20-second timeout with Rosalie Aandewiel

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 08:30

Grasshoppers Katwijk is haar thuis, de plek waar Rosalie Aandewiel is gegroeid tot een fantastisch basketbaltalent! Van spelen in dames 1 tot het winnen van prachtige prestaties als jeugdinternational; Rosalie is een geweldige belofte die er alles aan doet om in het belang van het team te schitteren. In deze '20-second timeout' stellen we Rosalie 20 vragen, waarbij na elke vraag één seconde van de klok af wordt gehaald! Foto: FIBA Europe

1. Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

"Ik ben Rosalie Aandewiel, 23 jaar en ik kom uit Katwijk. Ik speel sinds mijn zesde bij Grasshoppers en buiten basketbal ben ik leerkracht in het basisonderwijs."

2. Hoe ben je begonnen met basketbal?

"Basketbal is een groot begrip in onze familie. Mijn nichten Karin, Sonja en Fleur Kuijt speelden al, dus toen ik oud genoeg was, was het vanzelfsprekend dat ik ook zou gaan basketballen."

3. Jouw anderen nichten basketballen ook toch?

"Dat klopt. Samen met mijn andere nichtjes Ilse Kuijt en Anouk Peeman begonnen wij bij de beginnersgroep van Grasshoppers."

4. En dat was waar het voor jou allemaal begon?

"Ja, want sindsdien waren we hele zaterdagen in de sporthal te vinden. Eerst zelf spelen en daarna andere wedstrijden kijken met meiden uit mijn team."

5. Is er verder iets of iemand waar je naar op kijkt of jou geïnspireerd heeft?

"Ik heb vroeger dus altijd opgekeken naar Karin, Sonja en Fleur. Ik vond het altijd heel leuk om hun wedstrijden te bekijken en alle verhalen te horen over de trainingen en toernooien bij het Nederlands Team. Extra leuk om nu samen te spelen natuurlijk!"

6. Jouw zus Jasmijn basketbalt ook. In hoeverre verschillen jullie van elkaar qua spel?

"We hebben eigenlijk wel hetzelfde spel, alleen Jasmijn is een betere spelverdeelster en ik heb een beter schot."

7. Wat ik geweldig vind aan jou is jouw driepuntsschot. Hoe heb je dat spel en jouw talent echt jouw eigen weten te maken?

"Ik heb mij vroeger nooit echt bewust gefocust op mijn schot, tot ik bij Rick Driessen in het team kwam. Van hem moest ik schieten, anders mocht ik op de bank gaan zitten, haha. Dat heeft goed gewerkt, want toen moest ik wel en kwam ik erachter dat ik goed kon schieten."

8. Hoe was het om voor het eerst bij Grasshoppers te basketballen?

"Ik heb vanaf kleins af aan altijd veel plezier gehad met het basketballen. Ik stond ermee op en ging ermee naar bed."

9. Op jouw 18e maakte je jouw debuut namens dames 1 van Grasshoppers, waarin je in Utrecht tegen Amazone gelijk goed was voor een driepunter. Hoe was het om voor het eerst in actie te komen?

"Ik weet nog dat ik heel erg zenuwachtig was voor de wedstrijd, maar ik had er natuurlijk wel heel veel zin in. Het was natuurlijk een heel fijn gevoel om een drietje te scoren in mijn debuut."

10. Datzelfde seizoen, 2016-2017, speelde je met onder 20 van Grasshoppers een sterke seizoen. Hoe zou je dat team en dat seizoen omschrijven?

"We hadden echt een super hecht en gezellig team. We deden ook veel buiten basketbal samen, wat naar mijn idee het teamgevoel echt enorm versterkt. We zaten van jongs af aan al bij elkaar in het team en hebben de hele jeugd met bijna dezelfde groep doorlopen en zijn ook vaak Nederlands Kampioen geworden."

Foto: FIBA Europe

11. Je kwam samen met CTO in de finale terecht. Hoe heb je deze finale beleefd?

"De finale in 2016/2017 was enorm spannend en hebben we na verlenging uiteindelijk gewonnen. Het was mijn laatste jeugd kampioenschap, dus voor mij ook heel speciaal. We hadden als team echt naar deze wedstrijd toegeleefd en hadden enorm veel zin in de wedstrijd. Toen we wonnen na overtime was dat een enorme ontlading. Ik vergeet dat gevoel nooit meer!"

12. Hoe voelde kampioen worden met onder 20?

"Ik speel als vanaf mijn 13de in u20 dus heb best veel kampioenschappen met u20 behaald. Het was altijd echt mijn favoriete periode van het jaar en ik keek altijd heel erg uit naar de finaledag die in Zwolle werd gespeeld."

13. Spelen in dames 1, hoe ervaar je dat sinds een tijdje?

"Ik vind het heel leuk om op het hoogste niveau van Nederland uit te komen. We hebben altijd een heel gezellig team, wat ik ook super belangrijk vind."

14. Je maakte ook meerdere keren een kampioenschap mee op het hoogste niveau, hoe voelde dat?

"Heel gaaf! Om met een team zo lang en intensief naar een bepaald doel te werken en dit doel dan ook te behalen is echt heel bijzonder om mee te maken."

15. Hoe schat je de kansen voor dit seizoen in?

"Ik denk dat alle teams wederom enorm aan elkaar gewaagd zijn. Dat kan je ook zien aan de uitslagen van dit seizoen. In de top heeft bijna iedereen wel een keer van elkaar gewonnen/verloren."

16. Toch behaalden jullie vorig jaar de finale van het kampioenschap tegen Den Helder.

"Dat klopt, en ik denk zeker dat wij kans hebben op het kampioenschap en daar gaan wij weer hard voor werken."

17. In 2015 speelde je voor het eerst een Europees jeugdkampioenschap met de jeugd van de Orange Lions bij onder 16. Hoe heb je dat ervaren?

"Ik vond het heel bijzonder en intens. We trainden de hele zomer in Amsterdam en hebben uiteindelijk het Europees Kampioenschap gespeeld in Matosinhos, Portugal. Ik vond het heel speciaal om dit mee te maken. Veel meiden uit die selectie spreek ik nog heel veel, dus dat vind ik ook heel mooi aan deze tijd"

18. 2018 was natuurlijk een bijzonder jaar. Hoe was de voorbereiding van het onder 20 EK?

"2018 was zeker een bijzonder jaar! De voorbereiding was wederom intens. We trainden elke dag 3 uur en hadden een aantal toernooien in het buitenland. We hadden een super talentvolle en complete selectie en ik vond het heel leuk om met deze meiden te trainen."

19. Hoe heb je het onder 20 EK in Sopron beleefd?

"Het was echt een heel gaaf toernooi. We hadden wederom een hele gezellige en hechte groep die echt met elkaar wilden strijden voor een medaille. Dat het uiteindelijk ook gelukt was, het behalen van de bronzen medaille, was echt fantastisch! Ik heb echt een geweldige tijd gehad met die meiden en denk er nog regelmatig aan terug. De medaille heeft thuis nog een mooi plekje!"

20. Een bronzen EK medaille, wat betekent dat voor jou?

"Heel veel! Echt een beloning op het harde werk wat we die zomer hebben verricht, en natuurlijk een herinnering aan de leuke tijd die ik toen heb gehad met die meiden!"

Foto: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.