Nederlands goalballteam beleeft European Para Championships in sfeervol Ahoy Rotterdam

Gepubliceerd op 21 augustus 2023 om 10:00

Zowel in Ahoy Rotterdam als op social media is het Nederlands goalballteam onder de aandacht gekomen. Op de tribune was het erg sfeervol, en op TikTok is de wedstrijd tegen Zweden enorm vaak bekeken! De afgelopen dagen waren veel mensen toch nieuwsgierig over wat goalball precies inhoudt en hoe het gespeeld wordt. Nu zal je wellicht denken dat ik in dit artikel het verloop van het spel haarfijn zal uitleggen, maar dat doe ik niet. Ik zal in een beknopte vorm toelichten wat de bedoeling van het spel is, maar bekijk vooral de website en de social media die daarop terug te vinden is en dan zal je zien dat het spelletje zeker niet ingewikkeld is en goed te begrijpen is. In het kort gaat het om het volgende: goalball is een sport dat wordt gespeeld door mensen met een visuele handicap. Deze sport wordt in twee helften van 12 minuten gespeeld op een veld met twee teams van maximaal zes personen per team, van wie er drie van elk team in het veld staan met drie wissels. Door een onderhandse worp wordt een bal met een belletje erin naar het doel van het andere team geworpen, een doel dat zich strekt over de gehele breedte van het veld. De spelers van het andere team moeten op gehoor nagaan welke kant de bal op gaat, en proberen de bal uit het doel te houden. De winnaar van de wedstrijd is het team wie in 24 minuten tijd de meeste punten heeft gemaakt, of bij een verschil van 10 punten heeft het team met de voorsprong al gelijk gewonnen.

Goalball wordt in Nederland al 44 jaar gespeeld, en het nationaal team heeft plannen om de Europese top te bereiken. Daarvoor is heel veel nodig, waaronder meer bekendheid. Op basis van de levendigheid die in Ahoy te bekennen was, heeft goalball in Nederland bewezen een mooie sport te zijn om te aanschouwen. Daarbij is het uitdagend en spannend doordat het in stilte wordt gespeeld. Juist de stilte en concentratie verhogen de intensiteit om op te gaan in de spanning en het spel wat het team laat zien. Laat goalball nou op een goede manier in de sportlight zijn gezet in Ahoy. Waarom? De bezoekers vinden het geweldig om hun team aan het werk te zien, en om te zien hoe zij vanuit hun kracht zich willen toewerken naar een overwinning en een steeds hoger niveau. Daarnaast is goalball op TikTok een grote hit geweest. De grote hoeveelheden aan kijkers komen niet voor niets naar voren. Spelers die er hard voor werken mogen gezien worden, en ik denk dat beide elementen hebben bijgedragen aan de potentie van goalball in Nederland.

Goalball verdient zonder twijfel meer aandacht in Nederland. Deze unieke en inspirerende sport heeft de potentie om niet alleen sportliefhebbers te boeien, maar ook de maatschappij als geheel te verrijken. Zowel in Ahoy Rotterdam als op sociale media heeft het Nederlands team laten zien hoe deze sport een diepgaande impact kan hebben en waarom het tijd is om het in de schijnwerpers te zetten. Allereerst is goalball een krachtig symbool van inclusiviteit en, daar het mensen met visuele handicaps de kans biedt om op een competitieve en hoogwaardige manier deel te nemen aan een sport. Bovendien biedt goalball een unieke kijkervaring voor het publiek. De stilte tijdens de wedstrijden verhoogt de spanning en benadrukt de sublieme vaardigheden van de spelers. Dit maakt goalball niet alleen toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor een breder publiek. Het stimuleert het publiek om zintuigen op een andere manier te gebruiken en juist dat creëert een meeslepende sfeer die de toeschouwers direct betrekt bij de actie op het veld.

Het Nederlands goalballteam heeft bewezen dat het in staat is om op internationaal niveau te concurreren en successen te boeken. Het is nu de taak om hun toewijding en vastberadenheid te erkennen en te ondersteunen. Door goalball meer aandacht te geven, kunnen we niet alleen het team aanmoedigen om hun doelen te bereiken, maar ook andere potentiële talenten inspireren om zich bij de sport aan te sluiten en hun eigen grenzen te verleggen.

In een tijd waarin inclusiviteit, diversiteit en empowerment centraal staan, is het bevorderen van goalball niet alleen een sportieve zet, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door deze sport te ondersteunen en te promoten, dragen we bij aan een meer inclusieve, begripvolle en inspirerende samenleving voor alle individuen, ongeacht hun achtergrond. Kortom: het is hoog tijd dat we de spotlight richten op goalball en de helden die het vertegenwoordigt!

Het Nederlands team verdient een hoger podium en meer bekendheid!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.