Babette Jane beschrijft haar brede passie voor muziek

Gepubliceerd op 24 oktober 2022 om 08:30

Babette Jane is saxofonist en muziekdocente. In haar lespraktijk streeft zij ernaar het leven te verrijken van mensen van 0 tot 100 jaar met alle aspecten van muziek. Naast het lesgeven treedt zij veel op met o.a. Amsterdam Funk Orchestra, saxofoonkwartet Double Espresso en BachZonderPruik. Babette is een veelzijdig muzikaal talent! Foto: Frank Kouws

Het waarmaken van haar kinderdroom

Vanaf jongs af aan wilde Babette zangeres worden. Op haar zesde begon zij blokfluit te spelen, dit ruilde ze na een paar jaar in voor de dwarsfluit en die weer later voor de saxofoon. “Toen ik nog op Curaçao woonde, zag ik op een avond Candy Dulfer spelen,” herinnert Babette zich. “Ik vond het fantastisch hoe ze de mensen aan het dansen kreeg, dat wilde ik ook kunnen! Dus pakte ik de saxofoon op. Ik genoot enorm van het samenspelen met mensen, meer dan van mijn studie Geologie, vandaar dat ik die studie verruilde voor het conservatorium. Ik heb in de meest uiteenlopende bandjes gespeeld; van Marokkaanse raï-muziek tot Zuid-Afrikaanse afrobeat, reggae en jazz. Tegenwoordig ben ik bezig met klassieke muziek in het trio BachZonderPruik en sinds een paar jaar ben ik leadaltist van de te gekke bigband Amsterdam Funk Orchestra. Mijn kinderdroom is dus echt uitgekomen!”

De wens om binnen de muziek te groeien heeft voor Babette altijd bestaan. Ze kan op een prachtige manier omschrijven waarom muziek voor haar is weggelegd. “Muziek maken is een intuïtief en emotioneel aspect van het menselijk wezen. Je kunt van bepaalde muziek vrolijk worden en van een ander stuk muziek weer heel verdrietig. Het kan je de mooie en minder mooie kanten van het leven doen herinneren. Zo zit ik weer op de Antillen bij mijn vader in de auto op weg naar school als ik “Isn’t she lovely” van Stevie Wonder hoor.  Het gelukkigst ben ik als ik met fijne mensen op het podium sta en ‘the flow’ goed is. Of als er een kindje naar mij toekomt rennen in de supermarkt, mij een knuffel geeft en roept ‘mama dit is mijn muziekjuf’.”

Deel uitmaken van Double Espresso

Vier vrouwen, vier saxen, één geluid; dat is Double Espresso saxofoonkwartet. In bijna 20 jaar tijd kan dit viertal, waaronder Babette, immens trots zijn op alles wat ze tot nu toe hebben bereikt. Vanaf het begin voelde het al goed. “We speelden samen in een bigband,” vertelt Babette. “Na een optreden in het Bimhuis in Amsterdam, en een paar biertjes, kwamen we op het idee om een saxofoonkwartet te beginnen met twee baritons en twee alten. Dat is vrij ongebruikelijk, en daarom heel uniek. Een kwartet bestaat meestal uit twee alten, één tenor en één bariton, of uit een sopraan, alt, tenor en bariton. Twee baritons en twee alten leek ons te gek! We begonnen tijdens Koninginnedag op straat met een paar jazz stukken uit de jaren ‘20. Dat smaakte naar meer. Inmiddels hebben we drie cd’s opgenomen met arrangementen speciaal voor ons geschreven en eigen stukken en hebben we gespeeld in Portugal, Engeland en Omman.”

Het uitbreiden van haar passie

Het bleef niet alleen bij optreden en lesgeven. Babette schrijft ook graag liedjes en verhalen. “Als mijn hoofd leeg is kan er van alles opkomen wat ik dan later verder uitwerk. Dit kan een verhaal of een stuk muziek zijn en gebeurd vaak tijdens het uitlaten van de hond of tijdens een fietstocht. Omdat ik leuke reacties kreeg op mijn verhalen stuurde ik ze in waardoor ik nu blogger ben bij de Kunstzone en columnist bij de Columnist.”

Zo is ook haar kindercd ‘Het Kwetterbos’ ontstaan. “Ik gaf veel les aan peuters, en vond dat er meer kinderliedjes moesten komen. Ik besloot ze te schrijven samen met een verhaal en op te nemen. Uiteindelijk kwam er muziektheater voorstelling ‘Een reis naar de oase’ uit. Deze liedjes zijn nog steeds actueel en staan op spotify.”

Jonge kinderen kun je verwonderen met alles; de gekste liedjes en ideeën. Je kunt er allerlei muzikale doelen aan hangen. Dat maakt dat het heel uitdagend is en geweldig om te doen!”

Een aanwinst mag Babette genoemd worden in de muziekwereld. Niet alleen vanwege haar fantastisch muzikale talent, maar ook om middels dat talent kinderen te inspireren!

Reactie plaatsen

Reacties

Paul Heijmans
een jaar geleden

Ben altijd al een bewonderaar van je geweest.
Muziek blijft verbinden.
Mooie CV heb je!
Veel liefs van mij en Till.