteindelijk kwam al snel het moment dat Nadine de overstap zou maken naar een club waar ze zich nog steeds bevindt. Na één jaar ging de coach van DWV naar Landsmeer, en vroeg of er een aantal speelsters mee wilde gaan. “Ik ben wezen kijken in Landsmeer, en ben ik eigenlijk vanaf dat moment hier beland. Bij Landslake Lions heb ik echt veel geleerd. Na een jaar dat ik hier speelde heb ik meegedaan aan het Noord-Hollands selectieteam. Daar heb ik echt veel bijgeleerd: linker lay-ups lopen en meer behendigheid creëren.”

Al haar coaches erg dankbaar

Middels goede trainingen bereik je veel meer. Ook Nadine heeft van al haar coaches enorm veel moois meegekregen. “Elke trainer is voor mij wel capabel geweest,” vertelt Nadine. “Toen ik jonger was, was Robin Hollander mijn coach geweest. Daar heb ik echt veel van geleerd, en op jonge leeftijd mocht ik al meetrainen met dames 1. Vooral in het begin merkte ik dat dat best zwaar was voor mij. Destijds heb ik Roy Leysner daar als coach gehad. Hij was een hele lieve man, met veel discipline: hard werken en hameren op de verdediging. Dat zijn elementen die ik nu als coach ook altijd meegeef aan de jonge jeugd. Van dat soort coaches heb ik dat vooral geleerd. Ook Laki Lakner heb ik zeven jaar als coach gehad. Ik vind hem zeker één van de betere topcoaches van Nederland.”

Op haar 19e uitgekomen op het hoogste niveau van Nederland

Vanaf seizoen 2000/2001 begon Nadine aan een nieuwe uitdaging. Ze ging zich aansluiten bij het dames 1 team van Landslake Lions. Ze was dat seizoen een speelster die vanaf de bank speelde, maar ze heeft toen al enorm veel geleerd. “Veel meiden beginnen tegenwoordig al vroeg met basketballen, en een aantal ook al vroeg op het hoogste niveau. Bij mij gebeurde dat op mijn 19e, wat natuurlijk ook best jonge is, maar tegenwoordig denk ik dat er niet zo gauw speelsters zullen zijn die tot hun 41e doorgaan met basketballen op het hoogste niveau. Landsmeer is voor mij een tweede thuis geworden. Ik heb echt zoveel dingen meegemaakt hier, waaronder zoveel prijzen winnen: landstitels en diverse bekers. Natuurlijk doe je dat niet alleen. Ik ben echt dankbaar dat ik bij een club als Landslake Lions heb mogen spelen, en ook met heel veel goede speelsters en coaches die deze tijden en ontwikkelingen hebben mogelijk gemaakt. Daarnaast maakt de sfeer en de kantine dat Landslake het prettigste is om te zijn! Voor mij is het een heel belangrijk deel van mijn leven geworden.”

Nadine weet wat het is om als jonge speelster mooie prestaties van dichtbij mee te maken. Ongetwijfeld hebben dat soort ervaringen haar nog meer gevormd tot wie ze is: een inspirerende harde werker die met haar doorzetting en talent zoveel moois voor het team betekent. “Uiteraard is een kampioenschap het mooiste wat je kunt behalen. Destijds in 2001 was ik nog een bankspeelster, dus in de finale speelde ik niet, maar in de halve finale viel ik soms wel in. Toch vond ik de ervaring en de sfeer eromheen heel bijzonder, zeker om zoiets al op jonge leeftijd mee te maken.”

Twee jaar ertussenuit naar Den Helder

Na 16 jaar spelen bij Landslake Lions ging Nadine een nieuwe uitdaging aan. Ze besloot om bij Dozy Den Helder te gaan spelen. “Door wat omstandigheden hebben ze de vrouweneredivisie van Landsmeer uit de competitie getrokken. Ik wilde nog altijd in de Eredivisie blijven spelen, en Den Helder had mij al benaderd. Uiteindelijk waren er nog mensen die het besluit om Landsmeer uit de competitie te halen tegen konden houden, maar ik had al toegezegd richting Den Helder. Daar heb ik mij ook aan gehouden, en Tanya Bröring had ooit tegen mij gezegd dat het ook goed is om een keer wat anders te ervaren. Ook in Den Helder heb ik leuke en lieve mensen ontmoet.”

Nog steeds trouw aan de formatie uit Landsmeer: nu als coach

Zoals gezegd; Nadine haar inbreng staat voor hard werken, sterker worden, mooie prestaties meemaken en groeien. Al deze elementen geeft ze nu als coach mee aan de jonge jeugd-laag van Landslake Lions. “Al een aantal jaar geleden heb ik gecoacht bij de onder 14 en onder 18 van Landslake Lions, en in het jaar van corona onder 20. Toen er weer gebasketbald mocht worden ben ik gevraagd om te coachen bij MBCA onder 16, en vanaf dat moment is het traject van coachen echt begonnen. Het kost veel tijd en het vergt veel werk, maar als je meiden hebt die hard willen werken dan is winnen mooi meegenomen. Ontwikkelen, plezier hebben en voor elkaar willen werken is mij ook veel waard. Voor mij is dat team van MBCA onder 16 een hele belangrijke ontwikkeling voor mij als coach geweest: het hard werken richting een kampioenschap, inclusief blessures en andere obstakels.”

“Voor mij blijft het een speciaal moment om met onder 16 een kampioenschap te pakken in Landsmeer!”

Met MBCA onder 16 is er in 2022 veel moois behaald. Nadine coachte de ploeg tot hard werken en met een echte kampioensmentaliteit. “Indoor Centrum Landsmeer blijft mijn thuis. We trainden met MBCA onder 16 twee keer in de week in Landsmeer, en één keer in Amstelveen. Voor mij blijft het een speciaal moment om met onder 16 een kampioenschap te pakken in Landsmeer!”

Coachend bij dames 1 van Topkip Lions en onder 21 van Landslake Lions

Nadine coach nog steeds in Landsmeer. Ze is assistent-coach van het dames 1 team: Topkip Lions, en naast dat ook van het onder 21 team van Landslake Lions. Ze ziet het seizoen van onder 21 met vertrouwen tegemoet. “In eerste instantie is mijn verwachting om bij de eerste zeven teams te eindigen. Vanaf dat moment kijken we wat er verder mogelijk is. We hebben een sterke ploeg die zeker mee kan komen met de andere teams. Teams als Triple ThreaT, Den Helder, Landstede en Orange Lions Academy (OLA) zijn zeker sterke teams. Als we daartegen punten mee kunnen pikken, en dat hebben we bij Den Helder en OLA al gedaan, is dat mooi meegenomen. Wat ik heel belangrijk vind, is dat we op het veld de dingen blijven doen die we hebben afgesproken. Als we daarin onze ontwikkelingen uit kunnen halen, kunnen we ver komen. Het is een hele leuke ploeg, met leuke meiden die hard willen werken. Daar kan zeker veel moois uit komen!”

Een hard werkende speelster, eens te meer groeien en een enorme passie voor de sport vanuit de kracht van haar hart. Nadine is absoluut talentvol en bereid om jonge speelsters te kunnen vormen tot winnaars, strijders en talentvolle beloften!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.