Suzanna Pleiter boekt enorm veel progressie in het theater

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 12:00

Ze speelde in de voorstellingen 100% Coco en Zo Vader Zo Zoon, en aankomend theaterseizoen zal Suzanna Pleiter spelen in haar derde professionele voorstelling genaamd De Komedie Over een Bankoverval. Al op jonge leeftijd had Suzanna een droom om op het podium te staan, en de manier waarop ze haar droom gerealiseerd heeft is werkelijk prachtig! Haar kracht om te shinen en om als theaterbelofte te groeien hebben ze bij theaterproducent Pretpakhuis teruggezien. Het is hard werken om te komen waar ze nu staat, maar Suzanna heeft dat geweldig voor elkaar gekregen!

Al vroeg met theater in aanraking gekomen

Vroeger was Suzanna vaak aan het zingen, maar liep ook altijd in prinsessenjurken, tutu’s, en was ze tijdens verjaardagen altijd bezig met toneelstukjes. Wat dat betreft zat ze vol drama en fantasie. “Op mijn 12e heb ik Kleine Marleen gespeeld in de voorstelling Meneer Ratti van Bo!nk Theaterproducties,” vertelt Suzanna. “Van het gelijknamige boek Meneer Ratti van Mensje van Keulen maakten zij een toneelstuk, en daar had ik dus mijn eerste grote rol in. Op dat moment dacht ik ‘ja, dit wil ik, ik wil later het theater in!’ Om mijn theaterwens in vervulling te laten gaan ben ik naar MUZT musicalopleiding gegaan in Sneek. Dat was een vierjarige vooropleiding voor in het weekend, en aan het einde van het seizoen maakten we dan een productie. Het werd daar echt duidelijk dat ik een opleiding tot musicalactrice wilde doen. Echter was ik op mijn 16e nog vrij jong voor de Frank Sanders Academie, en had ik net mijn middelbare school afgerond. Om nog meer ervaring op te doen ben ik een jaar naar Antwerpen gegaan voor de musicalvooropleiding aan de Kunsthumaniora, waarna ik meteen ben doorgestroomd naar de Frank Sanders Academie.”

“Zoiets voelt echt als verbinding!”

Gepassioneerd bezig zijn met iets; dat kan in van alles zitten. Op een mooie en verbindende manier kan Suzanna uitleggen waarom theater haar passie is. “Mijn passie voor theater vind ik bijvoorbeeld terug als ik na afloop van de voorstelling de foyer inloop en al die blije gezichten van de bezoekers zie. Het voelt echt op zo’n moment heel overweldigend dat mensen nog helemaal aan het nagenieten zijn. Dat voelt echt als verbinding! Theater heeft iets heel magisch; om te doen, maar ook om naartoe te gaan.

De eerste kilometers maken bij MUZT musicalopleiding

Suzanna wilde spelen in het theater. Daarvoor is ze naar MUZT Musicalopleiding in Sneek gegaan, en waren de eerste tekenen van progressie al goed zichtbaar. “Ik was nog helemaal niet bezig met hoe ik over kwam,” veronderstelt Suzanna. “Het was enkel nog plezier te maken, zonder verdere verplichtingen. Eerlijk gezegd waren dat de mooiste producties om te doen waar je echt het meeste van geniet. Na je opleiding houd je je steeds meer bezig met wat je doet, en wat mensen van je vinden. Maar daar raak je ook meer bedreven in. Laatst keek ik de opname terug van Meneer Ratti van Bo!nk. Dat was best schattig, maar qua spel ben ik daar met de jaren uiteraard in gegroeid. In vier jaar tijd word je ook volwassener, dus ga je ook nadenken over wat je precies zegt. Ik denk bij MUZT het besef is ontstaan dat je van theater je beroep te maken. Bij MUZT heb ik onder andere Ariël in de voorstelling Meermin gespeeld, en Mary Poppins in Poppins. Het moment dat je dan voor zo’n zaal staat als dat doek open gaat is onbeschrijflijk! Het waren twee geweldige rollen, en ik kan zeker met trots terugkijken op dat ik dat als 15-jarige heb gedaan. Je gaat helemaal op in wat je speelt, en elke avond was het even leuk. Mijn grote droom begon al uit te komen.”

Nog meer groei in Antwerpen, en succesvol afstuderen in Amsterdam

Om nog meer ervaring op te doen besloot Suzanna om naar de Kunsthumaniora in Antwerpen te gaan. In Antwerpen begon het volgens haar allemaal echt. “Tijdens dat jaar ging ik steeds dieper inspelen op verschillende elementen. Zo zong ik altijd met veel lucht, maar ik wist niet hoe ik dat eraf kon krijgen. Door goede lessen heb ik daar zoveel geleerd, ook op het gebied van dans. Het was een jaar van keihard werken. Je denkt dat je op dat moment heel goed bent, maar je hebt nog zoveel meer te leren. Dat is een moment geweest om erachter te komen waar je staat en om talent verder te ontwikkelen. Het was een hele goede studie met hele fijne medestudenten, en ik werd veel meer volwassen. De Kunsthumaniora heeft mij zeker een opstap gegeven naar een hoger niveau. Het jaar daarna begon mijn voltijd studie aan de Frank Sanders Academie in Amsterdam. Daar studeerde ik in 2021, midden in de corona-lockdown, succesvol af.”

Dat klopt; we hebben minstens anderhalf jaar last gehad van diverse lockdowns. Ook een vervelende periode voor de theaterwereld, en zeker ook voor studenten die zich op dat moment in hun afstudeerjaar bevonden. “Dat laatste schooljaar, dat je danslessen in je eigen woonkamer moest opnemen of zanglessen via Zoom had, maakte het echt lastig,” herinnert Suzanna zich. “Het zou niet zo moeten gaan. Veel stages gingen bijvoorbeeld niet door en studeerde je als het ware af met een gat in je CV. Ik heb echter het geluk gehad dat de voorstelling 100% Coco van Morssinkhof Terra Theaterproducties toen nog (verlaat) verder is gegaan. De cast van deze voorstelling was eigenlijk groter, maar deze werd met minder mensen gespeeld vanwege covid-19. Ik speelde vier rollen, en voor mij was dat heel interessant om verschillende kanten te laten zien.”

Genomineerd als aanstormend talent, met een prachtig vervolg op haar theatercarrière

Juist het spelen van 100% Coco is voor Suzanna succes geweest. Ze werd in 2022 genomineerd als aanstormend talent. “Dat had ik eigenlijk helemaal niet verwacht,” beweert Suzanna. “Iedereen is zo goed bezig, dus hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt? Ik voelde mij zo vereerd, een heel mooi moment, zonder meer! Zoiets opent weer nieuwe deuren; zo ben ik terecht gekomen bij Jon van Eerd. Ik was bij die nominatielunch, en Rob de Haan (Musicalsites) had mij daar geïnterviewd. Lesley Pols, de producent van Pretpakhuis van Jon van Eerd, zat dat interview te bekijken en nodigde mij uit voor een werksessie voor hun productie Zo Vader Zo Zoon. En ik heb de rol gekregen! Blijer kon je mij niet maken! Ruim een half jaar heb ik in een productie mogen spelen van Jon van Eerd, samen met Nandi van Beurden, Arie Cupé en Joey Schalker; mega getalenteerde musicalspelers! Ik heb zoveel van ze geleerd, en alles aan ervaring echt opgeslurpt als een spons. Het zoeken naar een ingang kan lastig zijn, maar bij mij is het goed uitgepakt!”

Foto: Boy Hazes

Verder doorpakken met De Komedie Over een Bankoverval

Daar bleef het voor Suzanna niet bij. Bij Pretpakhuis zien ze nog veel meer perspectief in haar. “Toen we op de helft van de tour waren met Zo Vader Zo Zoon vroegen ze aan mij of ik mee wilde doen aan de volgende Pretpakhuis productie: De Komedie Over een Bankoverval. Dat voelt echt zo overweldigend! Ik ben ongelooflijk blij dat ik genoeg heb kunnen laten zien dat ze vertrouwen in mij hebben om r in hun volgende productie mee te mogen doen. Het is echt een voorrecht, en we gaan komend theaterseizoen weer volop knallen met deze nieuwe voorstelling!”

“Als je passie, talent en doorzettingsvermogen hebt, dan moet het wel goed komen!”

Echt talent wordt ontdekt, en dat is bij Suzanna op een mooie manier gebeurd. Zij kan je dan ook vertellen hoe het is om resultaat te boeken middels hard werken. “Het blijft hard werken, dus daar begint het; ga veel lessen volgen en sla alles in je op. Kijk ook van wie je het beste kunt leren. Daarnaast is het ook nooit verkeerd om naar voorstellingen te gaan, want daar haal je ook veel inspiratie uit verschillende toneelspelers. Er is niet één manier om iets te bereiken. Als je passie, talent en doorzettingsvermogen hebt, dan moet het wel goed komen! Echt talent zal ontdekt worden, daar ben ik van overtuigd!”

Wijze woorden, en zeker voor een talent als Suzanna die heeft bewezen dat talent in combinatie met hard werken heel goed kan uitpakken! Suzanna is te zien in de voorstelling De Komedie Over een Bankoverval. Ga voor tickets voor deze voorstelling naar deze link.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.