Emese Hof behaalt met haar team CB Avenida de finale van de Euroleague

Gepubliceerd op 17 april 2021 om 09:00

Nederlands international Emese Hof doet het dit seizoen met haar team CB Avenida uitstekend tijdens de Euroleague. In de halve finale versloegen ze Sopron Basket met 72-61, en daarmee plaatst CB Avenida zich voor de finale die aanstaande zondag gespeeld gaat worden. De tegenstander is UMMC Ekaterinburg.

Beide teams zetten in het begin van de wedstrijd een sterke verdediging neer waardoor het scoren vrij moeizaam verloop en er nog geen gat wordt geslagen. Sopron zorgt voor de openingsscore door Briann January, een zeer ervaren speelster die ooit acht seizoenen uitkwam voor Indiana Fever in de WNBA. Avenida is in de eerste minuten erg aan het zoeken in de aanval, maar vindt op een gegeven moment Tiffany Hayes; ook al zo'n speelster van de WNBA. Zij zet Avenida voor het eerst op voorsprong. Beide teams beschikken over zeer ervaren speelsters, en die houden zowel Avenida als Sopron allebei in evenwicht. Toch is het Avenida dat als eerste een gat slaat als Emese Hof in stelling wordt gebracht en onder de basket weet te scoren. Ook kan Avenida meerdere keren aanleggen vanaf de vrije worp lijn. Nikolina Milić en Maite Cazorla bepalen daarmee de stand na het eerste kwart op 16-10 voor Avenida.

Toch komt Sopron beter in de wedstrijd. Bernadett Határ, Hongaars international, scoort namens de Hongaarse formatie. Sopron gaat door. Megan Walker wordt bediend; score plus een bonus vrije worp: 18-15. Avenida mist, en komt ook niet bij haar rebounds. Gabby Williams staat vrij bij de driepuntslijn, en zij schiet Sopron op gelijke hoogte: 18-18. Sopron is niet klaar, en heeft het schot vanaf de driepuntslijn gevonden. Walker en January zijn zeer trefzeker en zorgen voor een grotere voorsprong. Op dat moment wordt namens Avenida opnieuw Hof gevonden onder de basket, en zet Avenida weer naast Sopron: 28 gelijk. Dankzij vrije worpen staat Sopron bij rust voor met 30-32. Het belooft een zeer spannende halve finale wedstrijd te worden, zo ver is zeker.

Sopron komt niet goed de kleedkamer uit. Binnen twee minuten leiden ze al drie keer balverlies. Dat geeft Avenida weer de gelegenheid om toe te slaan. Dat doen zij meteen via opnieuw Emese Hof en Tiffany Hayes. Sopron valt niet stil, en Jelena Brooks zorgt weer voor een voorsprong. Halverwege het derde kwart is het verschil nog altijd minimaal. Een mooi fade-away schot van Katie Lou Samuelson zorgt voor een ommekeer van de voorsprong: 40-39 voor Avenida. Op dat moment leidt Sopron opnieuw balverlies, en krijgt Brooks zelfs een technische fout eroverheen. Dat betekent één vrije worp en balbezit voor Avenida. Katie Lou Samuelson benut de vrije worp, en schiet vervolgens gelijk de jumper raak. Zo staat het ineens (ja, hoe duur is deze technische fout) 43-39 voor Avenida. Avenida is nog niet klaar, en Katie Lou Samuelson ook niet. Haar vrije worpen benut ze, en met een driepunter zorgt voor een nog grotere voorsprong voor Avenida: 48-39. Sopron leek er bij rust goed voor te staan, en staat in een paar minuten ineens negen punten achter. In de hoek vinden ze January met een hele belangrijke driepunter. Er is nog hoop: 48-42, maar Avenida vindt meteen de andere Samuelson, Karlie. Zij bepaalt de stand na het derde kwart op 50-42 voor Avenida.

Avenida lijkt op weg naar een goede uitgangspositie richting de finale van de Euroleague. Hayes zorgt met vrije worpen voor een verschil van 10 punten, en later is ook Maite Cazorla goed voor de driepunter. Avenida staat dan zowaar 13 punten voor: 55-42. Maar het is de halve finale van de Euroleague, en daarmee kan er in 9,5 minuten tijd van alles gebeuren. Sopron weet dat, en Sopron vindt Brooks onder het bord. Het verschil is weer 11 punten, en Avenida weet niet te scoren. Megan Walker doet dat wel met een driepunter. Dat kan de zaak weer helemaal doen veranderen: 55-47. Het verschil is binnen de psychologische grens van 10 punten, en met een driepunter zal het verschil nog kleiner zijn. Een bevrijdende driepunter wordt aan de andere kant gevonden. Hayes geeft Avenida weer wat ruimte: 60-49. Avenida weet dat het erin zit, en dat weet Karlie Samuelson ook; nog een driepunter: 63-51. Avenida gaat door, Avenida stopt de aanval af en Nikolina Milić is goed voor de score plus een bonus vrije worp, op een fraaie aangever van Emese Hof. Het verschil is dan al 15 punten, en dan kan Sopron er niet meer aan komen. Hayes gaat door met het scorende werk waarmee zij op 25 punten komt, en Avenida een plek in de finale geeft. Ze winnen met 72-61 van Sopron en aanstaande zondag spelen zij de finale tegen UMMC Ekaterinburg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.