Anna Fernhout vertelt op een mooie wijze over de kracht van muziek

Gepubliceerd op 7 oktober 2023 om 11:00

Alles in mij doet ertoe; dat is een krachtige single van de 35-jarige zangeres en stembevrijder Anna Fernhout. Haar nummers zijn niet alleen enorm inspirerend en klankrijk, maar dragen ook een krachtige boodschap met zich mee. Mensen zijn goed en mooi zoals ze zijn, en op overtuigende en prachtige wijze weet Anna dat over te brengen. Het is een talent dat haar op haar manier mooi en bijzonder maakt! Foto: This is Me - Mark van Welzenis

Wat je van binnen voelt naar buiten durven te brengen

Naast zingen is Anna ook stembevrijder. In dat opzicht heeft ze zo’n mooi doel voor ogen. “Vanaf mijn 12e ben ik begonnen met gitaar spelen,” vertelt Anna. “Sinds dat moment is muziek echt bij me geweest. Ik ben het steeds meer gaan ontwikkelen door liedjes te schrijven. Eerlijk gezegd heeft het wel een tijdje geduurd voordat ik dat durfde te laten horen aan anderen. Uiteindelijk ben ik stembevrijding gaan doen; waarbij je de combinatie maakt met zingen en voelen. Je leert wat je van binnen voelt om dat middels het zingen naar buiten te brengen. In dat opzicht gaat het er vooral om dat je naar buiten brengt wat er in je zit, dat je dat tot uiting durft te brengen. Als we onszelf durven te laten horen in wat waar is op dit moment, dat heeft dus iets bevrijdend. Helemaal als je daar expressie aan durft te geven, kan ons dat veel ruimte opleveren en energie geven.”

“Mijn ervaring met muziek en zingen is dat er een diepe verbinding kan ontstaan als mensen zichzelf durven te laten zien”

Het is niet niks, jezelf volledig te durven laten zien. Toch weet Anna dat juist daar de grootste bevrijding schuilt. “In de maatschappij gaan veel dingen vrij snel, waardoor het lang niet altijd makkelijk is om te laten zien wat je echt voelt. Hierdoor zijn mensen gauw geneigd een ‘masker’ op te zetten. Echt uit te spreken dat je je verdrietig en kwetsbaar voelt is best spannend, maar tegelijkertijd is het voor veel mensen een verlangen om zichzelf te laten zien. Mijn ervaring met muziek en zingen is dat er een diepe verbinding kan ontstaan als mensen zichzelf durven te laten zien.

Toen ik de opleiding ging doen tot stembevrijder, inspireerde mijn docenten mij heel erg: Jan Kortie, Sarah Jens en Chantal Goossens. Op dat moment ben ik echt gaan leren om mijzelf meer te laten zien en te laten horen. De afgelopen jaren heb ik veel gedaan bij het Centrum voor Tantra. Ik voel me daar diep geïnspireerd in het oefenen om ‘ja’ te zeggen ten op zichtte van m’n eigen ervaring, om ‘ja’ te zeggen tegen m’n volle levensenergie. In welke kleur die levensenergie dan ook door me heen wil bewegen. Het steeds weer mezelf de ruimte geven om helemaal te mogen zijn waar ik ben, om mezelf niet in te houden en ook niet te overschreeuwen, dat is een ware oefening in menszijn wat mij betreft.”

Foto: This is Me - Mark van Welzenis

Deze vorm van bevrijding ziet Anna dagelijks ook in andere mensen voorbijkomen als ze werkt met mensen in haar workshops stembevrijding. “Bevrijding is geen eindpunt,” veronderstelt Anna. “Er zijn allerlei momenten van bevrijding. En, bevrijding is nooit ‘af’. Hoewel we de neiging kunnen hebben om vast te gaan houden aan ervaringen die we prettig vinden, zoals bevrijding, is de realiteit dat de ene ervaring altijd weer overgaat in de andere. Vrijheid kunnen we dan ook niet afdwingen. Ware vrijheid gaat ook niet over een eindpunt behalen, maar over steeds makkelijker kunnen bewegen tussen gevoelens van stagnatie, weerstand, pijn, verdriet, etc. naar openheid, gevoeligheid, kracht en liefde. De sleutel daarin is steeds weer te aanvaarden waar we nu op dit moment zijn, en daar dan expressie aangeven.

Deze beweging zie ik op dagelijkse basis, bijvoorbeeld als iemand voor een groep gaat staan en vervolgens gaat zingen en dat dan zo spannend vindt. Ik begeleid dat dan op gitaar. Om op dat moment te zien dat iemand niet weggaat van de spanning, maar die omarmt en daarin durft te zingen en dan vervolgens in zijn of haar eigen kracht komt te staan, dat is voor mij heel wonderbaarlijk.”

Directeur van het Centrum voor Stembevrijding

In 2023 heeft Anna haar persoonlijke praktijk opgegeven en heeft het Centrum voor Stembevrijding in Amsterdam overgenomen van Sarah Jens (en daarvoor Jan Kortie). Alle activiteiten die ze geeft zijn nu te vinden onder dit centrum. Anna zegt daarover ‘Dat voelt heel bijzonder; dat ik niet alleen stembevrijding geef als individu, maar ook met collega’s dit werk kan uitdragen. Het was eerst even wennen om directeur te worden, aangezien ik nog vrij jong was. Tegelijkertijd voelde ik een diepe ‘ja’ omdat ik me gepassioneerd voel over dit werk en graag mijn energie wil steken in de verdere verspreiding ervan.’ Binnen het Centrum voor Stembevrijding geeft Anna workshops stembevrijding, ze werkt als docent in de 2-jarige opleiding tot stembevrijder en elke maand geeft ze in een kerk in Amsterdam haar zangcirkel ‘HartZing’ samen met haar band. Tijdens deze zangcirkel maakt ze een combinatie tussen het zingen van liedjes, mantra’s, improviserend zingen en zingt ze tussendoor haar Nederlandstalige liedjes.”

De release van haar eerste EP: Alles in mij doet ertoe

Het blijft bijzonder; iets uitgeven wat geheel van jezelf is. Anna weet nog precies hoe dat ging, op 11 januari 2020 toen haar EP werd uitgebracht, met dat krachtige nummer Alles in mij doet ertoe. “Het is echt super spannend, super kwetsbaar, maar ook bekrachtigend dat ik het uiteindelijk deed,” beaamt Anna. “Ik weet nog dat ik zo zenuwachtig was toen ik naar Theaterhuis de Berenkuil reed, waar we de EP release hielden. Voor het eerst voelde het dat ik helemaal vanuit mijzelf deed wat dicht bij mijn hart ligt. Dat maakte het dat het heel spannend was, en ook bekrachtigend.”

Het nummer Alles in mij doet ertoe is een prachtig nummer met een grote boodschap erachter. Deze boodschap komt in dit nummer enorm sterk tot uiting. “Ik wil dat mensen het luisteren, of meezingen als we het live spelen, en dat ze dan bij de tekst ‘alles in mij doet ertoe, ik mag er helemaal zijn met alles in mij’ iets voelen van de betekenis van die woorden. En dat mensen aan het einde van de avond met deze zinnen in hun hoofd naar huis gaan en voelen dat ze ertoe doen, dat er niets mis is met ze, maar dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn. Ik hoop dat m’n muziek verlichting, verzachting  en verbinding (met onszelf en de ander) kan brengen.”

Album nummer twee: Haast je niet, vier het leven

Bij één EP bleef het niet. In september 2022 kwam Anna met een tweede EP met vier liedjes aanzetten. Het blijft bijzonder, iets uit te geven. Of het nu één keer is, of meerdere keren; dat proces blijft altijd speciaal. “Het was iets minder spannend. Het concert van de EP-release werd georganiseerd door Heart Fire in Amsterdam Zuid; in de kerk waar ook mijn kantoor zit. Dat voelde als heel dichtbij, en natuurlijk als enorm spannend. Toch voelde ik meer vertrouwen, want inmiddels had ik de ervaring dat mensen naar mijn muziek luisterden en daar positieve reacties op gaven. Ik begon dus zelf meer en meer te voelen wat de werking was van mijn muzikant. En dat werkte voor mezelf bekrachtigend in het uitbrengen van nieuwe muziek.”

Goed nieuws, want Anna is zelfs al bezig met een derde EP ‘Allang genoeg’. Dat zal absoluut net zo krachtig inspiratievol, klankrijk en fantastisch zijn als haar eerste twee EP’s. “Bij de eerste twee EP’s voelde ik veel spanning in het maken, ook onzekerheid. Nu voel ik met het maken van mijn derde EP enorm veel plezier, en heb ik ook mijzelf de tijd gegund dat het niet een harde deadline heeft. Ook kan ik losse singles releasen.” Aankomend jaar, 11 mei 2024, zal Anna een concert geven in de Duif in Amsterdam, wederom georganiseerd door Heartfire.”

Haar grote passie binnen muziek: transformatie

Met dit alles bij elkaar; wat maakt muziek nou precies haar passie? Anna beschrijft het op de volgende manier: “Transformatie is mijn passie. Onszelf steeds meer durven openen, zodat we steeds dieper contact kunnen voelen met onszelf en met elkaar. Met mijn muziek en stembevrijding hoop ik dat mensen die verbinding meer gaan voelen, met zichzelf, de ander en met het leven. Dat ze voelen dat ze goed genoeg zijn zoals ze zijn en dat ze zichzelf meer durven uit te dragen in de wereld. We zijn allemaal uniek, allemaal bijzonder en we zijn allemaal verwond op onze eigen manier. Ik denk dat we elkaar nodig hebben om te groeien en om te leren dat we het in het leven niet alleen hoeven te doen, maar dat we steun kunnen vinden bij elkaar. Ik hoop dat mijn muziek en werk daar een bijdrage in kan leveren en steun, liefde en verbinding kan brengen in de wereld.”

Anna is bijzonder en prachtig in wat ze uitstraalt, vormgeeft, aanpakt, waarin ze groeit en waar ze op talentvolle wijze anderen mee inspireert. Haar in de muziekwereld hebben is een aanwinst voor iedereen die haar nummers en haar talent van dichtbij mogen aanschouwen. Foto: Denise van den Broek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.