Orange Lions 3x3 dames starten EK in Jerusalem sterk, de Orange Lions mannen realiseren 1 uit 2

Gepubliceerd op 6 september 2023 om 21:00

De Orange Lions dames willen een sterk vervolg geven aan hun 3x3 avontuur. Afgelopen week zijn ze de winnaars geweest van de Women's Series Pont du Gard, een prima aanloop naar dit 3x3 EK in Jerusalem. Hun eerste opponent was niet heel lastig voor ze. In een regelmatig duel werd Luxemburg met 18-8 verslagen. Hun tweede tegenstander was van een sterker formaat, namelijk Spanje. Ook tegen Spanje hadden de Lions geen echte problemen, en met nog ruim twee minuten te gaan bereikten ze de 21-puntengrens en wonnen ze met 15-21. Komende donderdag zullen ze de kwartfinale spelen tegen Duitsland.

Bij de mannen ging het de eerste wedstrijd goed, maar vervolgens moeizaam. De 21-puntengrens werd aangetikt tegen Kroatië, maar tegen Frankrijk zat het de mannen niet mee. Met 1 uit 2 gaan de Lions de kwartfinale tegemoet zien.

Orange Lions vrouwen VS Luxemburg

Het verschil in kwaliteit is duidelijk te zien in het duel tegen Luxemburg. De Lions openen sterk met een tweepunter van Noor Driessen en een inlegger van Janis Ndiba. Ook verdedigen de Lions zeer sterk, getuige het aantal teamfouten dat snel stijgt in de eerste drie minuten. In dat opzicht is het even oppassen, maar de Lions scoren rustig door via Loyce Bettonvil en Janis Ndiba: 7-2, terwijl Bettonvil meerdere scores blokkeert. Luxemburg heeft moeite om langs de verdediging heen te komen, hoewel het wel lukt via Bridget Yoerger en Cathy Schmit. Desondanks lopen de Lions verder uit dankzij een tweepunter van Kiki Fleuren, op de manier zoals zij dat echt kan. De Lions hoeven niet veel gas te geven en bouwen een solide 18-8 voorsprong op in hun eerste EK-duel. Meerdere passes van de Lions bereiken hun medespelers, wat leidt tot een regelmatige overwinning.

Orange Lions vrouwen VS Spanje

Het zal anders zijn tegen Spanje, de nummer 4 op de ranglijst. Ondanks dat beginnen de Lions goed. Na het schot van Bettonvil is het Janis Ndiba die de rebound pakt en scoort. Ook Noor Driessen laat haar kracht onder het bord zien. Onder het bord zijn het voorlopig de Lions die domineren. Loyce Bettonvil zorgt met een and-1 voor een 1-4 voorsprong. Nog is het niet gedaan. Driessen gaat sterk naar de basket en scoort opnieuw: 2-6. Spanje vindt voorlopig geen antwoord op de aanval onder de ring. Noor Driessen dreigt met het schot, maar besluit toch te passen naar Ndiba, die de voorsprong vergroot. Spanje geeft vooralsnog niet op. Een drive naar de basket van Vega Gimeno betekent 6-8 met nog ruim zeven minuten te gaan. De Lions hebben al veel punten gescoord in korte tijd en lijken op weg naar de 21-puntengrens. Blijven de Lions goed scoren? Het lijkt er wel op. Janis Ndiba neemt de backdoor onder de basket en de pass van Kiki Fleuren betekent een 6-10 voorsprong. Ondanks dat blijft het spannend als opnieuw Gimeno voor twee punten scoort. Toch verandert het verloop van de wedstrijd niet. Onder het bord blijven de Lions sterk aanwezig. Ndiba is goed voor een nieuw exemplaar, samen met Driessen. Net als je denkt dat de Lions lijken uit te lopen, slaat Spanje weer toe. Ze staan niet voor niets vierde op de ranglijst. Sandra Ygueravide schiet twee punten binnen en het verschil wordt daarmee ook weer twee punten met nog vier spannende minuten te gaan. De Lions wonnen hun eerste wedstrijd en lijken een mooie uitgangspositie te realiseren bij winst. De Lions slaan weer toe, dit keer met een tweepunter van Fleuren. Het kan een bevrijdende zijn: 10-14. Daarna is Bettonvil goed voor 10-15. De volgende aanval is toonaangevend voor de 3x3 sport: de dynamiek en het snelle spel. Na de score van Bettonvil slaat Spanje gelijk toe met een tweepunter van Sandra Ygueravide, maar in de volgende aanval doet Bettonvil hetzelfde; een tweepunter: 12-17 voor de Lions. De 21-puntengrens nadert, zeker als Driessen twee keer goed is voor een score onder het bord. Spanje probeert het, maar de Lions vinden in de volgende twee aanvallen opnieuw Driessen, die daarmee de overwinning voor de Lions bezegelt met een 15-21 eindstand. De 21-puntengrens is bereikt met nog ruim twee minuten te gaan, wat kenmerkend is voor het snelle spel van de Lions.

Orange Lions mannen VS Kroatië

Hoe presteren de mannen van de Orange Lions tijdens dit toernooi? Van het team dat afgelopen juni aan de World Cup deelnam, is de enige wijziging Julian Jaring voor Jan Driessen. Kroatië opent meteen met een tweepunter van Željko Jović. Meteen doet Julian Jaring, na een persoonlijke fout van Kroatië, hetzelfde: twee punten voor de Lions. Worthy de Jong heeft veel moois laten zien tijdens de World Cup. In de Vijf Meihal liet hij regelmatig zijn driepunters zien en doet dat nu in Jeruzalem vanaf de tweepuntslijn. Hij zorgt vervolgens met een drive naar de basket voor een 5-2 voorsprong voor de Orange Lions. De Lions verdedigen sterk en Jaring vergroot de voorsprong met een and-1. Hij weet wat het is om dit soort wedstrijden te spelen, aangezien hij twee jaar geleden de kwalificatie naar de Olympische Spelen van 2021 meemaakte. Ook de behendigheid van Dimeo van der Horst draagt bij aan het vergroten van de voorsprong. Na de steal van De Jong zorgt Van der Horst voor 10-4 met een tweepunter. Kroatië doet iets terug onder het bord via Jure Gunjina en krijgt gelijk de bal terug. Vanuit de tweede poging wordt niet geprofiteerd, tenminste niet in één keer. Jović zorgt met een drive naar de basket voor een kleiner verschil: 10-6. Stipe Krstanović wordt over het bord gevonden, de 2,05 meter lange center die ook 105 kilogram weegt. Een mooie pass van Van der Horst bedient Julian Jaring. De Lions moeten echter oppassen met het aantal teamfouten. Ze staan op zes teamfouten, maar het deert de Lions voorlopig niet. Arvin Slagter is ook een schutter en zorgt met twee punten voor een verschil van zeven punten. Dan komt de zevende fout van de Lions, en dat betekent twee vrije worpen. Ivan Rašetina is ongenaakbaar vanaf de vrije worplijn. Het verschil is nog maar vier punten, maar Dimeo 'Dimes' van der Horst vergroot het verschil weer. Ze hebben de aanval goed op orde: 15 punten al met nog ruim vier minuten te gaan. De 21-puntengrens nadert. Slagter maakt daar 17 punten van na een tweepunter. De Lions lijken de wens te vervullen om de eerste wedstrijd te winnen. Een sterk collectief zorgt daar wel voor. Voor een beter doelsaldo, wat een belangrijke factor kan zijn, willen ze het liefst 22 punten halen; het maximaal haalbare aantal punten. Ondertussen is Kroatië zelf bezig om terug te komen. Jović zorgt voor 18-13, hoewel dat zou je denken. Hij krijgt op het nippertje de bal niet van zijn hand, en dus blijft de stand 18-12. Maar ondanks de overtreding blijft Kroatië op 13 punten staan. Daarna wordt er een fout gemaakt op De Jong. Dat betekent twee vrije worpen omdat zijn schot een tweepunter betrof. De Lions staan op 20 punten, en zouden het liefst op 22 punten willen eindigen. Dimeo van der Horst gaat niet in op zulke wensen en maakt het simpel af onder het bord. De Lions komen op 21 punten te staan en winnen hun eerste 3x3 EK-duel in Jeruzalem met 21-13 van Kroatië.

Orange Lions mannen VS Frankrijk

Na de aanvallende rebound is Léopold Cavalière goed voor de and-1 namens Frankrijk. De Lions hebben binnen al drie teamfouten en incasseren de put-back van Cavalière. Het is Dimeo van der Horst die namens een tweepunter iets terugdoet, maar Cavalière is wederom goed voor een and-1: 3-7. De Lions weten zich geen raad in de verdediging, en in het bijzonder tegenover Cavalière. In de aanval lijden de Lions veel balverlies. Een time-out moet worden genomen bij een achterstand tegen Frankrijk: 4-9. Worthy de Jong is goed voor een tip-in, maar het probleem bij de Lions zit hem ook in de rebounds. Hugo Suhard lijkt de Lions problemen te geven met een tweepunter, maar De Jong is goed voor een and-1, wat ook tevens de zevende teamfout is. Daar profiteren de Lions niet van, en Frankrijk des te meer. Suhard komt wederom door met twee punten. De 21-puntengrens voor Frankrijk nadert. Cavalière is sterk onder de basket en maakt het verschil. Met 13-21 moeten de Lions zich gewonnen geven tegen Frankrijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.