Wietske Welten vergaart grote (salsa)danskennis

Gepubliceerd op 14 augustus 2022 om 09:30

Al haar hele leven houdt Wietske Welten zich bezig met dans. Zo is ze op haar vierde begonnen met ballet, en dat heeft ze ruim 26 jaar gedaan. Daarna is ze geswitcht naar Salsa, en voert ze deze dans uit tot vandaag de dag! Foto: Alisha Twins

Inspelen op je sterke kanten

Er is haast geen moment geweest waarin Wietske eens niet aan dans heeft gedacht. Onmogelijk ook als je nagaat waar ze nu staat. “Van kinds af aan heb ik al heel wat van dansen meegekregen, aangezien mijn ouders vroeger ook allebei dansten,” vertelt Wietske. “Voor mij is dansen een methode om ‘in het moment te zijn’, dus zonder over alles na te hoeven denken of te piekeren. Dans is wat mij betreft echt een ongesproken taal die iedereen kan begrijpen.”

Van een Russische danseres heeft Wietske veel meegekregen. Haar inspiratie heeft haar tot de danseres gemaakt die ze nu is. “Maria Kochetkova is een grote naam in de balletwereld. Ze heeft heel lang in San Francisco gedanst. Zij inspireert mij en mensen in het algemeen vanwege haar kijk op dansen. Bij ballet was het vaak zo dat je moest voldoen aan een specifiek beeld, iets wat nu minder is. Zij had daar best veel moeite mee, en sprak echt voluit dat je moet houden van de positieve dingen en je sterke kanten. Van daaruit moet je jezelf in the picture spelen en daarvan genieten. Dat heeft wel echt veel in mij losgemaakt, niet alleen binnen dansen.”

26 jaar ballet

Beter worden door met de grote danseressen mee te doen. Zo hoort het ook te zijn, en op deze manier is Wietske ook steeds beter geworden. “Als zesjarige danseresjes mochten we ook dansen met de hoofdrolspeelster van de balletvoorstelling. Ik dacht gelijk aan dat ik dat ook wilde; spelen in een balletvoorstelling, dus van daaruit groeide nog meer mijn passie voor dansen. Het is echt heel leuk om op deze manier meegenomen te worden in de danswereld. Inmiddels heb ik dat nog 26 jaar lang gedaan; balletdansen. Mijn docente van toen gaf mij ook heel lang les.”

Ook Wietskes blik op de danswereld veranderde. In zoverre dat ze steeds beter in dans op is gegaan. “Ballet draaide toen ik er op zat voornamelijk om techniek, aangezien het enorm veel oefenen vergt. Later ga je ook beseffen dat het niet perfect hoeft te zijn. Op deze manier geniet je er steeds meer van.”

Dans wordt tegenwoordig anders geconsumeerd

Dans is erg in opkomst, veel meer dan vroeger. “Vroeger was er minder aanbod als het gaat om diversiteit binnen dans,” vertelt Wietske. “Dat is enorm gegroeid, en het spreekt ook meer mensen aan. Hierdoor komen er mensen sneller en vaker in aanraking met dansen en daardoor wordt er ook meer nieuws meegebracht. Het wordt meer divers als in dansstijlen, en dat maakt het steeds leuker! Je krijgt als mens steeds meer vormen van dans aangeboden, en zit je eenmaal in de danswereld, dan wil je dat zeker altijd blijven doen. Binnen de balletwereld zal het dan ook minder gericht zijn op techniek, maar zal het meer gericht zijn op ieders unieke krachten.”

Alles makkelijker via internet

Tegenwoordig wordt alles steeds sneller. Nog een rede waarom dans zo’n groei doormaakt. “De reden tot het verkrijgen van meerdere vormen van dans is dezelfde reden als de opkomst van veel andere elementen: internet. Je kunt nu veel sneller in aanraking komen met dansen van over de hele wereld, en daardoor wordt kennis over dans veel sneller overgedragen. Je legt makkelijker contact via internet, en zo worden er steeds meer verschillende workshops georganiseerd waar mensen dan op af komen.”

Haar eigen salsadansschool: Wietske Welten

Zoals gezegd; 26 jaar lang heeft Wietske op ballet gezeten. Later vond ze het tijd worden voor wat nieuws. “Twee jaar vooraf, op mijn 28e, heb ik wel al salsa gedanst. Vanaf mijn 30e heb ik besloten om het volledig te gaan doen. Hier in Den Bosch had ik al les, en hier met de dansschool ging ik mee naar een salsacongres. Daar leerde ik mijn huidige danspartner kennen, en hij zei dat ze nog iemand zochten voor hun showteam en of ik interesse had om mee te gaan. Daar ben ik begonnen, met uiteraard veel trainen. Ik leerde ook steeds meer mensen kennen door optredens op feestjes en bij diverse workshops. Ik ging van showteam naar showteam, en ik kan wel zeggen dat mijn leven enorm veranderd is sinds ik hier in Den Bosch mijn eigen dansschool heb!”

Move-connect-create

Met haar dansschool heeft Wietske een eigen slogan gecreëerd waarmee ze floreert met haar dansschool: move-connect-create. “Met move-connect-create wil ik laten zien wat salsa is en inhoudt,” beweert Wietske. “Bodymovement vind ik een super mooi onderwerp om uit te drukken om te bewegen. Connect staat voor om met andere mensen te dansen en plezier hebben, én niet te vergeten met de muziek. Create houdt in nieuwe vaardigheden kunnen creëren, ook voor anderen. Salsa is enorm creatief, zowel de muziek als de dans zelf, dus dat maakt zoveel meer mogelijk!”

Wietske heeft met haar salsadansschool veel om mee te geven. Via haar website kom je diverse mogelijkheden tegen waarin je je meer in de salsadanswereld kan begeven. Dat er door Wietske maar veel mensen vaardiger worden in het dansen!

Reactie plaatsen

Reacties

Mathilde Pil
2 jaar geleden

Oh Wietske ik ben een fan van je!
Laat weten wanneer je een dansavond hebt dan komen we salsa dansen.