Lisa Ostermann kijkt met vertrouwen uit naar haar eerste avondvullende voorstelling

Gepubliceerd op 5 augustus 2021 om 12:50

Momenteel werkt de 29-jarige Lisa Ostermann aan haar eerste avondvullende cabaretvoorstelling genaamd Met z’n allen. Eind september beginnen de try-outs en op 20 januari gaat ze in première in De Kleine Komedie. Afgelopen hoogtepunten van haar zijn dat ze het Leids Cabaret Festival heeft gewonnen en dat ze door de Volkskrant is verkozen tot comedytalent van 2021! © bovenstaande afbeelding: Linda Grool.

Humor relativeert

Vroeger wist Lisa al gauw dat ze op het podium wilde staan. Na diverse vormen binnen theater uit te proberen, kwam ze uiteindelijk terecht bij cabaret. “Ik heb een tijdje gezocht naar wat ik precies wilde performen binnen theater,” vertelt Lisa. “Als kind zat ik op musicalles, en daar had ik het liefst een komische bijrol dan een lieve prinsessen rol. Via musical kwam ik terecht op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Zo ben ik terecht gekomen in de comedy- en cabaretwereld. Humor relativeert dingen enorm. Dat maakt dat ik het fijn vind om naar woorden te zoeken om erge dingen grappig te vinden. Dat helpt mij om dingen te relativeren, en als mensen daar ook om moeten lachten is zoiets geweldig! Vroeger zat ik op dansles, en op zang- en toneellessen. Dat waren eerst hobby’s van mij, maar op dit moment is dat alles mijn beroep geworden. Alles is inspiratie voor mij, dus het vergt ook veel dingen opschrijven. Niet dat ik dat erg vind, want ik vind het fantastisch!”

“Toen ik haar zag wist ik voor het eerst dat deze vorm van cabaret ook mogelijk is”

Het zien van een voorstelling van Brigitte Kaandorp deed Lisa besluiten wat ze het liefste zou willen doen op het podium. “De eerste cabaretier die ik heel goed vond (en nog steeds) is Brigitte Kaandorp. Toen ik haar zag wist ik voor het eerst dat deze vorm van cabaret ook mogelijk is, en dat je zelf ook woorden mag bedenken om een avond fantastisch te maken. Dat heeft mij in die zin geïnspireerd om dat pad ook te volgen. Wat ik van musical heb ervaren is dat een mooi stuk wel altijd al ‘af is’, dus gelijk al glimmend en perfect. Dat leek mij niet een realistische weergave van het leven. Bij Brigitte zag ik voor het eerst op het toneel ‘menselijkheid’.”

© Bianca Tops

Het resultaat van haar deelname aan het Leids Cabaret Festival

Ver komen bij een festival is heel mooi. Lisa kwam nog veel verder, uiteindelijk tot het winnen van dat festival. “Het feit dat je aan dat soort festivals kan meedoen voelt soms alsof je jarig bent. In bredere zin heeft het winnen van dit soort prijzen steeds meer deuren geopend. Ik hoopte dat ik een impresariaat zou overhouden na het winnen, en dat is gelukt. Daar ben ik echt enorm blij mee! Het heeft veel goeds gedaan voor mijn carrière, en wat nog gaat gebeuren! Het is echt wonderlijk als je realiseert waar je naartoe werkt.

Ik heb enorm veel tijd gestoken in het schrijven, herschrijven en spelen op allerlei events. In de eerste twee jaren na de toneelschool heb ik veel vlieguren kunnen maken door hier en daar te spelen, en af te wegen wat ik wil vertellen en wat niet. Voorheen was ik ook geneigd om naar de mening van mensen toe te schrijven. Het werkte naar mijn idee niet om te schrijven wat andere mensen mooi vinden, in plaats van jijzelf. Toen ik daar achter kwam lukte enorm veel. Ik geloof dat het bij humor zó werkt dat het alleen grappig kan zijn als je het zelf in elk geval grappig vindt.”

Comedytalent van het jaar 2021

Dat de Volkskrant je benoemt tot iets bijzonders is een fantastische prestatie! Lisa heeft zo’n prestatie, comedytalent van 2021, zelf op een mooie wijze afgedwongen, door onder andere  te doen wat ze hierboven al genoemd heeft. “Het was enorm onwerkelijk! Ik zat drie maanden thuis grappen te bedenken, zonder dat er iets buitenshuis gebeurde. De Volkskrant is best groot, en toen ik daar verkozen werd tot comedytalent van 2021 kreeg ik daar super veel reacties op. Echt een prestatie om nooit meer te vergeten!”

Te zien bij Klokhuis en Dit Was Het Nieuws

Klokhuis is al heel lang een leerzaam en komisch programma. Lisa is daar al een tijdje te zien in diverse sketches. “Het Klokhuis is een heel leuk project. Daar speel ik sketches ,met een jongen uit de toneelschoolklas, als een soort uitgerangeerd fictief Amsterdams zangduo. Dat is enorm leuk, aangezien wij deze sketches zelf schrijven en de productie zelf maken. Wij krijgen een thema en een budget, en dan leveren wij een heel filmpje aan. Zelf verantwoordelijk zijn vind ik heel leuk, om daar echt zelf een draai aan te geven. Om dat erbij te doen vind ik heel leuk!”

Ook haar bijdrage aan Dit Was Het Nieuws bleef niet onopgemerkt. “Dit Was Het Nieuws voelt als een soort Sudoku, want het is een soort van puzzelen met woorden om in 48 uur zoveel grappen aan te leveren over een thema. Zoiets voelt als een puzzelspel, wat vrij bijzonder is om op deze manier bezig te zijn met comedy.”

Een mooi vooruitzicht: op tournee met haar avondvullende voorstelling

Corona of niet, het gaat er toch van komen! Lisa zal met haar avondvullende programma Met z’n allen op tournee gaan. “Heel mijn tournee staat al geboekt, met ongeveer 90 voorstellingen! Vanaf eind september ga ik op try-out, en eind januari ga ik in première in De Kleine Komedie. Met het Leids Cabaret Festival zou ik vorig jaar op finalistentour gaan. Daar hebben wij zes voorstellingen van gespeeld, en daarna kwam corona. We zouden eigenlijk afgelopen maart verdergaan, maar dat is niet gebeurd. Ik kijk echt enorm uit naar het spelen van mijn avondvullende voorstellingen! Zelf heb ik veel vertrouwen in het feit dat er in september meer mogelijk is.”

Heel veel succes met jouw eerste avondvullende voorstelling Lisa! © Anne van Zantwijk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.