Dafne Holtland over haar muzikale avonturen

Gepubliceerd op 28 augustus 2023 om 13:00

Samen met Sabien Bosselaar en Margriet Planting heeft Dafne Holtland fulltime professioneel muziek gemaakt, onder de naam Zazí. Al een jaar of 15 is Dafne bezig in de muziek. Op dit moment is ze samen met haar vriend Frank van Kasteren de tweekoppige band Kafka begonnen. “Frank en ik zijn vrij verschillend,” beweert Dafne. “Hij komt uit de rockwereld, en is echt een geslepen singer-songwriter, wat zwaar en melancholisch. Ik ben daarentegen juist meer up. We dachten dat dat nooit een match zou zijn, maar het tegendeel is gebleken. Ons eerste nummer Goldfish kwam meteen op de playlist van Radio 1, en toen is het balletje gaan rollen. Daarnaast heb ik zelf nog nummers uitgebracht, zoals het nummer Alles komt goed.”

Dat is gelijk even een beeld wat we hebben over Dafne, een enorm getalenteerde musicus. Naast Zazí en Kafka heeft ze een aantal jaar bij het Nederlandse liedschrijverscollectief Het Nieuwe Lied gezeten, met onder andere Yentl & De Boer en Jeroen Woe. Het aangaan van muzikaal avontuur en het realiseren van muzikale doelstellingen is wat Dafne voor elkaar heeft weten te krijgen. Wat zij voor ogen heeft leidt tot een gouden ontwikkeling!

Het ontstaan van muziek in haar leven

Als muziek binnen de familie één en al centraal staat, dan is het bijna niet tegen te houden. Bij Dafne dus ook niet, zij Is er ook in opgegaan. “Mijn moeder komt uit de muziekwereld. Zij heeft op het conservatorium gezeten, en heeft altijd opgetreden en gezongen. Van kleins af aan heeft zij eindeloos met mij gezongen, en ook met mijn broers hebben we meerstemmig gezongen met allerlei muziekinstrumenten erbij. Het kon niet anders! Muziek geeft mij dopamine. Ik kan er heel veel in kwijt, en het optreden geeft altijd focus en de nodige adrenaline.”

Een geweldige tijd met Zazí

Zoals gezegd; samen met Sabien en Margriet vormde Dafne het trio Zazí. Met deze band hebben ze zoveel moois bereikt, en een plek in de Single Top 100 met het nummer Turn On Me. Dafne weet nog heel goed hoe het trio is ontstaan, en hoe ze de eerste tijden doormaakten. “We hadden een stok achter de deur nodig om te kunnen repeteren,” vertelt Dafne. “We hebben twee Franstalige liedjes ingestudeerd, en de stok achter de deur werd het Concours de la Chanson door de Alliance Française. We hebben ons daarvoor ingeschreven, en dat concours wonnen we. Op dat moment was ik 19 jaar, en hebben we kunnen beschikken over een management en een boekingskantoor.”

“Daarin houden we overeenkomsten en verschillen in balans, en daarmee versterken we elkaar als collectief en individueel”

Het is niet niks geweest, het tijdperk Zazí. Op verschillende vlakken hebben de drie elkaar met succes aangevuld. “Met name Margriet en ik zijn best verschillend. Margriet houdt van het grote, meeslepende en het commerciële aspect. Zij durft ook heel veel, en daar hebben Sabien en ik erg veel van geleerd. We vulden elkaar daarin ook enorm aan. Sabien is heel dienstbaar. Zij kent de partijen goed en is enorm muzikaal. Daarin houden we overeenkomsten en verschillen in balans, en daarmee versterkten we elkaar als collectief en individueel.”

Optreden in een uitverkochte Heineken Music Hall

Dat het zover komt dat je in een grote zaal als de Heineken Music Hall mag spelen is helemaal het toppunt, zeker in een volle zaal. Met Zazí heeft Dafne dat meegemaakt. “Het was tijdens een voorprogramma van Charles Aznavour. Hij had zijn laatste optredens, drie dagen achter elkaar. Dat wij in zijn voorprogramma mochten spelen was echt een enorme eer. Het was echt een hoogtepunt, en tegelijkertijd voelde het als een hele intieme zaal.”

Het Nieuwe Lied

Het collectief Het Nieuwe Lied werd opgericht in 2009. Bekende cabaretiers als Yentl Schieman, Christine de Boer en Jeroen Woe waren onderdeel van dat gezelschap. Ook Dafne maakte deel uit van dat collectief. “Thijs Maas zat bij Het Nieuwe Lied, en toen hij het collectief verliet vroeg ik mijzelf af of het niet iets voor mij was om die plek op te vullen. Ik wilde namelijk zelf schrijven, iets wat ik op dat moment nog nauwelijks deed. Het leek mij een goede plek om dat te leren, en dat je elkaar kunt inspireren tijdens het schrijven. Dat bleek een enorm goede zet te zijn, aangezien ik daar enorm veel heb kunnen schrijven en ervaring kon opdoen. We hadden onder andere een nieuwjaarconcertenreeks, en dan maak je met elkaar een voorstelling. Het was een enorm leuke tijd, maar het is helaas gestopt omdat het niet meer te behouden was. Echt jammer was dat!”

Spelen in een uitverkocht Carré

Dat je eerder al in een uitverkochte Heineken Music Hall mag spelen is al iets magisch, maar dat een uitverkocht Carré ook op je pad komt is geweldig! Dafne heeft ook zo’n geweldig avontuur meegemaakt, met enorm mooie herinneringen. “Elk jaar maak ik een mood board, met dingen die ik dat jaar wil realiseren. Eén doelstelling was dat ik in grotere zalen wilde spelen, en dus heb ik een plaatje van Carré erop geplakt. Een paar dagen later kreeg ik een appje van Maarten Heijmans, waarin hij zei dat hij op tournee zou gaan en of ik in zijn band wilde meespelen. Hij heeft een plaat gemaakt met bewerkingen van Ramses Shaffy, echt een fantastische plaat. Zijn band bestaat uit geweldige popmuzikanten met blazers, en ik speelde gitaar en deed de tweede stem. Ook heb ik één sololied gezongen. Het was echt spannend, want de eerste show was gelijk in Carré. Echt geweldig om je voor te stellen dat zoiets gelijk op je afkomt, ook bij het opstellen van een mood board. Afgelopen jaar heb ik zes weken na mijn bevalling die tour alsnog afgemaakt, aangezien die een tijdje werd uitgesteld vanwege corona. Mijn ouders zaten dan met de baby, en het was vrij pittig, maar enorm fantastisch!”

Nieuwe succesvolle uitdaging gedurende de coronaperiode

Lege agenda’s, geen optredens en geen vooruitzichten; samengevat is dat de coronaperiode. Dafne begon in die periode aan een geheel nieuw idee, namelijk als voice-over verdergaan. “Toen ineens al het werk wegviel, ben ik daarmee begonnen. Ik ken iemand bij Singel Uitgeverijen, en die had mij getipt om als voice-over aan de slag te gaan. Zij, Esther van Dijk, heeft een audioboekentak opgezet bij de uitgeverij. Sinds dat ze mij heeft getipt spreek ik aan de lopende band audioboeken in, maar heb ik een radiospot ingesproken. Verder spreek ik in bij een podcast: Een nieuw begin. Het is een soort hoorspel, waarbij ik de hoofdrol inspreek. Naast zang ben ik ook aan het inspreken. Het is ook mooie gelegenheid, want de audioboekentak groeit maar door.”

Nog een nieuw avontuur: Kafka

Een periode als corona is ook een gelegenheid voor nieuwe ideeën. Op een nieuw idee zijn Dafne en haar vriend Frank gekomen: het oprichten van de tweekoppige band Kafka. “Tijdens corona hebben we een studio gebouwd. Het is echt fantastisch om te hebben, met allerlei instrumenten en om van alles op te nemen. Frank is een grote schrijver binnen de Kafka-liedjes, en hij is echt geniaal daarin! Voor mijzelf heb ik echt een groei weten door te maken doordat ik veel meer duidelijke keuzes kan maken. Op het moment dat Frank veel opneemt en effecten implementeert, kan ik daarin duidelijke keuzes maken in wat kan blijven en weg kan. Rick Rubin is een hele grote producer, die bij grote muziekproducties aanwezig is en ook kiest in wat kan blijven en wat weg kan. Die manier van selecteren is wat mij aanspreekt, en ook heb kunnen toepassen bij Kafka. Zodoende ontstaan er duidelijkere functies bij Kafka, en daarmee krijg je echt een groei.”

Het inspireren van elkaar

Hoe mooi is het als je geïnspireerd wordt door iemand die dichtbij in je leven is. Dafne en Frank kunnen elkaar in dat opzicht enorm aanvullen en versterken. “Frank is enorm inspirerend!” veronderstelt Dafne. “Hij daagt mij altijd uit, en laat mij alle soorten muziek horen. Hij leeft ook echt van muziek, iets waar hij alleen maar mee bezig is. Hij ademt dat, en is enorm gepassioneerd. Ik ben anders gaan denken over muziek, eigenlijk het nog steeds meer gaan waarderen. Wat dat betreft is hij een enorm kracht aan inspiratie.”

Het uitbrengen van een eigen album

Dan het moment dat niet kon uitblijven. Kafka bracht in 2021 het album Out of Tune uit. Een mooie prestatie, niet zonder slag of stoot uiteraard. “Bij het maken van een album voel je een enorme drive om het te laten uitbrengen, wat steeds groter wordt. Ik wil uiteraard dat mensen het luisteren, ook omdat het maken van een album enorm veel werk is en het heel veel geld kost. Een enorme opgave is het. We hopen een album terug te horen in de media, waardoor het voelt dat er echt een urgentie achter zit om het nog meer te laten groeien en bloeien!”

Het album is trouwens op hun website te koop.

“Als je gaat waar je voor wilt gaan, dan komt er zoveel meer op je pad, en dan is bijna alles een verrijking!”

Er zijn al zoveel avonturen door Dafne gerealiseerd, en op een mooie manier ook. Dafne weet dan ook precies wat ze jullie wil meegeven voor advies om dromen werkelijkheid te worden. “Laat je vooral niet beperken!” vertelt Dafne. “Onze maatschappij is wat mij betreft zo rechtlijnig met enorm veel regels en to-do’s. Neem bijvoorbeeld zo’n 9 tot 5-mentaliteit; als mijn zoontje naar de crèche gaat moet hij om 9 uur daar zijn en mag hij niet voor 4 uur worden opgehaald. Hij komt nu al in een soort stramien terecht, en bij andere continenten is dat minder zo. Nederland is enorm volgens de regels, wat ook fijn is aangezien alles gesmeerd loopt. Toch zitten we nog in het christelijke denkwereld: man, vrouw, kind; de driehoeksverhouding waarbij de man voor het geld moet zorgen en de vrouw moet voor het kind zorgen. Ik denk dat het heel beperkend is, want ik was bang dat als ik een kind zou hebben dat ik afgeschreven zou worden. Wat ik heb besloten is dat ik het onzin vind dat we ons zo moeten aanpassen. Het kan allemaal prima! Wat ik wil zeggen is laat je niet beperken door allerlei regels en verwachtingen van mensen. Als je gaat waar je voor wilt gaan, dan komt er zoveel meer op je pad, en dan is bijna alles een verrijking!”

Optreden in uitverkochte zalen, schitteren bij nieuwe prestaties en alsmaar doorgaan. Dafne beschikt over zoveel kracht en talent, een onbeschrijflijke effort die ze weet om te zetten in energie en nog meer overwinning!

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
10 maanden geleden

Mooi verslag