Orange Lions verliezen van Zweden na verlenging, ondanks sterke comeback

Gepubliceerd op 13 augustus 2023 om 16:30

Zowel de Orange Lions als Zweden bleven lange tijd in elkaars spoor tijdens de eerste wedstrijd van de Preolympische kwalificatieronde. De Lions stonden met nog twee minuten te gaan 10 punten achter, maar dwongen een verlenging af. Echter bleef Zweden in de verlenging de bovenliggende partij en wint daardoor de eerste wedstrijd met 89-91.

Na het winnen van de tip-off leveren de Lions de bal twee keer in. Zweden mist daarentegen vier goede kansen. De eerste score komt van Yannick Franke via twee vrije worpen. Franke snijdt graag naar de basket om vrije worpen te krijgen of een and-1 te scoren. Qua veldscore lukt het beide teams in de eerste drie minuten niet. Aan de kant van Zweden is het Elijah Clarance die als eerste scoort. Clarance speelde in het seizoen 2019-2020 nog voor Heroes Den Bosch, waar hij bekend stond als een echte springveer en sterk atletisch spel. Aan de andere kant komt Emmanuel Nzekwesi namens de Lions in actie en scoort meteen onder de basket. Nzekwesi was tweemaal topscorer in de competitie, namens ZZ Leiden en Belfius Mons. Elijah Clarance scoort meteen daarna, en zo geven de spelers met een verleden in een Nederlandse club het tempo aan. Yannick Franke wordt daarna gevonden en zet met een driepunter de Lions op 7-4, maar Nicholas Spires doet hetzelfde voor Zweden. Zowel in het missen als het verzilveren van schoten blijven beide teams in balans. Keye van der Vuurst de Vries speelt de bal naar Rienk Mast, en die scoort onder het bord. Na balverlies is het David N'Guessan die met een harde dunk het verschil op vier punten brengt. Nicholas Spires mag daarna drie vrije worpen nemen. Hij raakt er twee, maar na de derde gemiste vrije worp pakt Craig Lecesne de rebound en benut Spires de driepunter. Zweden komt zo op een 13-16 voorsprong. Direct daarna neemt Nederland het weer over. N'Guessan maakt gelijk met een driepunter, en Jesse Edwards zorgt samen met Mast onder het bord voor een 20-18 voorsprong voor de Orange Lions na het eerste kwart.

Na de rebound van Marijn Ververs weten zowel N'Guessan als Nzekwesi niet te scoren onder het bord. Bij Zweden doet Denzel Andersson dat wel, met een and-1 die Zweden op voorsprong brengt. Aan de andere kant doet Emmanuel Nzekwesi hetzelfde met een and-1. Dat bevalt de bondscoach Arik Shivek van de Lions wel. Emmanuel Nzekwesi gaat door, en na een steal van Charlon Kloof zorgt Ververs voor 27-23, en al negen punten van Nzekwesi. Beide teams blijven dicht bij elkaar. Adam Ramstedt wordt gelijk ingebracht bij Zweden, en schiet in korte tijd een driepunter en een drive naar de basket binnen. Zweden staat dan weer voor, maar beide teams blijven gelijk opgaan. N'Guessan doet wat terug en komt op zeven punten met zijn inbreng. De Lions maken het Zweden lastig in de verdediging, en Marijn Ververs zorgt met een drive naar de basket voor een nieuwe voorsprong van drie punten: 31-28. De voorsprong is inmiddels al zes keer gewisseld, maar Zweden pakt in de volgende aanval veel aanvallende rebounds. Dit leidt echter niet tot een score, terwijl de Lions moeite hebben met de drive naar de basket. Zweden weet dit wel te benutten in de volgende aanval. Melwin Pantzar scoort onder de basket en Zweden staat weer voor. Zweden komt steeds beter in de wedstrijd, vooral wanneer Pantzar weer scoort. Arik Shivek neemt een time-out, want Zweden scoort te makkelijk met hun drives naar de basket. Het lijkt effect te hebben. Charlon Kloof geeft een strakke pass naar Keye van der Vuurst de Vries, die de and-1 onder het bord benut: 35-34, nadat Franke na de rebound scoort. Beide teams laten elkaar niet los. Zweden raakt vijf vrije worpen en Franke komt op 11 punten dankzij zijn drive naar de basket: 39 gelijk bij rust. Veel aspecten blijven in evenwicht tussen beide teams: in de rebounds (25 voor de Lions, 20 voor Zweden) en beide teams hebben een fieldgoalpercentage van 28% en gelijke driepuntspercentages.

De eerste aanval van de Lions in de tweede helft leidt tot een score van Rienk Mast na een sterke pass van Van der Vuurst de Vries. De point guard van de Lions moet echter oppassen vanwege foutenlast, aangezien hij al op drie persoonlijke fouten staat. Zweden versnelt in de aanval en dit leidt tot een driepunter van David Höök: 41-44 voor Zweden. Het blijft niet bij die score. Ook Pantzar benut een driepunter, waardoor Zweden lijkt weg te lopen. Het verschil groeit naar acht punten voor Zweden. Mast verkleint het verschil met vrije worpen, maar de aanval verloopt moeizaam aan de kant van de Lions. Toch is het Zweden dat ook veel turnovers forceert. Het antwoord is een alley-oop dunk van Jesse Edwards: 45-51. Edwards lijkt een sleutelrol te vervullen. Met een harde dunk benut hij de and-1: 48-53, waarmee hij in zes minuten tijd op zeven punten staat. Zweden heeft de aanval opgepakt. Denzel Andersson schiet vanuit de hoek een driepunter binnen. De voorsprong blijft acht punten voor Zweden, en dit kan nog groter worden na de aanvallende fout van de Lions. Op dat moment neemt Edwards opnieuw een belangrijke positie in. Een derde dunk van hem verkleint het verschil weer. Zweden gaat naar de basket, mist, en aan de andere kant benut David N'Guessan een and-1 om het verschil verder te verkleinen: 55-58. Zweden krijgt een nieuwe kans via Adam Ramstedt onder het bord. Zo behoudt Zweden de voorsprong, zij het met een klein gaatje dat ze weten vast te houden. Echter wordt dat gaatje weer een gat. Elijah Clarance pakt de aanvallende rebound en haalt vernietigend uit met een dunk, vergelijkbaar met wat hij in de Maaspoort in Den Bosch deed: 59-66. Eenmaal doen de Lions wat terug via een jumper van Marijn Ververs: 61-66 na het derde kwart. Zweden leek afstand te nemen, maar de inzet van Edwards en N'Guessan beperkt de schade.

Het begin van het laatste kwart is opnieuw voor de Lions, en opnieuw is het Edwards met een dunk. Daar blijft het niet bij. Na het gemiste schot van Zweden vindt Franke N'Guessan, die het verschil verkleint tot 65-66. De Lions verdedigen tegen het schot van Zweden. Edwards dunkt de Lions naar een voorsprong: 67-66, en hij scoort 11 punten samen met 5 rebounds in 13 minuten. In de volgende aanval van Zweden wordt opnieuw gemist. De Lions kunnen het verschil vergroten. Dat gebeurt echter niet, want Zweden scoort in transitie via Alagie Barra Njie. Edwards mist deze keer, en Zweden krijgt vrije worpen. Twee daarvan vergroten het verschil naar drie punten voor Zweden. Emmanuel Nzekwesi komt het veld in, maar heeft in de tweede helft nog niet gescoord. Dat verandert echter snel. Het verschil is weer één punt, maar Alagie Barra Njie schiet gelijk een driepunter raak voor Zweden: 69-75. Nzekwesi maakt vervolgens zijn vijfde persoonlijke fout. Zweden bouwt weer een voorsprong op, met meer precisie in hun kansen. Ze scoren frequenter en vergroten daarmee het verschil. Maar dan, met Zweden voor met 69-79 en nog 2:17 te gaan, komt N'Guessan met een dunk. Het verschil is nog steeds groot. Edwards en N'Guessan slaan opnieuw toe als Zweden mist. Het verschil wordt kleiner en kleiner, maar door gebrek aan tijd lijkt Zweden aan het langste eind te trekken. Met nog 50 seconden te gaan lijdt Zweden balverlies. N'Guessan scoort en verzilvert de and-1: 77-79, omdat de bonusvrije worp niet raak gaat. Zweden mist opnieuw en de Lions krijgen een kans om dichterbij te komen. Ze missen echter het schot, waardoor Zweden met twee vrije worpen de wedstrijd lijkt te beslissen: 77-81. Met nog 20 seconden te gaan scoort Edwards opnieuw: 79-81. Zweden kan de wedstrijd uitspelen, maar lijdt balverlies en begaat een fout op Charlon Kloof. Zijn vrije worpen zorgen voor een verlenging bij een stand van 81-81. De Lions ontsnappen aan een nederlaag.

In de verlenging benut Edwards één vrije worp, waardoor de Lions op 82-81 komen. Zweden blijft echter aanvallend gevaarlijk. Alagie Barra Njie benut de and-1 en later scoort Melwin Pantzar een driepunter: 85-87 voor Zweden. Zweden heeft de mogelijkheid om verder uit te lopen, maar maakt een aanvallende fout op Yannick Franke. Dit biedt de Lions de kans om gelijk te komen of zelfs met een driepunter op voorsprong te komen. Ze komen gelijk via de jumper van Keye van der Vuurst de Vries: 87-87. Zweden krijgt meerdere kansen, maar mist en lijdt na verschillende rebounds balverlies. Aan de andere kant zorgt Yannick Franke met vrije worpen voor 89-87. Zweden vindt vervolgens opnieuw een driepunter via Craig Lecesne en neemt daarmee weer een voorsprong van 90-89. Daarna maakt Lecesne zijn vijfde persoonlijke fout. Zweden kan verder uitlopen, maar David N'Guessan blokkeert het schot van Zweden. De Lions hebben met nog 33 seconden de kans om opnieuw de leiding te nemen. Van der Vuurst de Vries verliest bijna de bal, maar geeft uiteindelijk een pass naar Mast, die echter mist. De Lions pakken de rebound en krijgen een nieuwe kans. Kloof bereikt echter Van der Vuurst de Vries niet, waardoor de bal teruggaat naar de helft van de Lions. Met nog zeven seconden te gaan, moeten de Lions een fout maken om Zweden vrije worpen te laten nemen. Craig Lecesne gaat naar de vrije worplijn, raakt één vrije worp en Zweden wint met 89-91 na verlenging hun eerste wedstrijd in de Preolympische kwalificatieronde.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.