Wedstrijden

MBCA meiden onder 16 plaatst zich voor de bekerfinale

Met twee driepunters oprij staat Landstede Hammers, de halve finalist tegen MBCA, op gelijke hoogte met 37-37. MBCA heeft moeite in de aanval, waar veel dezelfde bewerkingen zich voordoen zonder geslaagde aanval. Dat verandert wanneer Hannah Mannaerts in stelling wordt gebracht waardoor een aantal driepunters het verschil vergroot in het voordeel van MBCA. Deze impuls werd aangevuld door een sterke slotfase van Amina Neefjes in het derde kwart. Landstede kwam dit niet meer te boven, en MBCA wist zich zodoende te plaatsen voor de finale van de Basketball Cup door met 70-56 te winnen. De andere finalist betreft BS Leiden dat met 60-70 in Haren wist te winnen.

Al vroeg in de wedstrijd wisten de onder 18 meiden van Lokomotief Rijswijk afstand te nemen van de bezoekers uit Voorburg CobraNova. Na rust werd het verschil steeds groter en had de thuisploeg het overwicht onder het bord. Een ruime winst van 91-32 zou dan ook het geval zijn. Spannender was het aan de andere kant, tussen Lokomotief onder 14 tegen BC Apollo Amsterdam. Vrijwel de hele wedstrijd stond Lokomotief voor, maar Apollo kwam steeds dichterbij. In het laatste kwart kwam Apollo door met een aantal belangrijke and-1's en afstandsschoten, had Lokomotief de kans om in de laatste seconde op voorsprong te komen, maar een sterk blok van Samuel van der Walle bezegelde de 63-64 overwinning voor Apollo.

Bij rust leek het erop dat het meiden onder 18 team van BV Hoofddorp een lastige wedstrijd zouden spelen tegen het onder 18 team van Racing Beverwijk. Bij rust stonden de bezoekers nog voor met 21-23, maar een sterkere verdediging bracht BV Hoofddorp naar een ruime thuisoverwinning. Het schot viel beter, waardoor het 57-38 werd na 40 minuten spelen.

Ook de onder 16 dames van MBCA zijn de onder 16 Eredivisie gestart met de tweede helft. Hun tegenstander in deze thuiswedstrijd betrof afgelopen zondag Basketball Academy Utrecht. Gedurende de wedstrijd wilde het bij beide teams in de aanval totaal niet lopen. Veel gemiste ballen werden gemist, en de wedstrijd werd vooral gekenmerkt door de grote hoeveelheid vrije worpen. Na rust liep MBCA uit en had Utrecht geen antwoord op de verdediging die werd neergezet. Het leidde tot een lange tijd niet scoren, maar dat was in het vierde kwart anders. Utrecht kwam terug tot vier punten, maar het grote hoeveelheid balverlies zorgde er niet voor dat het tij nog gekeerd kon worden. Hierdoor wist MBCA met 54-50 te winnen waardoor ze zich nu op de tweede plaats van de onder 16 Eredivisie bevinden.

Vrijwel de hele wedstrijd had Apollo in de lengte het voordeel. De bezoekers wisten uit de aanvallende rebounds veel kansen te creëren. Deze kansen zouden leiden tot een voorsprong die Apollo de hele wedstrijd wist vast te houden. Door met 63-70 te winnen houden ze zicht op de top van de competitie.

Het nieuwe jaar is net begonnen. In de meisjes onder 12 competitie staan BC Apollo en Landslake Lions op positie 3 en 4. Tijd voor een spannend duel dus aan het begin van 2024. Dat werd het ook, want hoewel Apollo steeds op voorsprong stond, kwam Landslake Lions steeds terug op gelijke hoogte. Pas op het laatste moment kreeg de wedstrijd een overwinning, namelijk BC Apollo met 23-26.

Goba Gorinchem, het doet mij weer denken aan het tijdperk van Den Braven Goba. Midden jaren 90 speelde de Gorinchemse formatie haar thuiswedstrijden in Sporthal Oosterbliek, met Nederlandse krachten als Richard van Poelgeest, Marco de Waard, Okke te Velde en William de Ronde; vergezeld met Amerikaanse versterkingen als Michael Huger, Jeff Malham en Yuri Barnes. De ploeg behaalde één keer de nationale beker, tegenwoordig geheten Basketball Cup, en stond één keer in de finale van de play-offs tegen landskampioen Mustang Jeans Den Helder. Na een paar succesvolle jaren hield de geldschieter Cees den Braven het voor gezien, en stopte het avontuur voor Goba op het hoogste niveau van Nederland. Na 27 jaar zijn we in sporthal Oosterbliek, en zien we het dames 1 team in de Vijfde Divisie uitkomen tegen Hurricanes uit Spijkenisse en heren 1 in de Derde Divisie spelen tegen Green Eagles uit Maassluis. De dames van Goba hadden een moeizaam begin tegen de bezoekers, maar plaatsen daarna een 25-0 run die goed was voor een ruime voorsprong. Als collectief speelden zij met 63-32 de wedstrijd klaar. De mannen hadden een wedstrijd met twee gezichten; de eerste helft die was weggelegd voor de bezoekers, waarna Goba in de tweede helft eroverheen denderde. Na 40 minuten was de winst voor de thuisploeg met 75-64.

In hoog tempo liep de score hoog op in Laarne. De bezoekers uit Boom wisten met snelle aanvallen sterk uit te pakken en een grote voorsprong te realiseren. Sparta Laarne moest het vooral hebben van het afstandsschot, maar het allround spel van Phantoms Boom gaf uiteindelijk met 56-85 de doorslag.

Dit jaar is de B-ploeg van Sparta Laarne gepromoveerd van de 2e Landelijke naar de 1e Landelijke competitie. Daarin was het in het begin zoeken naar wat voor competitie het is, maar inmiddels zijn ze goed aangelegd aan het niveau. Dat getuigt zeker de overwinning die zij hebben geboekt op één van de topploegen uit de 1e Landelijke: BC Cobras Schoten-Brasschaat. De bezoekers uit Schoten-Brasschaat doen het heel goed in deze competitie. Ze zijn medekoploper in de competitie, en hebben een ploeg bestaande uit sterke inside speelsters en behendig spel. Sparta Laarne wist in hun thuisduel hun snelheid en trefzekerheid te handelen, en bleven koel en zuinig in de slotfase. Cruciale rebounds van onder meer Annelien Depauw en Eveline Plaquet waren enorm belangrijk, net als de trefzekerheid van Kato Buysse en Nore Struyve. Als collectief, met alle speelsters, wist de thuisploeg in Laarne te zorgen voor een prachtig slot. Een 70-60 overwinning voor Sparta Laarne kwam op een geweldige manier tot stand.

In de beginfase bleef Triple ThreaT goed bij in Katwijk. Koploper Grasshoppers had moeite met de Haarlemse verdediging waardoor het aantal punten voor rust lager was dan dat het dit seizoen normaal gesproken is. Triple ThreaT bleef gehard, maar zag Laki Lakner na rust verdwijnen met twee technische fouten. Het verschil van drie punten werd steeds groter in Katwijks voordeel, en hun routine en ervaring gaf met 79-59 de doorslag.

Zaterdagmiddag vond het duel plaats tussen één van de betere teams in de onder 16 Tweede Divisie: Akrides IJmuiden tegen het onder 16 3 team van MBCA Amstelveen. De bezoekers hadden aan het begin van de wedstrijd in IJmuiden een lichte voorsprong te pakken, maar had vervolgens moeite met de sterke inside verdediging van Akrides. Dat, gecombineerd met een aantal driepunters, deed Akrides steeds verder doen uitlopen, uiteindelijk tot een 73-40 overwinning.