Marloes van Ommen heeft qua zingen mooie plannen voor ogen

Gepubliceerd op 25 juni 2021 om 12:50

De 32-jarige Marloes van Ommen gaat in alle opzichten op in het zingen. Dat ze over bijzonder zangtalent beschikt liet ze in 2011 aan het Nederlands publiek zien, want toen deed zij mee aan The Voice of Holland. Dat bleek niet zomaar een avontuur te zijn, aangezien Marloes zowaar de kwartfinale van het programma behaalde! Daarnaast is ze nog een keer aan het conservatorium gaan studeren, maar dan voor docente. Muziek blijft altijd bij Marloes, en dat kan zij volmondig met het volgende beamen: “Sinds een tijdje wil ik doen wat ik wil en wat mijn passie is. Daar wil ik echt in verder gaan!”

Van zingen in de kerk naar meer

Naast zingen heeft Marloes diverse instrumenten leren spelen. Op meerdere fronten is zij enorm muzikaal. “Ik zong altijd al in de slaapkamer, zoals de meeste mensen,” vertelt Marloes. “Als kind zong ik mee met liedjes van Whitney Houston en Céline Dion. Vanaf mijn 13e ben ik gaan zingen in een kerk. Daar is het mensen opgevallen dat ik kan zingen. Zingen is altijd al mijn droom geweest. Ondertussen heb ik op saxofoon- en fluitles gezeten, en heb ik mijzelf ook piano- en gitaarspelen aangeleerd. Muziek was altijd wel bij mij, en dat wilde ik ook altijd. Pas toen ik een mbo-opleiding aan het Deltion College was gaan doen, wist ik één ding: ik wil gaan zingen.”

Dat gevoel dat het genoeg is, of de vraag of er wel meer is dan dit, dat kennen we allemaal. Zo ook Marloes: “Ik merkte dat ik soms in mijn leven dacht ‘ik stop ermee’, omdat ik dacht dat het niet meer zou gaan lukken. Elke keer als ik wilde stoppen kwam er weer een leuk optreden of opdracht. Hierdoor dacht ik altijd dat zingen mijn ding is! Als ik zing, dan denk ik niet na over andere dingen. Dan is mijn hoofd helemaal leeg, ben ik volledig vrij en dan klopt het gewoon.”

“Beyoncé ademt muziek, wanneer dan ook”

Marloes kan veel voorbeelden bedenken die zij te gek vindt qua zingen, maar één iemand kan ze volledig uitlichten. “Beyoncé is echt mijn voorbeeld! Sinds jongs af aan kijk ik haar concerten en documentaires. Alle documentaires van artiesten kijk ik op Videoland of Netflix. Ik vind het heel interessant over hoe ze denken en hoe ze dingen aanpakken. Wat ik in Beyoncé heel tof vind, is dat zij naast dansen en performen ook vocaal heel sterk is. Zij heeft, vind ik, de soul voor muziek. Zij ademt het, wanneer dan ook.”

Zoals Beyoncé haar passie uitstraalt zo is dat bij Marloes ook terug te zien!

Mooie plannen voor in de toekomst

Marloes wil doorgaan in de muziek. Dat wil ze niet zomaar, want het is voor haar niet een kwestie van alleen maar zingen. Ze heeft met haar nummers meerdere doelen voor ogen. “Ik heb altijd Engels gezongen. Ik had op dat moment ook zoiets van ik wil muziek maken dus GO! Ik ben toen zonder missie of plan begonnen, en zo kwamen mijn nummers One Day en I’ll be fine naar voren. Toen kwam ik bij het platform Ik Wil Groeien van Ali B terecht. Door deze lessen kwam ik meer te weten over mijn persoonlijke ontwikkeling. Met dat gegeven kwam ik er steeds meer achter wie ik ben, wat ik wilde en waar ik voor sta. Ik nam mij voor om er een project van te maken. Dus mijn liedjes gaan helemaal over mij. Ik hoop dat ik heel veel vrouwen die in dezelfde situatie zaten of nog steeds zitten als ik zich kunnen vergelijken, door op een gegeven moment te doen wat zij leuk vinden! Momenteel ben ik ook bezig met het schrijven van een liedje over geweld tegen vrouwen. Ik sluit aan bij een landelijke campagne: Orange the World. Mijn liedje zal daar een rol in spelen. Ik hoop aankomende november dat allemaal van start te laten gaan. Daarnaast heb ik nog een aantal liedjes waar een verhaal omheen zit, en dat wil ik zoveel mogelijk naar buiten brengen.”

Wat betreft het uitbrengen van singles heeft ze ervaring met iets volledig van haarzelf uitgeven. Zoiets is absoluut niet niks. “Dat is best een eng idee, maar tegelijkertijd weet je dat je eerste paar singles zelden miljoenen of duizenden streams krijgen. Met 1.000 of 2.000 streams doe je het in dat stadium niet verkeerd, want niemand kent je nog. De liedjes waar ik nu mee bezig ben en die ik wil gaan uitbrengen zijn allemaal Nederlandstalig. Ik hoop dat het deze zomer gaat plaatsvinden. Ik heb een stuk of vijf demoliedjes klaarliggen die ik aan het ontwikkelen ben. Daar wil ik allerlei clips bij hebben, zodat ik het hele pakket klaar heb en één voor één kan releasen.”

Fantastische zangcoach, met mooie feedback van haar leerlingen

Hoe mooi is het om mensen te kunnen voorzien voor vaardigheden waar je enorm veel passie voor hebt. Marloes heeft naast zingen ook het talent om te coachen en om mensen wat waardevols mee te geven. “Sinds mijn 17e/18e geef ik al zangles. Zoiets gaat een beetje op en neer. Daarmee bedoel ik dat ik de ene keer meer optredens heb, en dus minder coach. Andersom kan dat ook het geval zijn. Dat geeft wel wat afwisseling, want ook al ben ik in de huidige coronatijd niet aan het optreden, ik kan wel leerlingen voorzien van zangcoaching. Wat ik altijd doe is dat ik uitleg wat je met een stem kunt, en de manier waarop je dat kan gebruiken. Ik zeg ook altijd tegen mijn leerlingen dat ze moeten uithalen wat voor hen klopt, want ik geloof niet in een universele techniek. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen stem. Wat je aanspreekt, en wat je denkt te helpen, moet je onthouden. Ik probeer op de persoon les te geven, en op hun kennen en kunnen. Voor mij werkt deze manier van coaching, want ik zie mijn leerlingen echt groeien. Ze geven mij ook terug dat ze het fijn vinden. Daarbij heb ik naar mijzelf gekeken; hoe ik zangles heb ervaren, wat ik fijn vond en wat ik daarop zou kunnen toepassen.”

De schittering in haar blik zegt al veel: haar talent kan ze op een mooie manier overbrengen aan haar leerlingen.

Het grote avontuur bij The Voice of Holland

Zoals gezegd, Marloes gaf zich in 2011 op voor het tweede seizoen van The Voice of Holland. Dat mag een succesvol avontuur genoemd worden! “Ik wilde ook een keer aan een talentenshow meedoen en kijken hoever ik zou kunnen komen. Destijds waren er iets van tienduizenden aanmeldingen. Ik dacht dat ik misschien niet eens door de voorrondes zou komen, gezien de grote hoeveelheid aanmeldingen. Ik wilde gewoon weten hoe mensen binnen het vak over mij zouden spreken.”

Gekozen voor team Nick & Simon

Nick & Simon en Marco Borsato hebben gedraaid voor Marloes haar blind audition. Toch wist ze op dat moment wel al wie het zou gaan worden. “Nick & Simon hadden nog niet veel vrouwen in het team. Hierdoor dacht ik tactisch gezien meer kans te maken om verder te kunnen komen. Marco Borsato had al veel gelijksoortige vrouwen in zijn team, dus de kans dat ik als vrouw verder kon gaan was bij Nick & Simon groter. Uiteindelijk heb ik bij team Nick & Simon samen met nog één andere vrouw de Battles overleefd, en stonden wij tweeën in de liveshows. Op dat moment keken ongeveer vier miljoen mensen naar The Voice of Holland, maar dat heb je dan niet echt door. Voor mij was het echt de zaal waaraan je direct kon merken hoe enorm levendig dit programma onder het publiek is. Voor zo’n ambiance zing je gewoon enorm graag, dus ik had er steeds weer opnieuw zin in. Natuurlijk had ik zenuwen, maar dit was wat ik wilde doen. Het is een ander soort spanning waar je mee omgaat, spanning wat je tegelijkertijd energie, enthousiasme en liefde voor dit vak geeft!

We waren nog met zes deelnemers over, waarvan twee zouden afvallen in de eerste liveshow. Uiteindelijk zat ik met Chris Hordijk en Charly Luske in de kwarfinale van het tweede seizoen. Chris is de broer van Lisa Hordijk, en zij was in 2009 de winnares van X-Factor. Charly is de man van actrice Tanja Jess. Dat maakt dat zowel Chris als Charly beiden al een naam hadden binnen het Nederlands publiek. Toen wist ik wel dat het heel moeilijk zou worden, maar ik vond dat ik al heel ver was gekomen destijds. Het programma is heel intens, en ik was 10 jaar jonger. Sommige reacties op social media kunnen best heftig zijn. Toch heb ik het heel ver gebracht, en stond op dat moment aan het begin van een mooie carrière!”

“Het was een heel mooi avontuur!”

Een plaats in de kwartfinale, wie verwacht nou zoiets. Dit kan Marloes niet meer worden ontnomen! “Nick & Simon gaven mij wel een keer mee dat ik vrij technisch zing, en iets wat er op een goede manier uitkomt. Qua zang was het zeker niet verkeerd, ze vroegen zich toen wel af wie ik precies ben en waar ik voor sta. Sinds ik in aanraking ben gekomen met het platform Ik wil Groeien van Ali B, kom ik steeds meer tot het besef: wie ik ben, waar ik voor sta, wat ik wil doen en waar ik naartoe wil gaan Dat is een mooi proces waardoor luisteraars/volgers mijn ontwikkeling kunnen horen, zien en volgen.

Ik weet dus nu wat Nick & Simon 10 jaar geleden met die vraag bedoelden. Sowieso heeft The Voice of Holland mij heel veel ervaring en een toffe tijd gegeven. Ik heb in de Heineken Music Hall gestaan, we zijn naar Disneyland geweest en ik heb voor een groot publiek gezongen. Nog steeds vinden mensen het tof dat ik zo ver ben gekomen. Het was een heel mooi avontuur!”

Houd Marloes in de gaten, want er komt nog veel meer moois van haar!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.