Prachtige inlevingsvermogen bij Marjolein Smit als screenwriter

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 12:50

Screenwriter zijn, wat houdt dat precies in? Is het schrijven van blogs, of komt er meer bij kijken? Uiteraard is het antwoord dat laatste, maar dat kan op een enorm brede manier uitgelicht worden. Marjolein Smit is een screenwriter, en als schrijfster van scripts beschikt zij over bijzonder mooie eigenschappen en talenten. Schrijven met passie, realisme en vooral inleving maakt haar heel bijzonder! We gaan eens kijken wat zij zoal doet met haar fantasie en hoe dat tot uiting komt in een script.

Marjolein Smit, ook wel Mack genoemd

Marjolein heeft een tijdje in het buitenland gewoond. Dat leek haar handig om zelf met een naam te komen aangezien haar eigen naam steeds anders werd uitgesproken. “Ik heb mijzelf de bijnaam Mack gegeven, omdat ik in het Engels schrijf en mij focus op het schrijven in het (Amerikaans) Engels. Daarbij heb ik ook in Engeland gewoond, en daar merkte ik dat mijn naam steeds anders werd uitgesproken. Ik heb de theateracademie gedaan, en ongeveer acht jaar geleden, nadat ik ziek was geweest, wilde ik mijn creativiteit ergens kwijt. Ik vroeg mij af hoe ik dat kon doen zonder weer een opleiding te doen die geld kost. Ik zat een keer de serie Kill Bill te kijken, aangezien ik films van Quentin Tarantino heel gaaf vind. Na het googelen van Kill Bill kwam ik een lijst tegen van dingen die hij altijd in zijn films gebruikt. Het intrigeerde mij, en ik was benieuwd hoe het zou zijn om een film te schrijven aan de hand van zo’n lijst. Dat ben ik gaan doen, en zo kwam ik erachter dat er een hele wereld online is als screenwriter.”

Theateracademie afgerond

Voorheen heeft Marjolein zichzelf op een andere manier geprofileerd. Daar kwam al snel haar inlevingstalent naar voren. “Ik heb altijd die ambitie gehad om iets moois neer te zetten op het podium. Het voelde soms makkelijker om iemand anders te zijn dan mijzelf. Het was echt heel leuk. Ik deed aan playbackshows mee, en zat vroeger ook op jazzballet. Tijdens mijn gewone baan vroeg ik mij af wat ik precies wilde. Dat leidde ertoe dat ik naar Engeland ben verhuisd om daar mijn droom na te jagen. Dat lukte toen niet helemaal, maar het was mij in Nederland gelukt om op een school terecht te komen die met theater te maken had. Ik kwam terug naar Nederland en ben auditie gaan doen aan de theateracademie in Amsterdam, aangezien ik de cabaretwereld in wilde gaan. Hierdoor heb ik de opleiding afgerond als theatermaakster en actrice.”

Het proces binnen screenwriter

Zoals gezegd, sinds kort heeft Marjolein zich georiënteerd als screenwriter. Wat vergt het om daar gedreven in te zijn? “Je schrijft het script voor een film,” vertelt Marjolein. “Het is een soort stappenplan dat je onder de knie moet krijgen. Het is wellicht vreemd om te zeggen, maar bijna elke film is hetzelfde. Je hebt altijd een setup waar dingen worden uitgelegd. Vervolgens gebeurt er iets, en dan moet de hoofdpersoon een beslissing nemen. De hoofdpersoon gaat dan een pad volgen, en vaak is er dan een B-verhaal op de achtergrond. Vaak lijkt het ook net voor het einde dat er dingen niet gaan lukken, maar toch lukt het. Een happy end verkoopt vaak het beste. Het lijkt heel simpel om een verhaal te schrijven, maar dat is het zeker niet. Er zit een hele studie achter, en je moet zo kort en bondig mogelijk zijn. Je schetst eerst een situatie waar je bent (in afkortingen en telegramstijl). Daarna komt het visualiserende gedeelte, van de omgeving en hoe de personages eruit zien. Met nog andere elementen ga je meer dan 100 pagina’s door. Een pagina moet een minuut speeltijd voorstellen, en de meeste films duren meer dan 100 minuten.

Ik vind alle soorten genres leuk om te schrijven, behalve horror. Ik vind het niet leuk om naar te kijken, en eerlijk gezegd snap ik niet hoe iemand daarin de grootste lol kan beleven. Thrillers vind ik beter om te zien, maar laat geen Saw serie aan mij zien. Aan de andere kant, het schrijven van dat soort genres heeft ook zo zijn eigen dingen. Niet dat ik veel van horror af weet, maar ook daar zijn er standaard elementen die erin voor komen. Er komen bij een aantal scenes zoveel vragen op als waarom dit of dat. Nou ja, ik denk dat zoiets gewoon bij horror hoort, een aantal onverklaarbare dingen die het daardoor spannend maken. Maar goed, zo verschilt het per genre, maar blijft het proces veelal hetzelfde.”

Het halen van inspiratie

Inspiratie zit in de kleinste dingetjes. Zeker bij Marjolein, want de manier waarop zij inspiratie en ideeën bedenkt in het script is op een zeer mooie wijze uit te leggen. “Inspiratie kan je uit zoveel dingen halen, en ook uit de eenvoudigste dingen. Ik kan bijvoorbeeld in de natuur lopen en bij wijze van spreken over elfjes nadenken. Daar kan dan op voortborduurt worden. Als een onderwerp heel boeiend is, blijft dat hangen en bijt ik mij als een pitbull daarin vast. Soms haal ik inspiratie uit TV. Je blijft veel zoveel onderzoek doen in een onderwerp, en tijdens zo’n onderzoek komen er nog veel andere dingen tegen die interessant zijn. Dat alles schrijf je dan allemaal op, en alles wat daarbij nodig is. Zo kan je bijvoorbeeld jezelf afvragen: ‘hoeveel geld kan er in een tas?’ Dat is belangrijk om te weten om zo in een scene alles op een goede manier uit te kunnen voeren. Ik was een keer op vakantie in Jordanië. Een paar mensen wisten al dat ik screenwriter was. Een vrouw vroeg een keer waar ik op dat moment aan zat te denken. Het antwoord daarop was dat ik een ‘lijk door een stortkoker aan het gooien’ was. Alleen, ik was in mijn verhaal op zoek naar een auto of busje met een open dak zodat zo’n lijk probleemloos en onopvallend vervoerd kon worden. Aangezien ik niet veel verstand had van auto’s, was ik daarover aan het googelen. De vrouw in kwestie wist waar ik naar op zoek was voor in het verhaal, en zij vertelde mij dat haar man daar wel verstand van had. Je ziet, inspiratie en ideeën bevinden zich in hele kleine dingen, en dat is wat ik denk dat screenwriter echt inhoud. Het vergt fantasie en ideeën bedenken, en dat kan in feite snel gebeuren.”

Een bijzonder moment: Auschwitz

Als screenwriter kom je nog eens ergens. Een plek die Marjolein altijd zal bij blijven is Auschwitz. Zeer begrijpelijk voor wat daar heeft plaatsgevonden. “Waar ik altijd naar streef is dat er altijd sprake is van een zo goed mogelijke realiteit. Nadat ik een script heb geschreven check ik altijd of ik het wel goed heb geschreven, als in of het klopt met de werkelijkheid. Ook maak ik een roadtrip met vrienden van mij om naar de desbetreffende locaties te gaan zoals in het script vermeld. Eén zo’n locatie was Auschwitz. Voorheen was ik er nog nooit geweest, maar was ik daar zag was echt heel heftig! Ik had alles wel opgeschreven waar alles was, maar als je er dan in het echt loopt is zoiets niet voor te stellen. Dat is iets wat mij ook altijd zal bij blijven qua schrijven, onderzoek en inspiratie.”

Met zoveel passie past het echt bij Marjolein

De manier waarop Marjolein floreert als screenwriter en inspiratie vandaan haalt zegt al heel veel. Haar fantasie, inleving, talent en liefde voor het schrijven maakt dat zij hiervoor gemaakt is, en zeker meer prachtigs zal realiseren! “Ik heb altijd al geschreven, al vanaf ik acht jaar was. Zo hield ik dagboeken bij, en heb ik op latere leeftijd theaterstukken geschreven op de academie. Acht jaar geleden vond ik een nieuwe manier om een carrière te beginnen, zonder een opleiding te beginnen. Door de onlinewereld kan je jezelf steeds meer nieuwe dingen aanleren. Wat screenwriter zo leuk maakt is dat je een inlevingsvermogen ontwikkelt in de karakters. Alles wat daarbij komt kijken maakt het bijzonder interessant, en daardoor is het een bijzonder grote passie voor mij geworden!”

Zo kom je nog eens ergens, ook op plekken met zo'n prachtig uitzicht!

Reactie plaatsen

Reacties

Barbara Ketting
3 jaar geleden

Ik ken Marjolein van toen zij in een tattoo shop werkte. Ze een tof mens en ik heb heel veel respect voor haar. Ga zo door MaršŸ„°

Bryant Abath
3 jaar geleden

Echt lief Barbara! Marjolein heb ik ook hoog zitten sinds ik voor het eerst haar website bezocht. Bijzonder, en een enorm tof mens!!

Carry van Es- van Veen
3 jaar geleden

Lieve Marjolein, ik heb je leren kennen op de theateracademie en eb altijd van je genoten. Ga zo door

Bryant Abath
3 jaar geleden

Heel lief Carry! Echt fijn dat ik Marjolein heb kunnen voorzien van zo'n artikel :).