Schitteren hier, domineren daar; met haar fantastisch talent krijgt Jade Blagrove alles voor elkaar!

Gepubliceerd op 10 maart 2022 om 06:30

Al op jonge leeftijd, toen Jade Blagrove ongeveer acht jaar was, begon ze met basketballen. Aangezien ze al vrij lang was, leek basketbal de beste optie voor haar. Bij Binnenland in Barendrecht is ze begonnen, en dat was gelijk een succes. Tegenwoordig basketbalt Jade in de Division I in New York.

Ook een talentvolle zus

Op dit moment basketbalt Jade haar jongste zus, Eve Blagrove, ook bij Binnenland. Basketbal zit dus in de familie. “Mijn moeder heeft vroeger ook gebasketbald, maar dat was niet de reden dat ik ook ben gaan basketballen,” vertelt Jade. “Eve is ook al een tijdje begonnen met basketballen bij Binnenland. Het is echt heel mooi om te zien dat zij de richting op gaat die ik ook op ben gegaan. Ik kan haar nu ook tips geven binnen basketbal. Ze is enorm getalenteerd!

We hebben zes jaar leeftijdsverschil. Ondanks dat zie ik dat ze meer durft en ook nieuwe dingen probeert. Tijdens de quarantaineperiode zijn we veel oefeningen gaan uitvoeren, en toen we weer konden basketballen heeft ze dat toegepast in de wedstrijden. Ik durfde dat op die leeftijd nog niet zo goed, aangezien ik best voorzichtig was met mijn spel. Ik werd vanwege de lengte op de centerpositie gezet, terwijl Eve meer een 2/3 is. Daarbij verandert het spel ook geregeld. Soms zie je spelers van mijn lengte die ook op de guard positie spelen. Toen ik jong was, was dat niet zo, want ik werd gelijk onder het bord geplaatst. Zij ontwikkelt ook skills voor een guard, en dat heb ik niet gehad. Daarin verschillen Eve en ik.”

Van Barendrecht naar Amsterdam

In 2017 kreeg Jade een uitnodiging van CTO om een fulltime trainingsprogramma te volgen. Wat doe je op dat moment met zo’n uitnodiging? “Toen Hakim Salem bij ons thuis kwam om over CTO te praten, toen hadden ze al voorbeelden als Laura Cornelius en Emese Hof gebruikt. Zo goed als zij nu zijn, konden wij ook worden, inclusief basketballen in het buitenland. Op dit moment zitten veel speelsters van mijn lichting in het buitenland, en dat vind ik enorm tof om te beseffen! Ik ben echt blij dat ik deze stap heb genomen.”

In seizoen 2017-2018 is ze een van de nieuwe speelsters geweest. Het voelde gelijk enorm goed. “Ik heb veel blessures tijdens mijn eerste jaar. Toch begon ik heel sterk. Bij Binnenland was ik meer iemand die screens zette om anderen tot scoren te laten komen. Bij CTO begon ik ook te dribbelen en meer drives naar de basket te verzilveren. Die lichte ommekeer was eerst even wennen, maar echt mooi om te volbrengen. Ik kreeg er bij CTO ook alle ruimte voor om zoiets te kunnen doen. Het ging enorm goed, boven verwachting ook eigenlijk. We verloren veel wedstrijden in het eerste jaar, maar iedereen was nieuw daar. Het is een ontwikkelingsprogramma, en dat heb ik in het tweede jaar zeker teruggezien.”

“Hierdoor zie je dat dit alles meer is dan alleen basketbal.”

Ondanks de vele blessures kan Jade terugkijken naar een mooi begin bij CTO. “Die eerste wedstrijd in Den Helder vond ik al enorm bijzonder! We stonden 14 punten achter in het vierde kwart, en we kwamen terug tot drie punten in de laatste 10 seconden. Floor Toonders schoot toen de gelijkmaker raak waardoor we gingen verlengen, en in de verlenging gingen we met de winst er vandoor. Dat soort momenten, deze wedstrijden, zal ik mij blijven herinneren. We kwamen allemaal bij elkaar dat seizoen, iets wat echt magisch was. We waren altijd samen en voelde echt als een enorme familie. Afgelopen zomer zijn we allemaal bij elkaar gekomen. Hierdoor zie je dat dit alles meer is dan alleen basketbal.”

Een tweede seizoen vol successen

Het jaar was daarna volgde was er eentje waarin er enorm veel prijzen werden behaald. Jade vergeet nooit meer wat ze zoal heeft meegemaakt. “Het team deed het dat seizoen enorm goed! We hadden een aantal dames van dames 1 van seizoen 2017-2018 in onder 20, en we wonnen bijna alle wedstrijden. Een prachtig jaar was het, inclusief de prijzen die we behaalden. Die bekerfinale in Bemmel was echt enorm spannend! De hele wedstrijd ging het gelijk op, en het was mijn eerste wedstrijd die ik na mijn enkelblessure speelde. Coach Molly McDowell kon niet aanwezig zijn, dus Chris van Kampen ging samen met Hakim Salem coachen. Grasshoppers had een enorm sterk team, en hadden hun sterke spelers in het team opgenomen. We konden laten zien hoe goed wij zijn, en dat laatste schot van Lotte ging er in de buzzer in. Iedereen sprong op het veld, en de ontlading was enorm! Het ging om het team, en wij hebben die samen voor elkaar gekregen.”

Jeugdinternational bij de Orange Lions

Jade doorliep alle jeugdteams van de Orange Lions; van onder 14 tot onder 20. In 2018 en 2019 kwam ze uit voor de Lions onder 18. Zelf kijkt ze terug naar een bijzonder mooie ervaring met onder 18. “We hadden een lichting waarin veelbelovende talenten meededen. Evelien Lutje Schipholt speelt nu in Amerika, net als Lotte Sant en Linda van Schaik. Ook zij kwamen uit tijdens de jaren dat ik bij onder 18 speelde. Die lichting was met onder 16 ook gepromoveerd, dus dat had ons in elk geval ‘geholpen’ dat we met onder 18 een stapje omhoog konden doen. Natuurlijk is een zesde plaats niet waarvoor je speelt, dus we waren wel teleurgesteld. In Skopje begonnen we, zoals Vita al zei, heel sterk. We versloegen onze tegenstanders met ruime cijfers, alleen tegen Zweden wilde dat niet lukken. Niet iedereen had haar dag, en de ballen wilden ook net niet vallen. Als we van Zweden hadden gewonnen, dan waren wij eerste in de poule. Het is hartstikke zonde dat dat ons niet is gelukt. Zodoende hadden we Griekenland kunnen ontlopen, maar jammer genoeg schoten zij alles raak en waren gewoon beter. Vandaag de dag, zeker ook tijdens het huidige coronatijdperk, hebben we het er nog steeds over. Als we van Zweden hadden gewonnen, dan waren we 100% zeker gepromoveerd.”

Het was net niet voldoende in Skopje, want één wedstrijd tijdens het toernooi kan alles doen veranderen. Dat is ook terug te zien in het verloop van de groepsfase. “We hadden zo’n leuk team, we waren echt samen met vooraf toernooien in Italië met hotels met uitzicht over het strand. Iedereen was er voor elkaar en deelde alles met elkaar. Reden te meer dat ik denk dat er veel meer in had gezeten met dit team. Dit ga ik zeker mee nemen, want zoiets vergeet ik gewoon nooit meer ook al hebben we niet het resultaat behaald waar we op hadden gehoopt.”

Nieuwe uitdaging: basketballen in Amerika

Na Barendrecht, Amsterdam en de Orange Lions is er sinds 2020 wat nieuws op Jade haar pad terecht gekomen. In Amerika gaat ze tot op heden bijzondere tijden tegemoet. “Vorig jaar speelde ik bij USF Bulls in Florida. Ik wist dat het een succesvol team was, maar toen ik daar aankwam was het wel heel erg wennen. Door corona was alles online, en moest er elke dag getest worden. Ik heb zeker geen spijt dat ik daar naartoe ben gegaan. We zijn kampioen geworden; Regular Season Championship, Conference Championship en de second round NCAA Tournament behaald. Dat ik zoiets mocht meemaken was geweldig, ook al speelde ik niet veel. Na een geweldig jaar heb ik besloten een transfer te nemen naar Manhattan College in New York City, en het is eveneens geweldig hier!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.