Bornse basketbalvereniging De Kikkers garant voor gezelligheid

Gepubliceerd op 5 juli 2022 om 08:30

Borne is een forensengemeente gelegen in het centrale deel van Twente. Deze gemeente telt ongeveer 24.000 inwoners en staat onder meer bekend om hun religieuze gebouwen. Er wordt ook gebasketbald, en wel in sporthal 't Wooldrik waar De Kikkers hun thuiswedstrijden spelen. De 22-jarige Minke de Koning is al een hele lange tijd betrokken bij De Kikkers en speelt zelf basketbal sinds ze ongeveer acht jaar is. Zij zal meer vertellen over De Kikkers.

Bijna 50 jaar basketbal in Borne

De laatste tijd zien we veel jubilea bij diverse basketbalorganisaties. De Kikkers zijn daarvoor binnenkort ook aan de beurt. “Wij vieren met De Kikkers volgend jaar ons 50 jaar bestaan,” vertelt Minke. “Al bijna 50 jaar is De Kikkers een plek waar mensen in en om Borne in aanraking kunnen komen met basketbal. Wij vinden het belangrijk dat (ook) kinderen op jonge leeftijd al vroeg samen zijn en op een goede manier in beweging komen, met jeugd en met ouderen. Het plezier staat bij ons voorop. De Kikkers is niet een club waar teams in landelijke competities moeten presteren, wij zijn gelegen in een relatief kleine plaats. Het bevorderen van de basketbalsport vinden wij het belangrijkste.”

Bijna 50 jaar basketbal, dat is niet niks. Wat maakt precies basketbal in Borne mogelijk, al die jaren? “Al onze vrijwilligers zijn de voornaamste reden voor het mogelijk maken van basketbal in Borne. De afgelopen jaren is dat wel lastiger, mede door corona maar ook omdat steeds meer mensen weinig tijd hebben. Er zijn toch altijd een aantal fanatiekelingen binnen de vereniging, en dat is toch de reden waarom het altijd goed komt wat dat betreft.”

Basketbal mogelijk houden voor eigen leden

Het ledenaantal van De Kikkers is op twee manieren te benaderen. De ene benadering is gunstiger dan de andere, als een soort tweedeling. “Aan het begin van afgelopen seizoen zijn onze senioren afgevallen. Dat was een aardige val in onze vereniging, want hierdoor mis je scheidsrechters en coaches. In dat opzicht zijn we qua leden wat gezakt. Toch is er bij de jeugd meer animo in het basketbal te bekennen, dus daarin zijn we dan weer verdubbeld. Het blijft lastig om iedereen te behouden, maar qua doorstroming van de jonge leden zien we steeds dat er wat bijkomt.”

Toch blijft De Kikkers kijken naar mogelijkheden voor meer voor hun leden. “Wat we wel doen is dat we onze teams willen steunen op het hoogste niveau. Mijn team speelt bijvoorbeeld Eerste Klasse competitie, en als ik een fanatiek team zou hebben dan zou de vereniging wel open staan voor een grotere uitdaging. Toch zijn we niet een club die leden van andere teams naar ons haalt voor een hogere basketbalcompetitie. We houden het bij ons eigen leden, iets wat ons ook meer eigen maakt.”

Het Kikkerkamp en meer mooie gelegenheden

Als kleine organisatie is er toch veel te vertellen over De Kikkers. Zij houden hun organisatie vooral eigen, eigen waardoor zij zich op een mooie manier onderscheiden van andere verenigingen. “Waar De Kikkers trots op mag zijn is de manier hoe toernooien en kampen georganiseerd worden,” vertelt Minke. “We verzorgen elk jaar het Kikkerkamp, waarin de allerkleinste leden tot de oudste leden meegaan. Elke keer zoeken we een andere plek op, waar we allerlei spelletjes doen en veel basketbalactiviteiten plaatsvinden. Het is puur voor de gezelligheid, en om de leden meer bij de club te betrekken. Veel kinderen hebben een hele fijne tijd bij ons, en er ontstaat een enorme klik binnen de vereniging. Ook hebben we een aantal teams die kampioen zijn gewonnen, wat altijd mooi is om te zien. Een aantal van onze leden hebben de stap gemaakt naar een ander team om op landelijk niveau te spelen.”

Ondanks dat heeft De Kikkers uiteraard ambities. “We zouden graag in elke leeftijdscategorie een team hebben,” legt Minke uit. “Vaak moeten jonge leden al in hogere teams spelen, met dispensatie tot gevolg. Zowel voor de jongens als voor de meisjes willen we teams kunnen vormen. We krijgen steeds meer jonge leden erbij, dus die zouden we later graag willen laten doorstromen naar de oudere teams zodra we meer teams hebben. Dat is waar onze focus op lange termijn ligt, waarbij we zeker weten dat het goed gaat komen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.