Monique de Bruin heeft zich ontwikkeld als veelzijdig zangeres

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 10:00

Vanaf negenjarige leeftijd is Monique de Bruin al bezig geweest met entertainen; qua zingen, dansen en alles wat met muziek te maken heeft. Met zingen ging het op haar 12e heel snel, waarbij ze op dat moment optrad in het Hofpleintheater in Rotterdam. Vervolgens ging ze naar de HAVO voor Muziek & Dans, niet als zangleerling maar als balletleerling. Ze wisten dat ze ook zong en vroegen of Monique een combinatie wilde maken voor dans en zingen. Vanaf dat moment is ze er steeds mee bezig geweest, waar allerlei prachtige projecten en ontwikkelingen uit zijn ontstaan. Monique is veelzijdig, enorm gepassioneerd voor muziek en met haar talent kan ze naast zangdocente en vocal coach onder andere worden ingezet als freelance zangeres voor studiowerk, backing vocals, sessies, cd-producties, projecten, invalklussen voor coverbands en nog heel veel meer!

Succesvol begin op de HAVO voor Muziek en Dans

Monique wist van jongs af aan al wat zij later wilde gaan doen. Ze wilde in de musicals terecht komen. “Eigenlijk hoorde ik via-via dat er een Fame school was,” vertelt Monique, “en zo kwamen we automatisch bij de HAVO voor Muziek & Dans. Als je jong bent groei je enorm snel. Tussen 11 en 13 jaar heb ik een enorme ontwikkeling in de zang meegemaakt: qua stem en mogelijkheden, en ook de moeilijke liedjes zong ik steeds makkelijker. Doordat ik hiermee al was begonnen met optreden in Rotterdam werd ik op een gegeven moment gevraagd voor allerlei andere projecten zoals kinderpostzegelactie,  voor prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Ook won ik diverse talentenjachten. Doordat je zo jong bent heb je zoveel profijt van deze ontwikkelingen.”

Deze ontwikkelingen hebben Monique veel succes opgeleverd, en ook nieuwe inzichten. “In Vlaardingen kwam ik in een talentenjacht terecht. Rita Young is een bekende Nederlandstalige zangeres en organiseerde ook belangrijke talentenjachten waar ook Wally McKey in de jury zat. Hij heeft mij vervolgens doorgelinkt, waardoor ik bij de TROS terecht kwam en bij het Unicef-Gala (The International Danny Kaye Award for Children) Nederland mocht vertegenwoordigen. Dat was echt een hoogtepunt te noemen. Ik vertegenwoordigde Nederland met een liedje dat voor mij was geschreven: A place in your heart, geschreven door Edwin Schimscheimer en Bert Ruiter. Bert was bekend van Earth & Fire en Focus, en was tevens de man van Jerney Kaagman. Jerney is mijn begeleidster en coach geweest, en is onder meer voorzitter van Stichting Conamus (later Stichting Buma Cultuur geheten) en van de BV Pop geweest. Later werd ze jurylid bij Idols. Dat waren al vroegtijdige momenten waarin ik mij in de muziekwereld bevond, wat echt heel spannend was. Ik werd gevraagd voor allerlei TV en radio programma’s, kreeg contracten aangeboden, onder andere uit Zwitserland. Toch heb ik ervoor gekozen om het niet te doen, maar mij te richten op het behalen van diploma’s. Bekend worden ambieerde ik niet. Ik wil erkent worden als zangeres in plaats van bekend worden, en dat is mij wel gelukt.”

Andere mooie projecten

Enorm veel ervaring heeft Monique weten op te doen. Zo is ze afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en aan de Hogeschool voor Muziek en Theater als Zangeres/Docente Lichte Muziek, heeft ze ervaring als Zangles/Vocal Coaching en is ze bijna 23 jaar zangdocente bij de Muziek/Popschool bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam.

Glance

Haar harde werken en kennis voor muziek heeft geloond, en nog steeds. Sinds 2001 is Monique de bandleidster en zangeres bij Glance, waarmee ze met deze band in diverse televisie- en radio-uitzendingen terecht kwam. “Het is een enorm leuke band, met allerlei stoere liedjes en top 40 liedjes. Wij ontdekten steeds nieuwe dingen en namen ook risico’s als coverband. De muzikanten die we hebben speelden ook nog bij andere bekende artiesten en bands Als de bureaus ons zagen, waren ze echt verkocht, maar dan kreeg je ook dat je maar voor één bureau mocht spelen. Verbonden zijn aan één bureau is echt moeilijk. Dat was niet zomaar iets, om je eigen band goed te verkopen. Ondernemerschap is een vak apart, iets wat nu tijdens muziekopleidingen wel gegeven wordt, maar toen niet. Met Glance hebben we live opgetreden voor onder andere Radio Rijnmond. Op televisie waren we te zien in De Weddingcrasher, gepresenteerd door Eddy Zoëy. De optredens waren altijd goed bezocht, en nog steeds is het fantastisch om te spelen!”

Swingfish

In 2009 kwam er een nieuw project op haar pad: Swingfish, een project van een producersduo waarmee ze drie jaar lang diverse videoclips heeft gemaakt. Een bijzonder moment, zo heeft Monique dat ook ervaren. Ze wilden een dance nummer wat ik had gezongen uitbrengen, en zouden gaan zoeken wat enorm bij mij zou passen. Er werd wat geëxperimenteerd door een liedje á la Kate Bush en Tori Amos te doen. Dat paste heel mooi, en dat vond ik ook heel mooi. Later moest er een kerstnummer komen: Ding Dong it’s Christmas. Ze hebben er een videoclip bij gemaakt, wat heel leuk was om te doen! Op YouTube werd dat opgepikt door een Engelse commerciële televisiezender. Ze wilden dat nummer ten bate van kinderen opnemen in Engeland. Voor ik het wist zat ik in het vliegtuig naar Engeland, en hebben we in een weekend dat clipje gemaakt. Dat ging zo snel, en toen de CD werd uitgebracht werd dat opgepikt door Radio 2; tijdens het programma De Strepen van Frits Spits. Hij gaf ons zeven van de tien strepen, waarna we in theater De Vorstin aan het optreden waren. Daniël Dekker presenteerde het, en daar moesten we het spelen met een liveband. Het lied  is gebruikt in de kerstaflevering van CSI New York  en de film The Oranges met Hugh Laurie in de hoofdrol. En in diverse kerstspecials/programma’s van SBS en RTL4 . Een mooie tijd was dat!”

Diverse doelstellingen

Tegenwoordig speelt Monique nog steeds in Glance. Ook speelt ze ruim vijf jaar bij Mo², dat bestaat uit haarzelf onder begeleiding van een pianist of gitarist naar keuze. Mo² is te boeken via deze link. Ook is Monique te zien in de Glitz Party Band. Ze heeft al enorm veel bereikt, bereikt dankzij haar harde werken en gaan voor verschillende doelstellingen. Toch zal het hier niet bij blijven, wat betreft haar verdere doelstellingen. “Ik heb nog dromen genoeg! Graag zou ik nog in een musical willen spelen, of een eigen soloprogramma in het theater willen voordragen. Een tour willen doen met een bekende artiest zou ik ook graag willen. Als vocal coach lijkt het mij enorm leuk om op een conservatorium te werken, of op hoog niveau lesgeven. Ook zou ik graag bij nieuwe programma’s ingezet willen worden als vocal coach.”

Een prachtige stem, gecombineerd met een enorm doorzettingsvermogen en kracht, bereikt absoluut nog veel meer! Monique is dan ook meer dan ooit gedreven, talentvol en krachtig om alles wat zij voor ogen heeft te realiseren, en vooral anderen te inspireren, en dat alles met jarenlang een  enorme steun van haar levenspartner Louis Verlaan, tevens de zanger van haar bands!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.