Balans in het spel en het leven: Zie hier Jorien De Wit's basketbal avontuur

Gepubliceerd op 16 september 2023 om 11:00

Jorien De Wit heeft haar onvergetelijke tijd in de wereld van basketbal gekenmerkt door veerkracht en doorzettingsvermogen. Haar avontuur begon als jong meisje bij een basketbaltraining vanwege het krijgen van een flyer op school. Ze kreeg daarin later toch het verlangen om te spelen op de basketbalvelden, en dat bleek een keuze te zijn die haar leven nog meer glans zou geven. Voor Jorien is basketbal niet alleen een sport, maar een levenswijze, waarin ze haar liefde voor uitdaging en haar sociale kant perfect heeft kunnen combineren. De warmte van een team dat als een familie aanvoelde, en waar het plezier in het spel dat altijd voorop stond maakte basketbal helemaal haar passie!

Van twijfels tot schitteren in het basketbal

Het moment waarop alles begon herinnert Jorien zich nog goed. Het is een keuze geweest waar ze zeker geen spijt van heeft gehad. “We kregen op school een flyer om deel te nemen aan een basketbaltraining,” vertelt Jorien. “In eerste instantie voelde het niet als mijn sport, maar enkele jaren later besloot ik om toch te gaan spelen. Vanaf dat moment ben ik nooit meer gestopt, tot dit seizoen. Ik ben altijd al een sportliefhebber geweest, en de combinatie van groei en uitdaging is gewoon fantastisch. Bovendien leer je veel mensen kennen, dus de sport zelf en het sociale aspect maken basketbal echt mijn favoriete sport.”

De kinderdroom van veel topsporters: de weg naar het nationale team

De Belgian Cats hebben al geruime tijd bewonderenswaardige prestaties geleverd. Ook Jorien heeft weleens gedroomd van een toekomst als Belgian Cat. “Toen ik nog een klein meisje was, was het altijd mijn droom om ooit bij de Belgian Cats te spelen. Speelsters zoals Ann Wauters zijn mijn grote inspiratiebronnen geweest, vrouwen die al veel in hun carrière hebben bereikt!”

Een mooi begin in Boom

Jorien is in Boom begonnen met basketballen. Zo’n eerste keer is altijd een bijzonder moment, daar waar het allemaal begon. “Ik herinner me nog dat we tijdens een training vrije worpen moesten nemen, en telkens als je miste, moest je blijven proberen totdat je scoorde,” herinnert Jorien zich. “Een vriendin en ik scoorden altijd meteen, dus zaten we aan de zijlijn te wachten. We waren een volledig meisjesteam, maar speelden in een jongenscompetitie. De tegenstander kwam binnen met het idee dat ze zouden winnen, maar uiteindelijk wonnen wij toch, en dat voelde geweldig!”

De balans tussen feestjes en basketbal topsport

Toen Boom fuseerde met Kangoeroes ontstond Kangoeroes Boom. Daar heeft Jorien één jaar gespeeld, waarna ze naar Willebroek gegaan. Bij kangoeroes Boom werd het te serieus,” vertelt Jorien. “Ik trainde één keer mee in de Eerste Nationale competitie. Ik zat soms op de bank en kreeg soms een paar minuten. Uiteindelijk koos ik voor een sociaal leven, omdat het niet mijn doel was om op een hoger niveau te spelen. Dus spelen op een goed niveau en genieten van een leuk sociaal leven waren voor mij op dat moment belangrijk. Bovendien heb ik in het verleden tegen Julie Vanloo en Emma Meesseman gespeeld toen zij nog in Ieper speelden.”

Stel dat Jorien voor de topsport had gekozen, waar zou ze dan hebben gespeeld op het hoogste niveau in België? Mijn hart lag bij Boom, dus als ik op het hoogste niveau in België had willen spelen, zou dat bij Basket Boom zijn geweest. Helaas bestaat die club al een tijdje niet meer, maar dat had een optie kunnen zijn.

Een prachtige tijd in Lier

De laatste seizoenen is Jorien in actie gekomen bij Guco Lier. Samen met haar medespeelsters beleefde ze mooie tijden. “Dit team speelt al jaren samen,” zegt Jorien. “Ondanks dat ik een van de weinige nieuwe speelsters was, werd ik warm verwelkomd in dit collectief. Ze hebben me het plezier in het spel opnieuw laten ontdekken. Het voelde als een warme familie, waarin we plezier konden hebben en samen konden lachen. Het was geweldig om deel uit te maken van dit team. We hebben altijd in de middenmoot van de competitie gespeeld, wat prettig was; we stonden altijd goed in de competitie. Er zijn hier en daar wat speelsters gekomen en gaan, maar de kern van de groep is bij elkaar gebleven. Je kunt bij iedereen apart je heel goed voelen en je op je plek voelen, en aan de andere kant heeft iedereen de volledige drive om te winnen. Een fantastische ploeg is het, waar ik een hele warmte tijd heb mogen meemaken!”

Met haar keuze is ze erg gelukkig geweest. Jorien heeft gekozen voor wat haar gelukkig maakt, en daarin heeft ze zowel genoten als enorm geschitterd op het veld!

Reactie plaatsen

Reacties

Myriam Adam
10 maanden geleden

Wauw dikke proficiat vanwege een ex collega van je mama.
Myriam