Orange Lions 3x3 dames naar de halve finale, Orange Lions 3x3 mannen kan uitschakeling net niet voorkomen

Gepubliceerd op 7 september 2023 om 10:00

Vanochtend vroeg vond al een opvallend moment plaats. Frankrijk, het nummer 1 team van de wereld, is uitgeschakeld door Portugal. De Orange Lions vrouwen nemen het in de kwartfinale op tegen de nummer 2: Duitsland. Met nog een paar minuten te gaan stond Duitsland met 6-10 voor, maar dankzij tweepunters van Janis Ndiba en Noor Driessen, en de drive van Kiki Fleuren wisten de Lions af te stevenen naar een 12-10 overwinning en kwalificatie naar de halve finale.

De Lions kregen bij 20-19 vier kansen om naar de halve finale te gaan. Vier tweepuntspogingen troffen geen doel, en een 21-19 overwinning voor Servië was dan ook niet te voorkomen.

Orange Lions vrouwen VS Duitsland

In de beginfase zijn het voorlopig de Lions die de eerste twee ballen missen. Aan de andere kant is het Duitsland dat de eerste twee inleggers mist. Janis Ndiba zorgt voor het eerste punt onder het bord, maar het is Sonja Greinacher die de and-1 verzilvert. Duitsland zorgt in de volgende aanval opnieuw voor een and-1, deze keer via Jenny Crowder. Aanvallend wil het nog niet lukken, en Duitsland staat op een 1-5 voorsprong. Het balverlies en de rebounds nekken de Lions in de eerste drie minuten. Een tweepunter van Janis Ndiba is een verwelkomend exemplaar. Kiki Fleuren slaat vervolgens toe onder het bord: 4-5. Het verschil is weer geminimaliseerd, wellicht kunnen de Lions uitpakken. Kiki Fleuren mag in elk geval een vrije worp nemen. Maar de Lions laten voor de derde keer deze kans liggen. Met nog zes minuten te gaan zitten geen van beide teams in de buurt van de 21-puntengrens, dus de winst zal aankomen op het moment dat de klok 0,0 seconden aangeeft. Ook de teamfouten zijn nog niet erg hoog, drie om drie. Na een paar goede verdedigende stops is het Ndiba die gelijkmaakt, maar Greinacher is weer goed voor een schot. Het verloopt op dat moment weer moeizaam bij de Lions. Aan de andere kant had Duitsland al op 13 punten kunnen staan, maar dat zijn er op dit moment nog zeven. Bovendien staat Duitsland op zes teamfouten, en daar kunnen de Lions gebruik van maken. Vanaf de zevende teamfout zijn vrije worpen toegewezen bij elke (verdedigende) fout van Duitsland. Duitsland loopt uit, ook omdat de Lions veel balverlies lijden en cruciale fouten maken. Het ziet er niet goed uit, Duitsland staat 6-10 voor. Ndiba scoort, maar met nog 1:50 te gaan is het verschil drie punten. De volgende aanval is ook niet voor Duitsland, en de Lions kunnen weer uitpakken. Ze vinden opnieuw Ndiba, die met een tweepunter het verschil minimaliseert. Er is nog een minuutje te spelen, en de Lions staan één punt achter. De volgende aanval is wederom niet voor Duitsland, en de Lions kunnen hier gebruik van maken. Ndiba heeft een mismatch onder het bord te pakken, maar passt naar buiten naar Noor Driessen. Zij gaat voor een tweepunter, en met succes gaat deze erin: 11-10 voor de Lions. Ze staan voor het eerst voor. Duitsland verliest de bal, en de Lions kunnen hier gebruik van maken. Het gebeurt, want Fleuren scoort waardoor in de laatste seconden de overwinning niet meer kapot kan gaan. Ze winnen met 12-10 van Duitsland en plaatsen zich voor de halve finale tegen Portugal. In de laatste minuut is deze wedstrijd omgekeerd in het voordeel van de Lions.

Orange Lions mannen VS Servië

De mannen nemen het op tegen de nummer 1 van de wereld: Servië, het land met de gouden medailles. De eerste score is ook een mooie, via een pass op Marko Brankovic. Worthy de Jong doet wat terug onder het bord en gebruikt zijn atletische kracht, maar Servië loopt uit naar 6-1. Julian Jaring verkleint de achterstand tot 6-3. Even later zorgt Arvin Slagter voor 6-5 via een driepunter. Onder het bord scoort Servië wel, alleen van afstand nog niet. Het verschil blijft drie punten bij 8-5, maar De Jong scoort opnieuw de drive naar de basket, en bovendien krijgt Arvin Slagter twee vrije worpen om gelijk te maken. Beide kansen worden benut: 8-8 gelijk. Na de score van Brankovic maakt De Jong weer gelijk: 10-10. Servië mist, en Dimeo van der Horst kan via vrije worpen de voorsprong realiseren. Voor de helft wordt deze mogelijkheid verzilverd: één vrije worp, en dus 11-10 de voorsprong voor de Lions. Het is Servië dat weer op voorsprong komt via vrije worpen. De Jong maakt weer gelijk met twee drives: 13-13 met nog drie minuten te gaan. We gaan snelle aanvallen zien in de resterende minuten. Nemanja Barańá is goed voor de tweepunter die Servië op twee punten zet, maar voor je met je ogen kunt knipperen is het De Jong die voor 15 gelijk zorgt. Servië krijgt twee vrije worpen, en komt op een comfortabele voorsprong: 20-16. Ze staan met nog twee minuten te gaan bijna op 21 punten. Worthy de Jong wil er nog niet aan, en schiet de tweepunter raak: 20-18, en Servië verliest de bal. Daar maakt Dimeo van der Horst gebruik van onder het bord. Het verschil is weer één punt: 20-19 met nog een minuutje te gaan. Komt Servië op 21 punten? Niet als ze de tweepunter missen. De Lions hebben balbezit, en Van der Horst staat vrij bij de tweepuntslijn. Dit is de uitgelezen kans om het te doen, maar zijn schot gaat er niet in. Servië kan weer scoren, maar doet dat niet. Er is niet veel tijd, 30 seconden te gaan: 20-19 voor Servië, maar de Lions hebben balbezit. Ze kunnen weer de overwinning pakken met een tweepunter. De Jong probeert het, maar die gaat mis. De Jong, opnieuw na de rebound, wederom mis. Voor de derde keer De Jong, het moet, maar de ballen willen niet vallen. Er zijn nog 10,5 seconden te gaan, en Servië kan de tijd uitspelen, en het gebeurt met een dunk van Strahinja Stojacic waardoor Servië ten koste van de Lions naar de halve finale gaat met 21-19 in een intens spannend duel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.