Reineke Jonker verbindt mensen door middel van theater

Gepubliceerd op 18 februari 2023 om 10:00

Reineke heeft een geweldige visie voor ogen in het kader van theater. Ze gebruikt theater om mensen te verbinden, en hen hun kracht te laten ontdekken. Een fantastisch streven om mensen een mooie ontdekking te geven. Dat is wat ze nu doet, maar voorheen deed ze nog veel meer binnen theater, wat zeker niet niks is geweest! “Ik maak community theater in Amsterdam West,” vertelt Reineke, “samen met Maaike van de Westeringh. Wij hebben samen in 2016 de Theaterhuiskamer opgericht.” Foto: Tanja Henn

Entertainen en overleven

Bij Reineke kwam het gevoel van spelen en acteren al gauw in haar leven. Dat kwam weliswaar vanuit een gebeurtenis die niet heel geweldig was. “Vanaf mijn geboorte was mijn vader ongeneeslijk ziek. Hij overleed toen ik negen jaar was,” vertelt Reineke. “Hij heeft negen jaar lang afscheid genomen van het leven, terwijl ik er net aan begon. We hebben elkaar gepasseerd. , Als kind van een stervende vader heb ik de taak op mij genomen om voor hem te zorgen en hem te entertainen zodat hij zo lang mogelijk in leven zou blijven. Om vooral mijn verdriet niet te tonen. Daar is mijn inlevingsvermogen ontstaan. , Later ben ik in mijn werk ook die kant op gegaan. Ik ging naar de vooropleiding van de balletacademie, naast mijn middelbare school. Op de middelbare school ontdekte ik dat ik theater heel leuk vond. Destijds voelde ik mij in de klas ook wel verloren, met het grote verdriet om mijn vader. Het was overleven, aangezien ik het nog geen plek had gegeven.”

Reineke ontdekte in deze moeilijke periode waar ze goed in was. “Ik kreeg op school de hoofdrol in een stuk van Shakespeare: De feeks. Dat was een gedeelde rol, waarbij we allebei de helft uit het stuk van de feeks speelden. Op een grote zwarte catwalk mocht ik lopen op hoge hakken en mezelf lekker laten gaan. Daar ontdekte ik mijn kracht, en dat heeft mij geholpen om door de middelbare schooltijd heen te komen.”

Mensen met elkaar verbinden

Mensen met elkaar verbinden. Eerder spraken we daar in Support by Report Evelien Bosch over: mensen met elkaar verbinden door middel van verhalen te vertellen. Een prachtig streven is dat, een streven wat Reineke ook ambieert. Juist dat maakt Reineke een prachtig persoon met veelzijdig talent. “Natuurlijk is theater mijn passie,” veronderstelt ze. “Ik denk alleen dat mijn passie nog meer is om mensen met elkaar te verbinden, of met zichzelf te verbinden om iemand nog meer in zijn of haar kracht te zetten. Het is in zekere zin wat ik als kind deed; aan de ene kant het entertainen en aan de andere kant het verzorgenden . Daar heb ik nu een combi van gemaakt in het community theater, aangezien we vaak met mensen werken die een bepaalde kwetsbaarheid hebben.”

“Creëren wat er nog niet is”

“Ik organiseer ook samen met de Cliffordstudio een talkshow: de West Best Talkshow in het Clifford Theater. Daar geven we een podium aan verhalen van de stad. Buurtbewoners worden aan tafel als gast uitgenodigd, en verhalen uit de buurt worden gedeeld. Ik presenteer de show samen met mijn tafeldame Snorella. De West Best Talkshow is ook vrij theatraal, maar wel echt, en dat vind ik er fijn aan.

Foto: Frank Schoevaart

Een prachtig project met Roads

Met Roads van Arkin en Eiwerk werkt de Theaterhuiskamer momenteel aan een voorstelling over vrijheid. Het is een traject van een paar jaar, waarin we met cliënten van Roads en buurtbewoners samenwerken. Roads heeft veel firma’s: een naaiatelier, vervoer en restaurants. We kunnen al deze firma’s van Roads inzetten bij het tot stand laten komen van onze voorstelling. Er worden heel veel mensen bij betrokken. Ook Eiwerk doet mee, een organisatie die met mensen werken die muziek maken, en ook een psychische kwetsbaarheid hebben. Zij maken live muziek tijdens de voorstelling.”

Theater gebruiken als middel

Reineke speelt op dit moment minder in het theater. Ze regisseert nu meer, begeleidt groepen middels trainingen en maakt community theater met buurtbewoners die een persoonlijk levensverhaal vertellen. “Ik gebruik theater nu als middel om mensen met elkaar te verbinden, maar dat ze ook hun verhaal kunnen vertellen. Met Breek Academy werk ik in het voortgezet onderwijs, aan teambuilding in klassen. Ook houden deze trainingen ontdekken in: wie ben ik en wat wil ik bereiken. Ik vind het heel fijn om op deze manier met mensen te werken, en dat ik als mezelf naar zo’n training kan gaan en geen rol meer hoef te spelen. Toch gebruik ik mijn gevoel voor theater, dus dat verdwijnt nooit.”

Een geweldig streven om zo mensen te verbinden! Met Reineke haar enthousiasme en veelzijdigheid gaan dit soort ideeën en initiatieven steeds mooiere vormen aannemen. Dat laat haar schitteren, en andere mensen waar ze het voor doet net zo!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.