BS Leiden onder 22 blijft overeind en wint de Basketball Cup 2024

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 15:00

Bij een ruststand van 42-22 in het voordeel van Leiden leek het erop dat de ploeg uit de sleutelstad zou uitlopen naar een ruime bekeroverwinning. Daar was alles behalve sprake van. Als collectief kwam tegenstander Landslake Lions terug in de wedstrijd, en zelfs op een 62-62 gelijke hoogte met nog vier minuten te gaan. Verder liet Leiden het niet komen, en met 79-67 wist het onder 22 team van BS Leiden de Basketball Cup te pakken.

Kevin Jonathan is met zijn kracht en behendigheid. Via zijn snelheid neemt Leiden al een voorsprong van zes punten. Landslake Lions lijdt balverlies, en de uitbraak van Yannick Guinau en de driepunter van Jonathan zorgen voor een 20-5 voorsprong voor BS Leiden. Enkel via Thijn Zevenhek kan Landslake Lions nog terugkomen, maar het is Sam Termaat die via een driepunter Leiden naar een 28-10 voorsprong helpt. Het verschil loopt alleen maar op. Landslake Lions vindt nog steeds alleen Zevenhek, maar bij Leiden zijn er meerdere spelers die goed voor de dag komen. Milo Zaalblok is eveneens een sterke kracht, en dankzij een driepunter van Vincent Frerick staat Leiden zowaar 20 punten voor bij rust: 42-22. Een voorsprong die Leiden de nodige veerkracht geeft.

Ook na rust lijkt er niets aan de hand. Leiden heeft Jonathan en Koen van Dijk die het verschil alleen maar meer vergroten. Bij een driepunter van Michail Kapoglou lijkt er iets te veranderen. Niet alleen komt Landslake Lions beter tot scoren, ook krijgt Leiden steeds meer moeite om te scoren. De ploeg uit Landsmeer maakt daar gebruik van. Zevenhek gaat door met het scorende werk. Zijn inbreng en dat van Kapoglou zijn de gewenste impulsen die de ploeg nodig heeft om dichterbij te komen. Dichterbij komen ze. Jaden Roner zet het verschil op nog maar tien punten. Het gaat maar door bij Landslake Lions. Leiden krijgt het moeilijker, en Kapoglou is weer aan het kanon met een driepunter: 62-57, het wordt serieus. Leiden mist opnieuw, en het is Roner die de stand op gelijke hoogte zet: 62-62. Landslake Lions is weer terug in de wedstrijd met nog vier minuten te spelen. Leiden heeft nu een score nodig om bij te blijven. Milo Zaalblok weet dat en doet dat. Er is weer ruimte voor Leiden, zeker als ze Landslake Lions afstoppen en Guinau scoort: 66-62. Het zijn gewenste treffers, en die geven Leiden de nodige ruimte. Zaalblok scoort in de laatste minuten een belangrijke treffer waardoor Leiden niet meer in gevaar komt. Ondanks het sterke spel van Landslake Lions in de tweede helft gaat Leiden met 79-67 winnen en pakt daardoor de Basketball Cup in de onder 22 Eredivisie.