Yordi Kathmann: een bedreven schutter met een Basketbalhart voor Bemmel

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 08:30

De 28-jarige Yordi Kathmann is al van jongs af aan gepassioneerd bezig met basketbal. Bij Batouwe Bemmel is ze als basketbalster opgegroeid, en haar hele familie heeft gebasketbald. Het kon daardoor niet anders zijn dan dat Yordi ook zou gaan basketballen. Naast haar betrokkenheid bij het basketbal, vervult ze ook de rol van communicatiemedewerker op Papendal, wat perfect samensmelt met haar liefde voor de sport. Haar reis als schutter bracht haar samen met Lekdetec Bemmel (dames 1 van Batouwe op het hoogste niveau van Nederland), waar ze onvergetelijke momenten heeft beleefd. Foto's: Bas de Leeuw

Genietend van het spel

Yordi komt uit een basketbalfamilie, waardoor basketbal een prominente aanwezigheid is geweest in haar huiselijke omgeving. “Samen met mijn ouders bracht ik veel tijd door in de sporthal, waar we onder andere de wedstrijden van mijn broer Kay en mijn zussen Anouk en Kris bijwoonden,” herinnert Yordi zich. “Basketbal stond centraal in onze familie, en het was dan ook onvermijdelijk dat ik betrokken raakte bij het reizen en extra trainingen. Het spel is dynamisch en fascinerend, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Elk weekend leefde ik toe naar de wedstrijden. Het teamverband binnen basketbal is wat het extra bijzonder maakt.”

Yordi heeft zich ontwikkeld tot een bedreven driepuntschutter. Haar spel als schutter is nooit anders geweest, hoewel ze vroeger wel op diverse posities heeft gespeeld. “Ik ben sterker geworden door constante training en voortdurende verbetering, vooral als schutter. Hoewel ik vroeger meer een point guard was, ben ik nu meer een small forward / shooting guard. Onder begeleiding van onze coaches kreeg ik een duidelijkere rol toegewezen. Het schot was bij mij altijd wel aanwezig.”

Vroeger veel al te vinden in sporthal de Horstacker

In het begin van de jaren 2000 beleefde Nijmegen een gouden tijd in het Nederlands basketbal. EiffelTowers speelde op het hoogste niveau en boekte grootse successen in 2003. “Vroeger ben veel in de Horstacker in Nijmegen geweest,” vertelt Yordi. “Ik heb veel wedstrijden van EiffelTowers bijgewoond, toen spelers als Chris Mims, Ryan Robertson en Eric Nelson daar speelden. Later werd EiffelTowers vervangen door Matrixx Magixx, ook een geweldige basketbalorganisatie die voor veel spektakel zorgde! Vrouwenbasketbal vond ook zijn weg naar Nijmegen, en de jeugdopleiding groeide. Wat tegenwoordig de United Academy in Bemmel is, was destijds het talentencentrum waar ik veel tijd doorbracht.”

Groeien met de Jeugd van Batouwe Bemmel

Yordi groeide uit tot een sterke basketbalspeelster, net als Kay, Anouk en Kris. Met de jeugd braken er dan ook mooie tijden aan. “Rond mijn 14e speelde ik op landelijk niveau bij Batouwe in het onder 16 team. Dat was echt een ander niveau, nadat we eerst regionaal kampioen waren geworden. Het was een unieke prestatie om op landelijk niveau in Bemmel te kunnen spelen, en dat is vanaf de jeugd tot en met de onder 21 nog steeds van kracht. We kregen ook nog aan het begin van afgelopen nog een dames 1 team op het hoogste niveau van Nederland, en dan krijg je helemaal een mooie doorstroming. Op die manier creëer je als talent het doel om door te stromen naar de top van Nederland.”

“We hebben hele mooie jaren met een hele leuke groep meiden gehad”

Toen Yordi 15 jaar was, was het dan zover: ze zou meespelen met het eerste team van Batouwe op het hoogste niveau: Lekdetec Bemmel. Een seizoen daarvoor is dames 1 in seizoen 2009-2010 kampioen geworden in de Promotiedivisie. “Destijds had ik daar ook meegetraind en een aantal minuten mogen maken, maar de stap naar de Eredivisie was echt heel bijzonder. Het basketbal leefde ook in de omgeving, zeker op het moment dat er op het hoogste niveau gebasketbald werd. We hebben hele mooie jaren met een hele leuke groep meiden gehad. Als je kan toewerken naar een hoger niveau, dan is dat echt super tof!”

Successen behalen op het hoogste niveau

In 2012 won Lekdetec de Carla de Liefde-trofee. Daarna braken er mooie successen aan voor de Bemmelse formatie. In 2015 behaalden ze de finale van de play-offs, maar stonden met 3-0 achter in de serie tegen Loon Lions. “Bij nog een nederlaag was het klaar,” vertelt Yordi. “Het was dan ook steeds verder kijken naar de eerst volgende wedstrijd, en het wedstrijd voor wedstrijd bekijken. Wij moesten gewoon ons spel blijven spelen wilden we kans maken op een goede comeback. Tijdens de vierde wedstrijd gaat dat goed, want dan wordt het 3-1. Wij wonnen met één punt verschil, wat echt mega spannend was. Op dat moment heb je het met elkaar over dat als we dit konden doorzetten en we zouden 3-2 maken dat er dan weer serieus kansen aanwezig zouden zijn. Wij kregen op dat moment vleugels, en de druk begon steeds meer bij Loon Lions te liggen. Bij 3-3 lag zo’n hele play-offserie weer helemaal open.”

Een onvergetelijk moment

Met een stand van 3-3 was het tijd voor de beslissende wedstrijd in Landsmeer. De winnaar van deze wedstrijd mag zich tot kampioen van Nederland kronen. Yordi speelde een fenomenale wedstrijd, met vijf rake driepunters uit vijf pogingen. Mede dankzij haar inzet wist Lekdetec te winnen en in 2015 het kampioenschap te behalen. “Deze wedstrijd zal ik nooit vergeten, het staat bovenaan mijn lijst van meest memorabele wedstrijden,” bevestigt Yordi. “De zaal in Landsmeer was tot de nok toe gevuld, met mensen uit heel Nederland. Iedereen wilde deze wedstrijd bijwonen, het was werkelijk fantastisch!”

Wat een moment: van 3-0 achter in de serie naar een 3-4 kampioenschap voor Lekdetec!

Wederom kampioen worden

Twee jaar later stond Lekdetec opnieuw in de finale, ditmaal tegen Grasshoppers Katwijk. Ook deze finaleserie zou uitkomen op een alles beslissende wedstrijd, met wederom een prachtig slot voor Lekdetec. “Het kampioenschap van 2015 was onze eerste. Dat jaar vierde Batouwe ook haar 40-jarig bestaan, dus het was sowieso een bijzonder jaar. Twee jaar later belandden we opnieuw in een spannende serie, dit keer tegen Grasshoppers Katwijk. Toch beleefden we deze serie anders dan die tegen Loon Lions. Het winnen van een kampioenschap voor eigen publiek, met iedereen die erbij kon zijn, was buitengewoon mooi!”

Een betekenisvolle rol in de ontwikkeling van jong talent

Het huidige dames 1 team van Batouwe bestaat voornamelijk uit jonge speelsters. Dit betekent dat veel aanstormend talent hun kans moet grijpen. Yordi ziet echter mogelijkheden voor een succesvolle doorstroming. “In onze omgeving is basketbal niet heel groot, dat zie je ook in de doorstroming. We hebben op landelijk niveau een onder 21 team, maar daar houdt het op landelijk niveau dan ook mee op. Desondanks werken we nauw samen met ons onder 21 team om verdere ontwikkeling te stimuleren. Uiteindelijk moeten deze getalenteerde spelers speeltijd krijgen op het hoogste niveau.”

Met haar ervaring en routine kan Yordi jonge veelbelovende talenten voorzien van waardevolle inzichten en begeleiding bij hun ontwikkeling. Zij is dan ook een onmisbare schakel voor deze organisatie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.