Dansschool The Legacy draagt familiegevoel, warmte en talent met zich mee

Gepubliceerd op 31 oktober 2021 om 09:30

Donar Groningen beschikt over een fantastisch cheerleadergroep genaamd Legacy Dance Team. Dat zijn één van de mooie initiatieven die dansschool The Legacy in haar midden heeft. Verder heeft The Legacy het voor elkaar gekregen om diverse prijzen en bekendheid binnen Nederlandse danskampioenschappen en zelfs internationale toernooien te realiseren! Toch is er iets dat The Legacy en Legacy Dance Team altijd uitstraalt: het welkomgevoel en de vertrouwdheid binnen deze organisatie en cheerleadergroep. Cheryl Tualena (32 jaar en eerste van rechts op onderstaande afbeelding) is de eigenaresse van The Legacy. Daar geeft ze streetdance en hiphoplessen, en regelt onder meer het Legacy Dance Team. In dit artikel benaderen we naast Cheryl nog drie andere meiden van Legacy Dance Team: Marcella de Vries (29 jaar, eerste van links), Cécile Lynn (26 jaar, tweede van links) en Paulette Witteveen (27 jaar, tweede van rechts). © bovenstaande afbeelding SvdSfotografie

Waarom gekozen voor dansen?

Donar Groningen is inmiddels een begrip geworden voor basketbal in Nederland. Hierdoor weten ook veel mensen over het bestaan van Legacy Dance Team. Maar, wat weten wij van deze meiden? Waarom zijn zij cheerleaders geworden? Eén ding is duidelijk; de manier waarop zij als groep performen en hoe ze zo verbonden zijn aan Donar maakt alles bijzonder: deze meiden, deze groep en de dansschool. “Van jongs af aan was mijn moeder al bekend met basketbal en cheerleading,” vertelt Marcella. “Ik wist dat het hier in de buurt van Groningen gedaan werd. Zo ben ik er op vrij jonge leeftijd mee begonnen, mede door mijn oma. Ze zei tegen mij ‘Ga maar dansen, want turnen is te gevaarlijk,’” lacht Marcella.

“Vroeger deed ik aan majorette, en deden we mee met wedstrijden,” vertelt Paulette. “Toen ik heel klein was, was ik daar al mee begonnen.”

“Voor ik met The Legacy ben begonnen, heb ik eerst aan taekwondo gedaan op hoog niveau,” aldus Cheryl. “Daar heb ik aan Europese en wereldkampioenschappen meegedaan. Dat alles deed ik voordat ik ging dansen, hoewel taekwondo ook een vorm van performen is. Toen we de dansschool zijn begonnen, ontstonden er demoteams die aan wedstrijden deed. Legacy Dance Team is echt een showteam voor optredens, waaronder cheerleading bij Donar.”

“Ik heb ook altijd aan wedstrijden gedaan bij streetdance,” vertelt Cécile. “Ik kom uit een hele andere plek in Drenthe, dus van basketbal en cheerleading had ik destijds nog nooit van gehoord. Toen ik op mijn 17e verhuisde ik naar Groningen, en kwam ik met het cheerleading in aanraking.”

Dansen in coronaperiode, hoe moet dat geweest zijn?

We horen het onze minister president nog zeggen vorig jaar maart: “Het coronavirus houdt de wereld in z’n greep.” Dat zo’n impact ook in de danswereld sporen zou nalaten hebben de meiden wel geweten. “Voornamelijk het teamgevoel maakt dans onze passie,” vertelt Cheryl. “Wij dansen al jaren samen, en daardoor creëer je ook vriendschappen. We planden ook veel uitjes en etentjes. Omdat het daardoor zo gezellig is, zijn de trainingen enorm leuk en werk je naar doelstellingen toe. In de coronaperiode moesten we individueel dansen en elkaar filmpjes opsturen, maar dat voelt bij lange na niet hetzelfde als bij elkaar.”

Marcella: “Wanneer zoiets van je wordt afgenomen in tijden van corona, pas dan merk je hoe enorm je zoiets liefhebt. Hierdoor weet je pas dat het je passie is.”

Cécile: “Het is ook een uitlaatklep waar je tegelijkertijd enorm veel energie van krijgt!”

Paulette: “Als je na een lange tijd weer met elkaar begint, dan voelt zoiets nog veel magischer. We hebben naast het performen allemaal een drukke baan, dus zulke afwisseling is enorm fijn om te hebben!”

Familiegevoel voorop bij The Legacy

Cheryl heeft The Legacy met hele mooie beweegredenen opgezet. Zij weet precies wat nodig is om mensen die van dansen houden te kunnen voorzien van een fijne en warme gemeenschap. “Destijds wilde ik met The Legacy jongeren een plek bieden, zodat ze een veilige thuisplek hebben waar ze hun hobby kunnen uitoefenen,” veronderstelt Cheryl. “Bij mij staat het familiegevoel voorop, waardoor iedereen zich veilig voelt. Juist daardoor doen we het tijdens wedstrijden en optredens heel goed. Dat is natuurlijk een fantastische bijkomstigheid! Inmiddels hebben we vijf locaties: Delfzijl, Hoogezand, Stedum, Siddeburen en Winschoten. Marcella draait de locaties in Hoogezand en Paulette heeft lesgegeven in Delfzijl. Als je goede docenten binnen de dansschool hebt met dezelfde passie dan kan je met z’n allen er heel veel moois van maken! Nog steeds krijgen we nieuwe aanmeldingen binnen. Het is echt tof dat we in het noorden een bekende naam hebben en dat er meer mensen zijn die willen dansen.

Vooral de jongere dansteams worden door scholen gevraagd voor schoolfeesten. Daarnaast hebben we met verschillende groepen, voornamelijk de hiphopgroep, meegedaan aan Europese kampioenschappen en ook aan het WK dans in Amerika. Er heeft een prachtig event plaatsgevonden in Hoogezand. Het streetdance team, onder leiding van Marcella, had op 15 september 2021 de eer om voor Koningin Maxima te dansen! Echt een bijzondere ervaring was dat!”

Diverse events binnen The Legacy

Vlak na de oprichting van The Legacy kreeg deze dansschool al gelijk succes. De events die door deze school verzorgd worden, zijn altijd op een mooie manier gepresenteerd en uitgevoerd.
Cheryl: “We geven jaarlijks een showcase, waarbij we gestart zijn met één voorstelling op een dag. Er wilden zoveel mensen komen waardoor het snel uitverkocht was. Dat had plaatsgevonden in Theater & Congrescentrum de Molenberg te Delfzijl. Daar konden per show 580 mensen aanwezig zijn. Mocht het later weer plaatsvinden vanwege corona dan gaan we uitbreiden naar Winschoten in een groter theater. Dat is ook iets voor de dansschool om naartoe te werken. Daarbij, zo’n showcase is dichterbij huis waardoor vrienden en familie er ook bij kunnen zijn. Dat is om te laten zien wat we allemaal te bieden hebben binnen de dansschool.”

Deelname aan Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen

Bij alleen events zou het niet blijven. The Legacy deed ook aan competitie, en heeft enorm veel mooie prestaties weten neer te zetten! “Wij nemen vaak deel aan het Soneo NK,” vertelt Cheryl. “Dat is een hiphopdans competitie. Teams eindigen in de top drie van Nederland. Ook hebben we vaak meegedaan aan EK’s waardoor wij titels en mooie finaleplaatsen hebben behaald. Tijdens een WK in Amerika zijn wij zevende van de wereld geworden. Kan je je dat voorstellen? Een team uit Delfzijl eindigt bij de beste zeven van de wereld! We hadden op dat moment 42 tegenstanders. In de finale was een zevende plek het maximale. Zoiets was een hele bijzondere gewaarwording. Door middel van sponsoring en crowdfunding hebben we deelname aan zo’n WK kunnen realiseren. We zijn met Legacy Dance Team naar China geweest. Zoiets neem je je hele leven mee, want we hebben het er nog steeds over! Daar was een basketbaltoernooi, en daar verzorgden wij precies dezelfde entertainment zoals we dat bij Donar ook doen. Dit soort dingen laten gewoon zien dat je voor je hobby en passie de wereld rond kan gaan. Je wilt ook gezien worden!”

Donar en Legacy Dance Team

Elke thuiswedstrijd van Donar Groningen zijn ze te zien: Legacy Dance Team! Zij staan garant voor show en entertainment voor het publiek, iets wat zij altijd op een mooie manier kunnen overbrengen. “Het team was er al,” aldus Cheryl. “Vroeger hebben Marcella en ik gedanst waardoor wij op ons 16e ook al aanwezig waren bij Donar. Daar is het begonnen, want Donar kenden ons al en wist wat wij het publiek konden bieden. We krijgen vaak te horen van Donar dat we tof zijn en onze vaste squad moeten blijven. Dat is het mooiste compliment wat je kan hebben, en daar willen we absoluut mee doorgaan! Onze samenwerking kent ook een wisselwerking aan ideeën. Wij kunnen uitvoeren wat we in ons hoofd hebben, en Donar kan aanvullen met andere mooie ideeën.”

Marcella: “Toch blijft het spannend vlak voordat een time-out komt, totdat je er staat. Voor zo’n publiek doen we echt ons best. Vaak zien we mooie interactie met het publiek als ze een nummer horen dat ze herkennen.”

Paulette: “Vaak ontvangen we de gasten als gastdames. Daar krijgen we veel leuke reacties op: ‘leuk dat jullie er weer zijn’, of ‘wat leuk dat jullie dit doen!’ Dan voel je echt de waardering van het publiek, iets waar je het echt voor doet. Soms maak je een praatje en heet je mensen welkom.”

Cécile: “Wat we ook doen is shirtjes het publiek in schieten. Met dat soort acties krijg je het publiek ook altijd mee! In de periode dat er geen publiek was, was het echt vreemd om te dansen voor een lege zaal in coronatijd.”

Cheryl: “Wij zijn heel blij met wat wij voor Donar kunnen doen, en zullen altijd ons best doen om de organisatie en het publiek wat moois te geven!”

Altijd garant voor spektakel, enthousiasme, beleving, entertainment en met enorm veel liefde en passie opgaan in de organisatie en het publiek! © SvdSfotografie

Individuele vragen

Marcella: Is er een wedstrijd van Donar geweest die je nooit meer zal vergeten?

“Er is een wedstrijd geweest tegen Zorg & Zekerheid Leiden waarin Jason Dourisseau een schot van eigen helft schoot die erin ging! Dat is denk ik mijn mooiste herinnering, dat ook het hele publiek losging. Magisch moment dat één speler zoiets kan creëren!”

Marcella weet wat er nodig is om publiek op een mooie manier te vermaken! © CDExposure

Paulette: Is er een speler die jouw favoriet is?

“Als je het over spelers als Donar hebt is het logisch om Jason Dourisseau op te noemen, en inderdaad, dat was onze grote favoriet! Op dit moment heb ik niet één favoriete speler. Ik ken het team ook nog niet helemaal zo goed.”

Ook aan Paulette kun je zien dat dans en entertainment haar passie is! © CDExposure

Cécile: Als de wedstrijd heel spannend wordt, leef je dan ook mee met het publiek van Donar?

“Zeker! Ik denk dat wij met z’n allen basketbalfan zijn geworden. Wellicht gaan Marcella en ik het meeste los bij belangrijke scores voor Donar. Soms schiet je dan te binnen om dan ook te dansen tijdens een time-out. Daarbij, als je het spelletje snapt, is het ook veel leuker om te volgen.”

Cécile is altijd enorm bevlogen!

Marcella: De afgelopen jaren hebben we een standaard format van de Nederlandse competitie gehad, waarbij twee tot vier keer werd gespeeld tegen dezelfde tegenstanders. Dit jaar vindt een andere opbouw plaats met de BNXT League. Hoe kijk je daar tegen aan?

“Dat lijkt mij enorm leuk! Ik heb verder geen idee hoe het team met elkaar gaat spelen en wat zo’n crossborder competitie voor Donar zal betekenen. Ook daar kijk je dan naar uit, ook omdat je al jaren met de wedstrijden meeleeft. Ik hoop ook dat de Europese wedstrijden weer heel mooi zullen worden.”
Cécile: “Hierdoor kan je ook meer bekendheid bij de Belgische teams krijgen. Dat zou ontzettend leuk zijn.”

Marcella: Wat maakt het leuk om met Paulette in het team te zitten?

“Paulette is altijd heel vrolijk, echt een zonnestraaltje van het team! Ze is heel energiek en lief, je kan alles met haar bespreken. Ik voel me enorm prettig om met haar te dansen, en dat geeft mij heel veel energie!”

Paulette: Wat maakt het leuk om met Cécile in het team te zitten?

“Ik kan het heel goed vinden met haar. Ze is heel gedreven, want ze weet echt dansjes van vijf jaar geleden die niemand meer weet! Ze is vrij perfectionistisch en is enorm gemotiveerd om ons als team enorm goed te laten presteren. Hierdoor heb je altijd een betrouwbaar iemand naast je staan, en dat maakt het super fijn.”

Cécile: Wat maakt het leuk om met Marcella in het team te zitten?

“Ik vind het enorm gezellig met haar. Wij houden allebei van doorpakken en zijn enorm gedreven. Zij heeft ervaring met sprongen en andere trucjes, en kan je goed helpen met dansjes en andere vaardigheden die je wilt ontwikkelen?”

Cheryl: “Wat kan je mij vertellen over Marcella, Paulette en Cécile?

“Wij dansen al heel lang samen. Ik train samen met Marcella, maar ben ook onderdeel geweest van het team waarin wij hebben gedanst. Je vertrouwt elkaar, en kunnen altijd onszelf zijn. In de trainingen zie je dat ook terug. Je vult elkaar op dat moment aan, en zijn altijd inzetbaar en enorm gedreven! Het zijn enorm lieve en leuke meiden, en hebben altijd en overal enorm veel plezier! Dat staat altijd bij ons voorop; plezier en veiligheid.”

Marcella, Paulette en Cécile: Wat kunnen jullie mij vertellen over Cheryl?

Marcella: “Zij geeft iedereen een enorm warm gevoel, en dat je welkom bent waarom je jezelf kan zijn.”
Paulette: “Cheryl heeft mij veel geleerd binnen dansen, en geeft een enorm fijn gevoel. Ze weet mij altijd te motiveren, en dat draagt ze ook naar buiten uit.”
Cécile: “Ze is er altijd voor je, en heeft altijd een luisterend oor als er iets is. Ze denkt enorm met je mee, en geeft me heel veel mee op gebied van dans en het welkom zijn.”

Legacy Dance Team is meer dan alleen performen en optreden. Deze meiden zijn in staat om net als Donar wat moois aan het publiek te geven! Elke time-out zorgt voor net zoveel entertainment en vermaak als tijdens een wedstrijd, uitgevoerd door een fantastische groep dansers die op alle fronten schitteren! © SvdSfotografie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.