Zangeres Micheline Van Hautem over haar (vocale) groei en volgende concerten

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 08:30

Micheline Van Hautem weet wat het is om met orkesten op te treden en als zangeres steeds weer groei en progressie maken. Dat maakt dat haar potentieel bereik, in het kader van nog meer nieuwe optredens en nieuwe uitdagingen, oneindig groot wordt. Micheline heeft nieuwe projecten op het oog, projecten als Shaffy & Brass, Brel & Brass en Micheline & Erwing. Open deze link voor de speellijst van haar concerten! Foto: Marie-José Eldering

Op jonge leeftijd al gegroeid naar een groter podium

Op dit moment is Micheline bezig om nog meer dromen te verwezenlijken. Haar drive om te schitteren is een prachtige eigenschap wat anderen ook enorm zal inspireren. Dromen werkelijkheid laten worden is iets waar ze veel van af weet. “Zangeres worden is altijd al mijn droom geweest,” vertelt Micheline. “Mijn mama wist mij te vertellen dat ik vroeger luidkeels voor de hele buurt zong. Op 15-jarige leeftijd deed ik mee met een talentenjacht. Daar heb ik voor het eerst contact gemaakt met een manager en een paar muzikanten. Ze vroegen mij op dat moment of ik bij hun groep wilde zingen, en ik ben van backing zangeres een leadzangeres geworden. Vooral van rock hield ik enorm veel destijds, maar later kwam Jacques Brel op mijn pad. Dat begon met een uitnodiging vanwege zijn 20-jarig overlijden in 1998. Hoe meer ik zijn tekst begreep, hoe mooier ik het vond. Zo ben ik enorm fan van hem geworden, en van andere Franse nummers. Van het ene project kwam het andere, tot waar ik nu ben.”

Een indrukwekkende periode in New York

Natuurlijk kom je gedurende je droom genoeg momenten tegen waarin je je afvraagt wat je precies wilt bereiken, en op welke manier. Micheline heeft dan ook een tijdje in New York gewoond. “In New York heb ik heel veel aan ‘soul searching’ gedaan,” herinnert ze. “Het was een zoektocht naar wie ik ben en wat ik wilde. Als je opgroeit op dezelfde plek, en later 20/25 jaar wordt, dan heb je bepaalde etiketten: hoe mensen je zien. Als je dan vertrekt naar een ver buitenland, dan heb je de kans om een nieuwe identiteit aan te nemen en opnieuw te zijn wat je graag zou willen zijn. In New York ben ik veel meer bezig geweest met zelf creëren. Met mijn band Mich en Scène hebben we een plaat gemaakt met de liedjes van Jacques Brel. Die werden live opgenomen op het moment dat New York in brand stond tijdens 9/11. Wij waren aan het spelen toen het gebeurde, en mijn vriend was onbereikbaar. Ik heb echt even mijn hoofd op nul moeten zetten om dat live-concert te kunnen doen. We waren ook bij Hanneke Groenteman te gast. Er is echt veel gebeurd in die periode, en daarom heeft New York mij zeker en vast vertrouwen in mijzelf gebracht.”

Foto: Olaf Paulisse

Een uitgebreid repertoire

Je kunt je zo gauw afvragen wat Micheline zoal zingt. Zij heeft zoveel talent voor zoveel verschillende soorten liederen. “Ik zing veelal Franse chansons, ook met orkesten. Ik heb een programma genaamd Brel & Brass, en daarin worden liedjes van Jacques Brel gezongen met een orkest erbij. Op dit moment heb ik ook een de opvolger daarvan genaamd Shaffy & Brass, met allerlei nieuwe arrangementen gemaakt door fantastische arrangeurs die we met orkest en met Jos Jansen op bastrombone op het podium brengen. Een andere samenwerking is met mijn muzikale partner met wie ik al 15 jaar optreedt: Erwin van Ligten. Daar doe ik veel duo-concerten mee, wat ook Franse Chansons kunnen zijn, maar ook een programma A La Carte waarbij de mensen kunnen kiezen. Vandaar dat er ook Engelse songs bij zitten, maar goed na 15 jaar heb je natuurlijk een enorm uitgebreid repertoire. Voor volgend jaar heb ik weer een ander project op de stapel staan, samen met het Trio Guus Westdorp, een fantastisch pianist, drummer Rob Sprinkhuizen en bassist Jan den Boer. We laten ons inspireren door de tv-serie Chansons van Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk. Met dat trio gaan we de theaters in. Het wordt in feite nu al verkocht onder de naam Chansons? Toujours!”

Dat zijn heel wat concerten! Hierin zie je hoe Micheline is gegroeid als zangeres. “Als je nog jong bent, dan besef je eigenlijk niet dat het balletje gaat rollen, en op welk moment. Mijn eerste hit Candy was zeker weten een begin van iets moois, maar met mijn eigen band heb ik ook veel successen gehad. De plaat van Shaffy & Brass is ook een succes te noemen. Deze is op 4 september uitgekomen, maar wat ik merk is dat ik vooral cd’s weet te verkopen tijdens live-concerten.”

“Durf vooruit te denken en out of the box te denken, en wees vooral origineel”

Je ziet; door meer uit te proberen en nieuwe uitdagingen aan te gaan kan je zoveel meer bereiken. Micheline heeft dat gedaan waardoor ze nu is gekomen waar ze staat. Een geweldige inspiratie voor anderen die ambitie binnen muziek hebben. “Zelf creatief worden en durven te creëren geeft meer mogelijkheid dan als alles op een vertrouwde manier loopt zoals het loopt. Durf vooruit te denken en out of the box te denken, en wees vooral origineel.”

Haar speellijst is via deze link terug te vinden. Bezoek haar, en geniet van de prachtige concerten die ze geeft!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.