Thirza Moviat wil gaan voor nieuwe uitdagingen na haar laatste jeugdseizoen

Gepubliceerd op 5 april 2022 om 08:30

De 20-jarige Thirza Moviat speelt op dit moment bij het onder 20 team van Binnenland uit Barendrecht, en traint mee met dames 1 van EBV Baros uit Rotterdam. Ze zit in haar tweede studiejaar voor pedagogische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Voorheen heeft ze gebasketbald bij Barons uit Breda en Eastwood Tigers.

Een echte teamplayer

Basketbal heeft ze niet van een vreemde. Al op jonge leeftijd kreeg Thirza de smaak te pakken voor het kiezen voor deze sport. “Ik was ongeveer vier jaar toen ik voor het eerst wat van basketbal zag, aangezien mijn oudere zus toen al heeft gebasketbald,” vertelt Thirza. “Hierdoor deed ik ook mee aan wat extra oefeningen. Het seizoen daarna ben ik ook op basketbal gegaan, en geen seizoen overgeslagen. Ik ben van de sport gaan houden en het enorm gaan waarderen.”

Wat haar teamgenoten beamen is dat Thirza een echte teamplayer is. Onmisbaar binnen deze sport! “Mijn teamgenoten zouden zeggen dat ik vaker voor mijzelf mag gaan. Qua niveau loop ik wellicht wat achter aangezien ik een lange tijd vanwege corona niet heb gespeeld. Dat maakte mij best onzeker, maar voor de rest ben ik vooral een speelster in dienst van het team.”

Op jonge leeftijd meelopen met de Rotterdam Challengers

Als je als jeugdspeler mag meelopen met het voorstellen van de spelers op het hoogste niveau, dan is dat een onvergetelijke ervaring. Thirza en haar team maakten zoiets mee. “Vroeger mochten we met het team van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, wat toen Rotterdam Challengers genoemd werd, het veld op lopen met de spelers tijdens het introduceren van de spelers. Dat vond ik echt enorm mooi om mee te maken, en dat soort aspecten inspireren mij om door te gaan. Later hebben we ooit een clinic van de spelers gekregen. Het was echt heel gaaf om van topsporters wat te kunnen leren. Met Big Shots Camp ben ik een keer weggeweest, en daar inspireerden de zusjes Kuijt mij enorm net als Mike Schilder. Mijn spelinzicht is daarin zeker verbeterd.”

Gelijk plezier aanwezig bij de Eastwood Tigers

Een eerste keer is altijd zoeken, en een vraag of iemand basketbal leuk zou blijven vinden. Voor Thirza was dat al snel geen vraag meer. “Ik ben begonnen bij Eastwood Tigers, wat op het moment dat ik begon met basketballen Fast Forward heette. Het was een kleine organisatie met één meidenteam. Ik speelde altijd in een hogere leeftijdsklasse, en we hadden altijd een familietoernooi. Iedereen deed daaraan mee, waarbij er enorm veel plezier ontstond.”

Geweldige tijd bij Barons

Na haar avontuur in Oosterhout besloot Thirza om op landelijk niveau te spelen. “Toen ik ongeveer 16 jaar werd ben ik gevraagd voor de Barons in Breda, en daar heb ik drie seizoenen gespeeld, waarvan de eerste twee jaren op landelijk niveau in de Tweede Divisie en het laatste seizoen in de Derde Klasse. Ik bevond mij toen in mijn examenjaar, en dat vond ik op dat moment belangrijker. Daarbij was het ook even lekker om niet de constante druk op het hoogste niveau te voelen. Met de juiste coach en de juiste tips ben ik mijn rechterhand gaan ontwikkelen qua dribbelen en driven. In het begin vond ik het best eng om de overstap naar de Barons te maken, maar ik ben zeker sterker geworden. We behaalden de Final Four van de competitie, best wel in de lijn der verwachting. De halve finale speelden we tegen Rotterdam Basketbal, waarbij we tijdens de competitie spannende wedstrijden tegen hebben gespeeld. De twee wedstrijden wisten we te winnen waardoor we de finale speelden tegen BV Hoofddorp. De wedstrijd werd gelivestreamd, wat enorm spannend was. Het was leuk om zoiets mee te maken, en een tweede plaats was voor mij een goede prestatie.”

Thirza zou graag op uitdagend niveau willen blijven basketballen na haar jeugdperiode. Waar dat zal zijn is nog afwachten, maar één ding is zeker: we zullen haar blijven zien schitteren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.