1 tegen 1 met Luka van der Willigen

Gepubliceerd op 22 maart 2022 om 08:30

Met BV Hoofddorp maakte Luka van der Willigen bijzondere tijden mee, met als een van de hoogtepunten het Limfjord Cup toernooi in het Deense Lemvig. Tegenwoordig basketbalt Luka bij The Challengers in Hoofddorp, in het onder 20 team.

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Luka van der Willigen, 18 jaar. Ik basketbal bij het onder 20 team van The Challengers in Hoofddorp. Ik speel voornamelijk op de center positie, en voorheen als forward.”

2.  Hoe en op welke leeftijd ben je met basketbal in aanraking gekomen?

“Sinds mijn geboorte al eigenlijk. Mijn ouders hebben vroeger gebasketbald bij BV Hoofddorp. Als kind kreeg ik een enorme teddybeer met een jersey. Ik ben in feite opgegroeid richting de sporthal. Op mijn vijfde koos ik voor basketbal, en speelde tot mijn 14e bij BV Hoofddorp. Nu basketbal ik vier jaar bij The Challengers.”

3.  Hebben jouw ouders op hoog niveau gebasketbald?

“Mijn vader heeft in de Eerste Divisie gespeeld, en mijn moeder speelde Rayon Eerste Klasse dames 2 van Hoofddorp.”

4.  Je speelt sinds vorig seizoen op de centerpositie. Hoe was het om op dat moment voornamelijk in de bucket de spelen?

“Het was best wennen. Ik was meer gewend om vanaf de middenlijn de bal te ontvangen. Nu sta ik veel lager, en ben ik met mijn positie onder de basket bezig. Ik schiet daarnaast nog steeds vanaf de vleugels als ik de gelegenheid heb.”

5.  Je bent begonnen bij BV Hoofddorp. Hoe was het om daar voor het eerst te spelen?

“Eerst trainden we twee keer per week in een recreatieteam. In het begin vond ik het gelijk heel leuk, en we leerden de basiselementen van basketbal. Dat heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik ben gaan basketballen zoals ik dat nu doe.”

6.  Zijn er destijds trainers geweest waar je veel van hebt geleerd?

“Zeker! Tot onder 12 heb ik Wilma Heinen als trainer gehad. Ze heeft zelf ook lang gebasketbald in Hoofddorp. Als team zijn we met haar opgegroeid, en ze leerde ons alle basisvaardigheden. Ze ging niet mee naar onder 14, maar haar heb ik de meeste jaren als trainer gehad.”

7. Ben je bij BV Hoofddorp op landelijk niveau gaan spelen?

“Nee, landelijk niet. Ik ben wel twee keer mee geweest naar Denemarken voor het Limfjord cup toernooi in Lemvig. Het hoogste wat ik heb gespeeld is Tweede Divisie met onder 14.”

8.  Hoe was het om in het buitenland te basketballen?

“Heel spannend en bijzonder. De eerste keer dat we daar naartoe gingen was met onder 14. Als 12 tot 14-jarige jongen ga je daar naartoe. We sliepen in een schoolgebouw, en met de dag zagen we meer van de omgeving. We zagen onder meer verschillende teams spelen daar, en we ontdekten veel meer over deze sport.”

9.  Wat deed je besluiten om naar The Challengers te gaan?

“Meerdere dingen. Mijn team ging naar onder 16 1, terwijl ik naar onder 16 2 ging. Het voelde best raar dat ik niet meer met mijn vrienden in het team zat. Er zaten spelers van The Challengers in het team, en daar raakte in bevriend mee. Halverwege het seizoen konden we naar The Challengers te gaan om een team te vormen dat kon zorgen voor goed competitief basketbal.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.