Marieke Dollekamp trotseert meer uitdagingen binnen muziek

Gepubliceerd op 26 maart 2023 om 10:00

Al van kinds af aan is de 33-jarige Marieke Dollekamp een enorme liefhebber van muziek, en straalt dat nu uit met fantastische optredens. In 2021 kwam er nog iets bijzonders op haar pad. Samen met haar vriend Edwin de Groot schreef ze het nummer Stars in May, en wist deze uit te brengen op Spotify. Een bewonderingswaardige prestatie, vooral gezien het traject wat Marieke en Edwin daarvoor moesten afleggen voor het uitbrengen van het nummer! Foto: Silfan van der Kaap

Opgaan tijdens optredens

Op dit moment speelt Marieke in een bluesband: Phil Bee & Band. Naast bluesmuziek zit er ook soul en rockmuziek tussen. “Daar kan ik echt enorm van genieten, dat soort optredens,” vertelt Marieke. “Eigenlijk vind ik alle optredens die ik doe leuk, of het nu binnen mijn muziekstijl valt of niet. Het live zingen, gecombineerd met de energie die het publiek je geeft, is altijd een enorme beleving. Daar word ik heel blij van! Ik kan van de hele show genieten; op de voorgrond of op de achtergrond, met alle factoren die erbij horen. Als collectief maak je het hele concert compleet.”

We gaan altijd na welk voorbeeld een artiest vroeger heeft gehad. Bij Marieke was dat heel verschillend, ook wat ze zoal van deze voorbeelden heeft meegekregen. “Ik heb meerdere voorbeelden gehad. Als kind luisterde ik vroeger naar Marco Borsato. Ook is er een periode geweest dat ik alles van Céline Dion wilde meezingen. Ik denk dat ik daar ook veel van heb geleerd. Door als kind veel dingen na te zingen leer je veel. Niet alleen qua stemontwikkeling, maar ook in smaakontwikkeling en op welke manier iets wordt gezongen.”

De weg naar haar muziekcarrière

Na haar middelbare schoolperiode heeft Marieke gekozen om aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht te studeren. Deze stap heeft haar veel moois gegeven. “Ik heb daar echt een hele brede basis in de muziek geleerd. De eerste twee jaren stonden vooral in het teken van jazz, wat ervoor heeft gezorgd dat ik mij destijds iets meer heb kunnen specialiseren. Dat biedt dan meer mogelijkheden, aangezien ik op dit moment het idee heb dat ik meer genres kan zingen. Dat heeft de HKU mij gegeven; een verbreding in de zang en technische elementen. Deze algehele ontwikkeling, en helemaal de technieklessen, heeft zeker bijgedragen in wat ik nu doe; en dat ik ook meer aankan.”

Foto: Broer van der Boom

Hoe staat Marieke er in 2011 voor qua muzikaliteit? Uitproberen door mee te doen aan een talentenjacht

Toen Marieke in haar derde jaar zat, gaf ze zich op voor The Voice of Holland. Haar laatste jaar kwam in zicht, en ze was benieuwd waar ze stond zo vlak voor haar afstudeerjaar. “Het is een hele mooie opstap geweest qua verbreding van mijn netwerk,” herinnert Marieke zich. “Na een aantal pré-audities kwam ik in de blind auditions terecht. Vanaf dat moment ging het hele traject steeds beter, en bleef de spanning er natuurlijk steeds inzitten. Gezonde spanning weliswaar, want het is natuurlijk niet niks geweest om daaraan deel te nemen. Ik was natuurlijk enorm blij dat ik die blind audition horde door kwam.”

De eerste horde gehad, maar dan komt natuurlijk de volgende ronde: The battles. “Vooraf denk je aan the battles aan een muzikale strijd, maar het was niet echt een battle. Het was gewoon een duet, waarbij ik mijn tegenstander ook echt goed vond. Wij gunden elkaar wel de volgende stap, maar we hadden er altijd wel vrede mee. Ik was in elk geval heel blij dat ik door mocht naar de liveshows.”

Mooie vervolg gelegenheden

Nou, meer kan ze zeker aan! Een succesvolle carrière in de muziek was aanstaande. “Het avontuur van The Voice of Holland was echt spannend. Het is ook niet niks om op te treden op televisie voor een miljoenenpubliek aan kijkers. Toch ben ik blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Vlak nadat ik ben afgestudeerd ben ik meer solo-optredens gaan doen. De aanvragen kwamen steeds meer tot stand, en op dat moment zong ik nog wel in een coverband. Ik kreeg van Marco’s management de vraag om mee te doen aan een tour. Dat heb ik uiteraard aanvaard, en tot voor kort heb ik in die band gezeten. Daar heb ik ook mijn vriend Edwin leren kennen. Hij zit in de Marcel Fisser Band, en ook in dat opzicht zie je weer dat het netwerk binnen muziek wordt uitgebreid. Daar komen weer andere optredens en uitdagingen tot stand.”

Foto: Z900 PhotoTime

Haar eigen nummer: Stars in May

En of er veel nieuwe uitdagingen tot stand zijn gekomen! Marieke kreeg het voor elkaar om iets te vervaardigen wat geheel van haarzelf en Edwin is. In 2021 is haar nummer Stars in May op Spotify uitgekomen. “Dat is niet zomaar iets,” weet Marieke nog heel goed. “Het is iets heel leuks, maar ook een heel traject. Edwin heeft het liedje geschreven, waarbij we samen melodieën uitprobeerden. Op dat moment staat het nummer in de steigers, wordt uiteindelijk vervaardigd, maar dan moet je het nog opnemen. Ik heb ervoor gekozen om dat zelf te doen.”

Hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen liet ze zien in de studio die Marieke en Edwin thuis hebben. Allerlei opnameapparatuur en instrumenten bevinden zich daar, en daardoor is meer dan ooit te zien hoeveel energie zij van muziek krijgen. “Het idee om Stars in May te schrijven is ontstaan op een klein akoestisch gitaartje: de Gretsch Jim Dandy. Het idee wat we met het gitaartje hebben bedacht is later ook opgenomen en deze opname hebben we in de mix gelaten. Edwin is bassist en speelt verder dus ook heel goed gitaar. Daarnaast kan hij ook goed muziek programmeren. Ik vind hem ook mooi zingen, al denkt hij daar zelf anders over haha! Edwin kan complete producties heel mooi in elkaar knutselen, op zo’n manier alsof er een hele band staat te spelen. Met al deze producties is het nummer echt een project van ons tweeën geworden, alles wat je hoort. Dat maakt het nummer meer eigen. Je kan van alles bedenken en weglaten, en dan heb je het alleen nog over alles wat je hoort. Vervolgens heb je nog de mix, en daar kan je ook alle kanten mee op gaan. We zaten met een deadline voor onszelf. Zelfs tot op de laatste dag hebben we wat gewijzigd, maar uiteindelijk is Stars in May geworden tot wat het is, en ben ik er super blij mee!”

Plannen voor een nieuw nummer?

Nu A al een tijdje gezegd is, zouden we binnenkort ook B kunnen verwachten? Oftewel, nog een nummer? “We zeggen steeds tegen elkaar dat we weer iets willen maken. Dat gaat ook zeker gebeuren, maar ik weet nog niet wanneer. Stars in May is uitgekomen op een moment waarop we het allebei rustig hadden vanwege de coronaperiode. Op dit moment zijn we weer veel bezig, en hebben ook best wel wat in te halen. Stars in May is een Engels liedje, maar Nederlandse liedjes vind ik ook leuk. Ik zou kunnen denken aan een liedje met een country vibe en meerstemmig. Dat er iets gaat komen staat zeker vast, alleen weten we nog niet wanneer.”

Onlangs is Marieke gevraagd om in de begeleidingsband van een nieuw SBS6 Talpa TV-programma 'The Talent Scouts' mee te doen. Dat programma wordt binnenkort uitgezonden. Eén ding staat in elk geval vast; de effort die Marieke laat zien om steeds hogerop te komen en meer te bereiken toont haar gedrevenheid dat ze zoveel moois kan laten realiseren!

Foto's: Z900 PhotoTime

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.