1 tegen 1 met David Roos

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 08:30

Zijn voormalige coach Joshua Striker adviseerde David Roos om selectietrainingen te volgen bij Almere Pioneers. Met succes is dat gelukt, en dus speelde hij afgelopen seizoen voor het eerst op landelijk niveau, in de onder 16 Eredivisie. Komend seizoen gaat hij Tweede Divisie spelen met onder 16.

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben David Roos, 14 jaar en ik speel in het onder 16 team van Almere Pioneers.”

2.  Waardoor ben jij begonnen met basketbal?

“Pas op mijn 11e ben ik begonnen met basketballen. Voorheen speelde ik voetbal, ik was altijd keeper geweest. Ik zocht naar een nieuwe uitdaging, en aangezien ik redelijk lang ben heb ik voor basketbal gekozen.”

3.  Bij voetbal train je anders dan bij basketbal. Hoe heb je de omschakeling van voetbaltraining naar basketbaltraining succesvol voor elkaar weten te krijgen?

“Het voelde in het begin wel enorm verschillend in wat je zoal doet. Voor mijn lichaam was het niet zozeer anders, maar ik was veel meer bezig met rennen en sprintjes trekken omdat ik voorheen keeper was. Bij basketbal moet je veel meer rennen. Daardoor ben ik atletischer geworden.”

4.  Wat voor type speler ben jij?

“Ik ben een verdedigende speler, aangezien ik meer de focus leg om de tegenstander af te stoppen en rebounds te pakken.”

5.  Als keeper houd je je bezig de ballen uit het doel te houden. Is dat met basketbal ook gelijk jouw speelstijl daardoor geweest?

“Niet echt, want natuurlijk wil ik mijzelf meer focussen op de aanval. Met deze sport moet je het natuurlijk allebei goed kunnen.”

6.  Je bent begonnen met basketballen bij Basketballvereniging Ceres in Emmeloord. Hoe was het om daar voor het eerst te spelen?

“Het was gelijk leuk om te beginnen. Op YouTube keek ik veel naar NBA highlights, dus daar raakte ik onder de indruk van. Door Giannis Antetokounmpo ben ik enorm geïnspireerd geraakt. Hij is ook de reden waarom ik nummer 34 draag tijdens het spelen. Mijn coach bij Ceres, Joshua Striker, heeft mij ook geïnspireerd. Hij was voorheen de assistent-coach bij Landstede Hammers onder 14. Hij heeft mij geholpen met werken aan mijn schot, en hij spoorde mij aan om bij Almere Pioneers te spelen. Bij de Pioneers ging het gelijk goed.”

7. Hoe is het je vergaan na de eerste selectietrainingen met Pioneers onder 16?

“Het was heel spannend, want het is mijn eerste jaar in de Eredivisie. Dit niveau gaat vooral om tempo en snel spel. Daar was ik in het begin niet aan gewend, en dat leidde tot zenuwen. Nu heb ik dat veel minder, en speel je ook veel soepeler. Het gaat steeds meer vanzelf.”

8.  Is er gedurende dit seizoen een wedstrijd geweest die je nooit meer zal vergeten?

“Tegen Triple Threat hadden we een wedstrijd, mijn beste wedstrijd ook. Ik was de topscorer van het team, en we speelden een overtime waarin we net verloren. Triple Threat is toch een sterk team.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.