Evelien Bosch verbindt mensen met elkaar door op mooie wijze te presenteren

Gepubliceerd op 24 mei 2021 om 11:00

Wilde Ganzen, Zapplive, Willem Wever en Xperience; het zijn diverse programma’s die Evelien Bosch gepresenteerd heeft. Niet alleen voor televisie, maar ook voor de radio heeft Evelien veel gepresenteerd. De 40-jarige presentatrice heeft als doel voor ogen: mensen met elkaar te verbinden door verhalen te vertellen. Met de programma’s die ze heeft gepresenteerd, is haar dat zeker gelukt! Momenteel is ze met het programma Wilde Ganzen bezig om nog meer mensen met elkaar te verbinden. We gaan verder in op wat Evelien zoal heeft gepresenteerd, hoe haar missie tot stand is gekomen en wat haar daartoe inspireert!

Deelname aan Wie is de Mol? 2015

In 2015 was Evelien te zien in het programma Wie is de Mol?. Het 15e seizoen speelde zich af in Sri-Lanka. “Ik was super blij toen ik hoorde dat ik mee mocht doen!” vertelt Evelien. “Heel bijzonder vond ik dat, en ik had nooit gedacht dat het er ooit van zou komen. Ik was ooit aanwezig bij MolTalk, wat vroeger nog enkel te zien was via internet. Arjen Lubach presenteerde het destijds. Ik kende iemand die daar werkte, en het leek mij leuk om daar ook bij te zijn. Toen kwam één van die kandidatenscouts naar mij toe en vroeg of ik het leuk zou vinden om mee te doen. Die vraag kwam als een verrassing, maar ik had daar maar één antwoord op: Uiteraard! Ik was helemaal enthousiast! Wie is de Mol? heb ik vroeger heel vaak gekeken. Voor mijn deelname heb ik geen uitzendingen teruggekeken ter voorbereiding. Wat ik hooguit ter voorbereiding deed was kijken wie er meegingen. Voor de rest liet ik het over mij heen komen, want ik wilde lekker het spel spelen en zien hoe ver ik zou komen.”

Je krijgt te horen dat je mee mag doen. Zoiets is een echte once in a lifetime experience. Hoe bereid je je voor op deelname aan het spel, en wat weet je in feite van je medekandidaten en hoe is het om in Sri-Lanka te zijn? “Het was super bijzonder dat wij überhaupt in Sri-Lanka waren, want het is echt een prachtig land! Ik vond het heel leuk om diverse opdrachten te mogen doen in dat land. Een bijzondere gewaarwording was het zeker om mee te doen, want je bent met een groep mensen die je wellicht kent van televisie, maar daarbuiten ken je ze helemaal niet. Ik was dus iemand die veel vragen stelde, omdat ik erg geïnteresseerd in ze was. Zij hadden wellicht kunnen denken dat ik gewoon alles wilde weten of omdat ik de mol zou zijn. Dus het was heel bijzonder om ineens in een groep te zijn en dat je elkaar eigenlijk niet kunt vertrouwen.”

Hoewel haar avontuur twee afleveringen heeft geduurd, mag Evelien zeker trots op haarzelf zijn. Niet alleen voor het feit dat deelname al een geweldige ervaring is, maar ook dat ze al vroeg op de juiste persoon zat qua verdachten. “Margriet van der Linden, de uiteindelijke mol, was zeker een verdachte van mij. Ik zat helemaal op haar. Tijdens de test heb ik wel gespreid, omdat zoiets in de beginfase van het spel mij handig leek.”

Een rood scherm volgde dus in aflevering twee. Maar nogmaals, deze ervaring is niet meer van haar af te pakken!

Evelien haar eerste stappen richting haar huidige carrière

“Toen ik op de middelbare school zat wilde ik cameravrouw worden,” aldus Evelien. “In die tijd had je nog helemaal geen mobiele telefoons met video en edit-functies. Ik was altijd degene die aan het filmen was en ging editen met oude VHS videobanden. Daar was ik altijd heerlijk mee bezig, en toen vond ik het al leuk om op deze manier verhalen te vertellen.”

Evelien raakte al snel enthousiast over wat filmen en editen inhield. Ze ging enorm op in haar passie, en dat bleef niet onopgemerkt. “Doordat ik vaak met video’s bezig was, heb ik op de middelbare school in Veendam schooltelevisie opgezet met de dramadocent. Net op dat moment begon BNN als omroep te bestaan, aangezien Bart de Graaff een nieuwe omroep wilde starten. Ze zochten voor deze omroep jong talent voor de radio om daar verslaggeving te doen. Mijn dramadocent had gezien dat ze daar naar zochten, en hij kwam met de suggestie dat zoiets wel wat voor mij zou zijn. Dat leek mij ook heel leuk, en een uitdaging om voor een nieuwe omroep aan de slag te kunnen gaan. Toen ben ik met een vriendin van mij naar BNN gegaan. Wij zijn daar aangenomen als eerste lichting BNN United Kids, wat tegenwoordig CoolCast heet. Dat was voor het eerst dat ik radio ben gaan maken. Ik vond het toen al hartstikke leuk om mensen vragen te stellen. Dat is ook één van de redenen waarom ik nog steeds van mijn beroep houd!”

Een hele leuke eerste ervaring bij BNN

De eerste stappen waren gezet. Evelien ging aan de slag bij BNN. “Ik maakte vanaf het begin al een geweldige tijd door bij BNN. Ik woonde destijds in Veendam en mocht elke woensdag gymles skippen,” lacht Evelien. “We moesten ook drie uur reizen om van Veendam in Hilversum te komen. We gingen daar vergaderen, doordeweeks een reportage maken en editen. Echter, ik wilde altijd cameravrouw worden. Daarvoor ben ik European Media Master of Arts aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gaan studeren, dat is een soort filmopleiding. Uiteindelijk ben ik daar afgestudeerd als regisseuse. Omdat ik eerder bij de radio had gewerkt, kon ik weer bij BNN terecht aangezien er iemand zwanger of ziek was. Zodoende ben ik er weer ingerold. Eerst was dat nog een bijbaantje in de periode dat ik nog studeerde, waarbij ik elke zondag bij That’s Live werkte. That’s Live was een programma op 3FM, wat ik samen met Eric Corton deed. Ik vond het fantastisch. BNN is een hele leuke omroep om voor te werken, omdat wat je zelf bedacht ook mocht uitvoeren. Dat maakte het zo speciaal; dat gevoel dat je met z’n allen wat moois aan het creëren was. Dat vond ik echt een hele fijne ervaring!”

Een mooie eerste ervaring bij 3FM, op naar meer! © Samuel van Leeuwen

Van 3FM naar MTV

In 2005 ging Evelien voor iets nieuws. Voor het eerst ging ze aan de slag met wat ze momenteel doet: presenteren voor televisie. “Ik ben na BNN voor MTV gaan werken. Dat was ook fantastisch om de grote sterren der aarde te kunnen interviewen. Ook daar heb ik heel veel vlieguren gemaakt voor allerlei festivals en liveshows. Bij MTV heb ik veel verschillende dingen gedaan. Ik heb een liveprogramma gepresenteerd genaamd Brand New Live. Dat heb ik samen met Dennis Weening gedaan. Een andere variant op Brand New Life was Brand New in Concert. Dan was er ergens een concert en interviewden we een heleboel artiesten. Daarnaast heb ik MTV Making the Movie gepresenteerd, MTV News, MTV Reports en Summer of MTV. Bij dat laatste programma gingen we naar allerlei festivals. Ik vond het erg bijzonder om dat alles van dichtbij mee te maken.”

Een documentairemaakster als inspiratie

Zoals gezegd, Evelien wilde altijd cameravrouw worden. Toch is het meer geworden dan filmen en editen. Ze is naast radio- ook televisiepresentatrice geworden, en naast het werken achter de schermen ook op de voorgrond getreden. “Ik zong altijd en deed op het podium mee met talentenjachten. Echter, qua presenteren was het nooit in mij opgekomen dat ik daarmee beroemd op televisie wilde worden. Ik was vroeger vaak achter de schermen bezig met onder andere filmpjes maken en editen. Een voorbeeld daarin heb ik vroeger nooit gehad. Ik heb nu wel een vriendin die ik heel inspirerend vind; Mirjam Marks heet zij. Zij is documentairemaakster, en wat ik zo mooi aan haar vind is dat zij super creatief is. Zij doet veel met kinderen uit AZC’s. Daar raak ik zo door geïnspireerd dat ik zie dat het heel bijzonder is om echt iets voor anderen te doen.”

De missie om mensen met elkaar te verbinden

De mooie kanten van mensen, en hun bezigheden, uit te lichten; dat is wat Evelien als doel heeft. Met het vertellen van mooie verhalen, en door te presenteren, is haar dat zeker gelukt. Het mooie daarvan is dat je nooit klaar bent met het uitlichten van mooie verhalen, aangezien mooie initiatieven en dromen blijven komen. “Verhalen vertellen kan op verschillende manieren; bijvoorbeeld als ik een event presenteer, als ik met mijn eigen productiebedrijf video’s maak of als ik een podcast opneem. Waar ik naar tracht is om mensen met elkaar in verbinding te laten komen, zodat er meer begrip voor elkaar komt. Bij mijn tijd bij BNN kwam mijn missie om te verbinden nog niet tot stand, maar wel dat ik het heel belangrijk vind om open en eerlijk te zijn. Mijn vader heeft mij altijd opgevoed met het OER-gevoel: openheid, eerlijkheid en respect. Bij BNN probeerden wij een beetje te prikken. We bleven uiteraard respectvol, maar we waren zeker open en eerlijk over onderwerpen. Op deze manier kan je ook verbinding creëren.”

Mensen met elkaar verbinden; wat een prachtig streven!

Veel verschillende programma’s gepresenteerd

Bij MTV was het voor het eerst dat Evelien voor televisie is gaan presenteren. Dat was al een heel mooi begin, en daar zou het zeker niet bij blijven. Tevens komt haar missie veel verder naar voren bij verschillende programma’s die zij gepresenteerd heeft. “Toen ik klaar was bij MTV, miste ik wel de zingeving van wat ik eigenlijk doe,” vertelt Evelien. “Ik kwam eerst op het idee om vrijwilligerswerk te doen en dat ik wilde gaan reizen. Ik was met een vriendin van mij een plan aan het bedenken. Zij kan heel mooi animeren, en ik kan als camjo zelf filmen, regisseren en interviewen. Ik zou dan mijn camera en mijn laptop meenemen om te editen, en zij zou dan alles animeren. Ons plan was om naar particuliere initiatieven te gaan, dus goede doelen van verschillende mensen. We wilden weten hoe we deze mensen konden helpen. Je bent geneigd om bij vrijwilligerswerk te denken aan lesgeven of om iets op te bouwen. Mijn doel bij vrijwilligerswerk was om iets te doen waar ik goed in ben: filmpjes maken. Hierdoor kwam het idee tot stand om filmpjes voor deze mensen te maken, zodat zij meer publiciteit zouden krijgen en meer geld konden ophalen voor hetgeen wat zij graag wilden doen of bereiken. Daar hadden wij een plan voor gemaakt, en vervolgens was ik dat plan aan mijn vrienden aan het vertellen.”

Het ontstaan van Mambapoint

Door haar vrienden te benaderen kwam Evelien terecht bij een prachtig initiatief, eentje dat voldeed aan de wens om haar missie te kunnen volbrengen. “Een vriend van me, Richard van Bosstraten, die kende ik van de NCRV omdat ik stage heb gelopen bij Man Bijt Hond. Hij zei dat ze bij de NCRV bezig waren met eenzelfde soort plan wat ik voor ogen had. Zij waren een platform aan het ontwikkelen over internationale samenwerking. Mambapoint heette dat platform. Dat was precies wat ik wilde gaan doen, maar dan betaald. Die kans liet ik uiteraard niet schieten. Daar kwam ook die zingeving van mij weer naar boven. Er waren allemaal bevlogen Nederlanders die een mooi project hadden opgezet in het buitenland. Elke week mocht ik mensen daarover interviewen, en het was super inspirerend om te horen waarom mensen zoveel tijd, energie en passie stoppen in anderen. Dat soort verhalen delen vind ik echt heel mooi, zeker om op deze manier anderen bij elkaar te brengen. Naast het presenteren was het ook veel achter de schermen bezig zijn, zoals filmen en editen. Zoiets vind ik ook enorm leuk, om er op deze manier bij betrokken te zijn.”

Andere programma’s bij de NCRV en Zapp

Tot 2011 heeft Evelien Mambapoint gepresenteerd, maar tussendoor en daarna waren er genoeg andere programma’s die Evelien gepresenteerd heeft. Ook daar heeft ze aan haar missie kunnen bijdragen. “Naast Mambapoint heb ik ook Xperience gepresenteerd. Dat was een programma over mbo-studenten die hun droomstage konden winnen. Ze werden dan gekoppeld aan een BN’er in hun vakgebied en dan konden daar dingen van leren. Echt een super leuk initiatief vind ik dat! Ik heb vervolgens ook een natuur- en cultuurprogramma gepresenteerd: Bosch, Beuk & Haan. Daarin lieten we de mooiste plekken van Nederland zien. Het was echt heel interessant om dat te doen. Ons land is zo prachtig. Ik heb heel veel mooie plekken gezien, en ik ben ook veel te weten gekomen over de historie van ons land. Ramon Beuk ging altijd koken, Nico de Haan liet veel over natuur zien als vogelaar, en ik deed de culturele dingen. Verder heb ik Willem Wever en Zapplive gepresenteerd. Ook dat vond ik fantastisch, om te werken met kinderen die heel veel energie geven. De redactie heeft altijd super hard gewerkt. Zij moesten altijd weer wat nieuws bedenken om bijvoorbeeld een toffe gast te vinden. Zo hebben we bij Willem Wever Andre Kuipers gehad en Martin Garrix toen hij wat jonger was. Op het laatst heb ik het met Sascha Visser gepresenteerd. Zapplive was echt fantastisch, omdat je die liveshows presenteert en dan echt contact hebt met hele leuke kinderen in de zaal. Voor RTV Utrecht heb ik een heel leuk programma over de Hollandse Waterlinie. Ik vind zoiets altijd heel mooi; lekker keuvelen en kijken wat voor moois Nederland te bieden heeft.”

Het verbinden gaat door met het programma Wilde Ganzen

Op dit moment is Evelien presentatrice van één van de oudste programma’s van de Nederlandse televisie: Wilde Ganzen. Wilde Ganzen is sinds 1957 te zien op televisie, en dat gaat over internationale samenwerking. “Dat programma heeft een soort link met Mambapoint,” aldus Evelien. “Wilde Ganzen is een stichting die zich inzet voor mensen die een goed doel hebben opgezet. Het zijn bevlogen Nederlanders die in het buitenland samenwerken met mensen die daar hulp kunnen gebruiken. Dat presenteer ik nu bijna zes jaar, en het is enorm inspirerend om dat soort projecten voorbij te zien komen. Hierdoor kan je echt iets betekenen voor ze. Als wij een mooie uitzending maken over een bepaald project, dan doneren mensen vaak geld wat dan naar dat goede doel gaat. Dat is echt subliem, want mensen worden daar letterlijk mee geholpen. Een school kan bijvoorbeeld worden voorzien in betere materialen, of een ziekenhuis kan worden uitgebreid. Dat je daar, door middel van presenteren, je steentje aan kan bijdragen geeft mij enorm veel energie.”

Produceren voor MKB-Nederland

Momenteel heeft Evelien een eigen productiebedrijf: Bosch Producties. Hiermee maakt ze veel programma's achter de schermen. “Ik produceer zoal voor MKB-Nederland, dat is een organisatie die zich inzet voor het midden- en kleinbedrijf. Zij zijn de link tussen de politiek en ondernemers. Helemaal nu in corona tijd is het fantastisch wat ze voor de ondernemers doen. Het is een heel leuk bedrijf om mee samen te werken. De video's zijn die ik met mijn bedrijf produceer zijn informatief, waarbij ondernemers ook geïnspireerd kunnen raken en meer informatie krijgen om hun bedrijf nog beter kunnen laten floreren.”

Zoals we lezen; Evelien doet meer dan alleen programma’s presenteren. Ze doet het met een doel: mensen met elkaar te verbinden zodat er begrip voor elkaar komt. Op de manier zoals ze bij Mambapoint, Wilde Ganzen en vele anderen programma’s aan de slag is gegaan, is dat haar heel goed gelukt. Dat het verbinden maar lang door mag gaan, en dat mensen met prachtige goede doelen kunnen worden uitgelicht!

Reactie plaatsen

Reacties

Bar
3 jaar geleden

Wat geweldig geschreven en wat een mooi streven. Mensen verbinden.
Op je 40e al zoveel moois gedaan. Leuk ook om te lezen dat ze uit mijn hometown komt! Mooi mens, vooral zo doorgaan. Met haar passie en jij met schrijven.

Bryant Abath
3 jaar geleden

Super lief! Evelien is zeker een topper!!