Evelien Bosch en Mark Gademan heten je van harte Welkom in het Verre Oosten

Gepubliceerd op 24 december 2022 om 10:00

Stel je voor; je hebt een droom voor ogen die je later zou willen realiseren. Alleen, wanneer is later? Toen Evelien Bosch en Mark Gademan gingen trouwen hadden ze als doel om later in het groen te wonen en net zo’n magische trouwlocatie te runnen. Wat bleek; later bleek de periode te zijn toen heel Nederland, of beter gezegd heel de wereld, in de ban van corona was. Vanaf dat moment wisten ze dat later in 2020 nu was. Zo geschiedde; het idee van trouwlocatie alleen ging overboord, maar de plannen voor een geheel eigen accommodatie werd stapsgewijs gerealiseerd tot wat het nu is: Welkom in het Verre Oosten, een plek waar zelfontwikkeling centraal staat. In dit artikel zal Evelien Bosch in gaan op deze groepsaccommodatie en wat het vergt om zo’n idee voor elkaar te krijgen.

De transformatie van later naar nu

De uitvoering van een lange termijnplan of doelstelling kan een breed begrip zijn. Want wanneer begin je precies aan zoiets, en hoe weet je waar je moet beginnen? “Mark en ik zijn al een tijdje getrouwd, in een spiegeltent ergens in een Utrechts bos,” herinnert Evelien zich. “We waren helemaal onder de indruk van wat die mensen daar deden. Normaal gesproken trokken ze vroeger met die tent de wereld rond om langs allerlei festivals te gaan, maar nu ze wat ouder waren wilden ze het wat rustiger aan doen en zetten ze de tent in de tuin om feestjes te geven. Dat vonden wij zo mooi dat wij bedachten dat als wij later wat ouder zouden zijn ook zoiets wilden gaan doen, zo’n soort initiatief. Dat bleef met de jaren altijd door ons hoofd spoken, aangezien wij zo graag in het groen wilden gaan wonen. Daarvoor hebben we allereerst de stap gemaakt om van Utrecht stad te verhuizen naar Bunnik, een dorpje naast Utrecht.”

Een gebeurtenis in de wereld kan altijd nieuwe impulsen of ideeën opwekken. Voor veel mensen waren de (intelligente)lockdown periodes een immens moeilijke tijd. Toch is deze tijd het moment geweest waarop Evelien en Mark wisten dat later nu was. “Mijn man werkte als freelancer bij MOJO, dus hij regelde op festivals de concerten. Door de komst van corona viel er natuurlijk heel veel weg, en wij dachten in die periode thuis aan het feit dat wij het steeds hadden over dat we later ons plan wilden realiseren. Alles in de muziek- en festivalindustrie viel stil, en ik had ook de eerste paar maanden amper opdrachten. Vanaf dat moment hebben wij later veranderd in nu; we wilden nu bezig zijn met het realiseren van ons plan. Op Funda hebben we gekeken naar wat bij ons idee zou passen. We zochten iets in het kader van een groepsaccommodatie. Destijds, toen wij trouwden, zochten we voornamelijk ideeën in de vorm van hoe we bruiloften wilden regelen, maar op het moment dat we ons plan wilden uitvoeren hebben we de focus gelegd op zelfontwikkeling zoals retreats, maar regelen we ook een paar keer per jaar een bruiloft. We kwamen uit bij ons huidige woonhuis; een boerderij met stallen die al groepsaccommodaties hadden met de juiste vergunningen. Dat was de beginfase van ons plan.”

Een bekende ambitie: mensen met een missie met elkaar verbinden

Eerder had Evelien het over wat haar missie in het leven is: mensen met elkaar te verbinden door verhalen te vertellen. In Welkom in het Verre Oosten komen mensen met een missie bij elkaar, waardoor er ook sprake is van verbinding. “We wisten al snel dat wij een vrijplaats wilden opzetten,” vertelt Evelien. “Ik noem het ook een vrijplaats voor connecties en creaties: dus wij hebben bijvoorbeeld schrijverskampen voor muzikanten om een nieuwe plaat te schrijven, maar ook mensen die yogales geven en een locatie zoeken voor mensen die in het weekend verblijven. We willen voornamelijk onze locatie kunnen gebruiken voor mensen met een missie; mensen die anderen willen helpen en trachten de wereld een stukje mooier te maken. Dat is ook iets waar mensen echt behoefte aan hebben.”

Het vinden van een geschikte locatie

Dan heb je de invulling van het plan en de elementen die erin moeten komen al aardig uitgewerkt. Het is natuurlijk dan ook belangrijk dat je een locatie weet te vinden voor deze groepsaccommodatie. Een mooiere locatie konden Evelien en Mark haast niet vinden! Wijhe werd de plek om al deze plannen voor elkaar te krijgen. “Voor Wijhe hadden we ook al in Groningen gekeken voor een plek,” vertelt Evelien. “Toen hadden we ook een boerderij gezien, ik ben natuurlijk ook opgegroeid in de provincie Groningen, dus leek het mij leuk om daar naartoe te gaan. Toch zijn we heel blij dat we het niet hebben gedaan, aangezien het pand niet beschikte over de juiste vergunningen. Ik ben ook blij dat we in Wijhe in het groen zijn gaan wonen, iets wat we altijd al hebben gewild. Het is in de buurt van Zwolle, en ik ken ook veel mensen uit Zwolle. Daarbij is het ook dichtbij Utrecht waar we vandaan komen, en ook dichtbij Groningen waar mijn oorspronkelijke roots liggen. Al met al is het alleen maar mooi meegenomen dat het in de buurt ligt van locaties die belangrijk zijn voor ons, als in werk en familie. Als je steeds binnen zit vanwege corona, hoe zie je je leven dan voor je op zo’n moment? Op dat moment zou je graag op een plek willen wonen met je man en kinderen waar je buiten in de tuin met de seizoenen zou kunnen meeleven. Ik kan je zeggen dat ik dat echt geweldig vind dat het nu zover is gekomen!”

Elementen; check! Locatie; check! Volgende punt: de verbouwing!

Nu ook de locatie in Wijhe werd gekocht was het tijd voor de volgende stap: de verbouwing. Ondanks dat de realisatie steeds dichterbij kwam was er bij Evelien en Mark geen sprake van stress of druk. Integendeel, ze leefden steeds meer toe naar dat moment! “Mark en ik zijn echte aanpakkers. Wij houden wel van avontuur en nieuwe uitdagingen aangaan. Natuurlijk is het ook enorm tof om te kunnen bouwen aan je eigen droom, en dat gaf vooral veel energie. Op Instagram heb ik de verbouwing bijgehouden, waarin we helemaal voor ons zagen hoe het zou gaan worden. In dat opzicht leverde dat geen stress op in het begin, dat kwam later wel in april 2021 toen we enorm hard moesten werken om het af te krijgen. We hebben een groepsaccommodatie waar 23 bedden in staan, en natuurlijk onze woonboerderij. Eerst gingen we in de groepsaccommodatie wonen zodat we de woonboerderij konden verbouwen, en daarna andersom. In juni 2021 kwamen we uiteindelijk aan, en ik weet nog dat de zon scheen en dat hele lieve vrienden ons gingen helpen.

Foto's: Photos by Ville

Over lieve vrienden gesproken; tegen de tijd dat de eerste retreat zou plaatsvinden moesten we nog zoveel doen. Het was tijdens Koningsdag, en toen waren er vrienden die eigenlijk met hun kinderen naar de vrijmarkt in Amsterdam zouden gaan. Deze vrienden waren het weekend daarvoor ook bij ons, en zij zagen ook dat wij het niet zouden redden. Zij waren zo lief om naar ons toe te komen en ons te helpen. We hebben werkelijk tot drie uur ’s nachts geverfd en deuren in gehangen. De week daarvoor zaten we er echt even doorheen, aangezien we hadden gedacht dat we het niet zouden halen. Als er dan zulke lieve vrienden zijn die bereid zijn je te helpen dan krijg je daar natuurlijk enorm veel energie van. Kom maar op dachten we!”

Kijk dit uitzicht! Het moet toch schitterend zijn om daar te wonen?!

En nu dus: Welkom in het Verre Oosten

Kom maar op, en inderdaad; het gaat enorm goed met Welkom in het Verre Oosten. Evelien en Mark krijgen er enorm veel lovende woorden over terug, en inmiddels zijn de retreats en andere events meerdere malen helemaal volgeboekt. Het is een geweldige prestatie om te kunnen realiseren. “Het was echt fantastisch om allerlei lieve en inspirerende mensen te kunnen ontvangen!” zegt Evelien vol trots. “We kregen zoveel lovende reacties, en we merken dat er veel mensen komen die net als wij een missie hebben in het leven om de wereld mooier te maken en om anderen te helpen. We komen ook steeds meer van dat soort mensen tegen, want ja als er zelf zo mee bezig bent dan komt het ook sneller op jouw pad. Zoiets geeft alleen maar meer energie, helemaal als het woord zich zo snel verspreidt dat je voor de komende tijd helemaal bent volgeboekt wat bruiloften betreft!”

Je eigen droom realiseren, door het te doen

Iets vormgeven en realiseren wat geheel van jezelf is. Zoiets is absoluut niet makkelijk, maar nooit onmogelijk. Evelien kan daarom nog steeds met bewondering terugkijken op hoe hun droom zo tot stand is gekomen. “Dat is echt super bijzonder! We zijn al heel lang freelancers, dus wij zijn gewend om iets op te zetten en vorm te geven. Echter geldt dat bijna altijd voor opdrachtgevers, en nu hebben we die natuurlijk ook: mensen die onze plek huren. Toch kunnen Mark en ik beslissen hoe onze plek eruit komt te zien en hoe we deze plek kunnen vormgeven. Ik kan ook aan mensen die ook iets willen opzetten aanraden dat later nu is, en als je een grote droom hebt dat lang uitstellen eigenlijk niet bijdraagt aan het verwezenlijken van je droom. Als het goed voor jou voelt, dan is het alleen maar goed om de duik in het diepe te nemen, en dan ben ik er 100% van overtuigd dat het helemaal goed komt!”

Neem een kijkje op de Instagrampagina van Welkom in het Verre Oosten, en ontdek wat deze locatie voor jou kan betekenen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.