GESTRAND: een veelbelovend filmproject met pakkende verhalen

Gepubliceerd op 22 oktober 2022 om 10:00

Eind augustus is een projectplan voor een film ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Zeven ambitieuze acteurs hebben zich gemeld voor deze film, genaamd GESTRAND: Reno Seegers, Dick Keulemans, Jip Schwering, Emmy Zeetsen, Zola de Leeuw van Weenen, Tamara van der Loo, en Andrea Noske. Dit filmproject is onder leiding van regisseur en scriptschrijver Luis Jorge Mujia Duarte. GESTRAND heeft een achterliggende boodschap: mensen die het zwaar hebben een schouder en hulp aanbieden voordat het te laat is. Om dit project te kunnen lanceren is er een crowdfunding campagne opgezet waarbij voor 5 november € 5.000 gerealiseerd dient te worden. Er is al € 2.910 gerealiseerd, en doneren kan nog steeds via deze link. Andrea Noske, naast actrice ook de executive producer, zal in dit artikel meer vertellen over GESTRAND.

Het ontstaan van het project GESTRAND

Andrea heeft al eerder een film opgenomen, en bij deze langere film was ze ‘alleen’ executive producer en script-supervisor. GESTRAND smaakte wel naar meer voor haar. “Mijn vriend Luis Jorge Mujia Duarte, met wie ik ook het theater- en filmproductiebedrijf Puentes Productions heb, is een zeer ervaren Cubaanse acteur en een regisseur,” vertelt Andrea. “Hij zei dat we aan mijn acteren zouden oefenen, en we wisten dat je op filmfestivals een categorie hebt voor filmpjes onder de vijf minuten; opgenomen met mobiele telefoon. Het leek Luis leuk om een script te schrijven voor mij, en dat we zoiets konden indienen bij een filmfestival. Maar zoals dat gaat bij creatievelingen werd het plan al snel groter. Bovendien waren veel andere acteurs en actrices in mijn netwerk geïnteresseerd om een filmpje op te nemen, om zo naast theater ook ervaring voor de camera op te doen en materiaal te verzamelen voor een goede showreel. Dat was voor ons een gelegenheid om een groter project neer te willen zetten. Op deze manier is dit project meer vorm gaan krijgen, en voor je het weet zit je dan ook met een enorm filmproject. We hebben onder meer subsidie aangevraagd bij het Fonds voor Cultuurparticipatie en alle deelnemers leggen zelf ook een flink bedrag in.”

Zo is dat idee dus tot stand gekomen. Met dit idee konden Andrea en Luis verder met de uitbreiding van deze film: GESTRAND. “Luis had allerlei gesprekken gevoerd met de acteurs, afzonderlijk. Hen werd gevraagd wat ze het leuke van acteren vinden en wat voor rol en emoties ze interessant vinden. Uit die gesprekken zijn karakters ontstaan waar scripts voor zijn geschreven. Dat waren eerst vier korte scripts, waarbij de gedachte was om vier korte filmpjes te maken van vijf minuten. Echter, Luis vond het een leuker idee om er meer van te maken. Hij kwam op het idee om deze scripts, en dus de verhalen omtrent de personages, samen te voegen en een film van 20 minuten te maken met een mooie spanningsboog, zodat het ingediend kan worden bij internationale filmfestivals. Het script is inmiddels klaar, de repetities zijn begonnen en de pre-productie is in volle gang, maar ze kunnen pas echt aan de slag als de crowdfunding 100% succesvol is. Dan weten ze of de opnames door kunnen gaan, de camera, lenzen, lichten en alle apparatuur gehuurd kunnen worden en de crewleden definitief kunnen worden benaderd .

Waar gaat GESTRAND precies over?

Achter GESTRAND zit een duidelijke boodschap. Deze boodschap wordt duidelijk middels vier verhalen die zich in deze film bevinden. “GESTRAND gaat over een aantal mensen met psychische problemen en die er alleen voor zijn komen te staan,” vertelt Andrea. “Het betreft vier korte verhalen die in elkaar verstrengeld zijn, en elkaar uiteindelijk op het strandje in Den Bommel op het prachtige eiland Goeree-Overflakkee elkaar tegenkomen.” Om deze verhalen uit elkaar te halen, licht Andrea ze individueel kort toe. Let wel; deze verhalen worden hieronder niet in chronologische volgorde vertelt.

Verhaal 1

“Eén verhaal gaat over Frank, een pedofiel die na 25 jaar gevangenisstraf is vrijgekomen. Hij wil zijn leven beteren en walgt van zichzelf vanwege zijn eerdere vergrijp. Hij wil dat totaal niet meer zijn, en is dan ook enorm depressief. Hij heeft mensen nodig om hem bij te staan met deze problemen, maar in plaats daarvan heeft hij een gesprek met een vriendin van hem van vroeger. Wat zal deze vriendin aan hem vertellen, en wat voor gevolgen heeft dat voor hem?”

Verhaal 2

“Dan hebben we Anna, de moeder van het meisje dat door Frank is verkracht en aan de gevolgen is overleden. Anna had even niet opgelet, en door het overlijden is zij immens depressief geworden en verslaafd geraakt aan drugs. Robert, de zoon van Anna, neemt het zichzelf ook kwalijk dat hij er niet bij was geweest en verzorgt zijn moeder. Uiteindelijk wacht hij op een moment om toe te slaan. Wat is Robert van plan?”

Verhaal 3

“Ruth heeft een dochter genaamd Noëlle, die ongeneeslijk ziek is en waarvoor ze alles opgeeft om haar laatste levensfase te begeleiden. Zij wordt in de gaten gehouden door een voyeur: Jan. Hij volgt alles op de voet en krijgt steeds meer gevoelens voor Ruth. Hoe reageert Ruth als hij zijn gevoelens en obsessie aan haar opbiecht?”

Verhaal 4

“Bij het vierde verhaal komt mijn rol: Karlijn. Dat speelt zich ook af op het strandje in Den Bommel. Zij is haar dochtertje verloren door verdrinking, en raakt in een psychose. Ze leeft iedere dag hetzelfde verhaal; ze gaat haar dochtertje zoeken, en uiteindelijk vindt ze haar, iedere keer opnieuw. Waardoor is dat mogelijk?”

Andrea herkent zelf veel van waar deze verhalen over gaan. Het hebben van psychische problemen is niet zomaar iets, kan ze beamen. Een omgeving hebben die er voor je is, is dan ook zeer belangrijk. “Deze mensen hebben eigenlijk hulp nodig. In Nederland kan je hulp krijgen, maar je moet er op tijd om vragen voordat het te laat is. Niet iedereen vraagt om hulp of heeft een omgeving om zich heen die een schouder kan aanbieden. Vroeger heb ik ook erge problemen gehad, maar vrienden en familie hebben keer op keer met mij gepraat. Hierdoor ben ik zelf hulp gaan zoeken, en daar ben ik ze echt heel dankbaar voor. Ze hebben alles op alles gezet zodat ik hulp zou zoeken, waardoor bij mij het besef kwam dat ik dat ook moest gaan doen. Ik wens iedereen in de wereld zo’n liefdevolle omgeving toe.”

Een praatstuk creëren

Naast het opdoen van ervaring voor acteren voor de camera is er nog een ander doel wat de acteurs hebben met deze film. GESTRAND zou een praatstuk moeten creëren, zodat hulp gemakkelijker geboden kan worden. “Ik zou eigenlijk ook een artikeltje willen schrijven om naar instellingen te sturen. Met een film wil je ook wat vertellen. Bij ons is het duidelijk dat het hebben van een warme omgeving aan vrienden, familie en buren heel belangrijk is. We zitten best wel in een individualistische cultuur in onze maatschappij. Het viel mij op dat hier in mijn straatje in Den Bommel men naar elkaar omkijkt, en dat is lang niet overal zo. We zouden met deze film een praatstuk willen creëren waardoor mensen eerder een schouder bieden aan anderen die hulp nodig hebben, omdat er echt veel mensen met problemen zijn. Met deze film willen we een bepaalde indruk achter laten, een praatstuk dus. De personages die met psychische problemen te maken hebben, willen we op een mooie manier neerzetten, maar wel met een duidelijke boodschap.”

Bekijk hier de teaser met Andrea en de andere acteurs aan het woord: Gestrand door Andrea Noske – voordekunst

Er kan nog steeds gedoneerd worden voor deze film. “Doordat ikzelf veel aan het werven ben geweest voor deze film heb ik veel gezien. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen: een torenhoge inflatie met hele hoge energieprijzen. Maar vanaf € 10 kun je ons filmproject al steunen. Bij elke donatie krijg je er wat leuks voor terug, van teamuitjes tot kinderfeestjes en updates over onze film of tickets voor de première. Als iemand wat wil bijdragen is elk bedrag helemaal top! Volg ons op www.instagram.com/gestrand_themovie voor alle updates! Het zou echt geweldig zijn als we voor 5 november de € 5.000 halen!”

GESTRAND beschikt over een mooie boodschap. Het zou mooi zijn als er mensen zijn die hulp zoeken bij ernstige problemen of trauma’s. Om dit project te laten slagen is er dus € 5.000 nodig. Als u ook zou willen bijdragen aan het feit dat er meer hulp gevonden kan worden, dan kan er gedoneerd worden via deze link. Dat GESTRAND maar een geslaagde lancering mag krijgen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.