Oud-Beijerlands talent Linda van Schaik gaat prachtige tijden tegemoet in Louisiana

Gepubliceerd op 16 februari 2022 om 08:30

B.O.B. Oud-Beijerland is de club waar de 21-jarige Linda van Schaik is begonnen met basketballen. Via Rotterdam Basketbal en Orange Lions Academy (OLA) is ze naar Louisiana gegaan, waar ze nu bijna drie jaar speelt en communicatie studeert.

Grote binding bij B.O.B. Oud-Beijerland

Ook Linda haar ouders, oom en broer hebben gebasketbald. Haar ouders kwamen in Rotterdam-Zuid in actie. “Het is dat ik daarom op vrij jonge leeftijd al veel van basketbal heb meegekregen,” vertelt Linda. “Zelf ben ik, via onder andere turnen, op mijn zevende begonnen met basketballen bij B.O.B. Oud-Beijerland. B.O.B. is een hele gezellige club, en mijn vader was in het begin mijn coach. Het was puur voor het plezier basketballen op die leeftijd, voor iedereen overigens. Toch hebben ze mij heel veel geven qua spel. Mijn liefde voor de sport werd alleen maar groter. Mijn ouders hebben mij vanaf dat moment altijd mijn wedstrijden bezocht en mij zoveel support gegeven.”

Op een gegeven moment kwam voor Linda de keuze om van club te veranderen. Vanwege het feit dat ze een nog betere speelster kon worden ging ze voor een nieuwe uitdaging naar Rotterdam Basketbal. “Op dat moment vond ik het lastig om B.O.B. te verlaten. Het voelde als één grote familie daar, met zoveel vrienden die ik (voor het leven) heb gemaakt. In mijn ogen was dat het ergste wat ik destijds kon doen, voor mijn gevoel. Vooral omdat ik bang was dat mensen dat erg zouden vinden. Toch is het de beste beslissing geweest die ik heb gemaakt voor mijn verdere carrière en mijn persoonlijke groei. Ik speelde op dat moment voor het eerst op landelijk niveau. Iedereen wilt beter worden en meer bereiken. Als collectief zijn we daarin sterker geworden.”

Spelen op het hoogste niveau bij Rotterdam Basketbal

Het gebeurde al op zeer jonge leeftijd dat Linda in actie kwam in de Vrouwen Basketball League. Daar werd Linda een steeds betere speelster. “Bij Rotterdam speelde ik op mijn 15e op het hoogste niveau van Nederland. We waren een heel jong team, op enkele uitzonderingen na. Het was voor mij een droom die uitkwam; om te spelen tegen spelers waarvan je dacht dat je daar nooit tegen zou spelen. Ik zat in het team met onder andere Sanne van Poelgeest, Robyn Bouwer, Evelien Lutje Schipholt en Zoë Slagter; allemaal meiden die al veel hebben bereikt gedurende hun carrière. Winnen is een doel, maar beter worden is ook een doel. Dat laatste is zeker uitgekomen, want we zijn daar zoveel beter geworden!”

Van Rotterdam naar Amsterdam

Na een tijdje kwam er weer een nieuwe uitdaging op Linda af. Het lijkt wel alsof de uitdagingen haar tegemoet komen, met de aantekening dat niet één uitdaging teveel is. CTO Amsterdam, tegenwoordig Orange Lions Academy, werd de volgende stap voor Linda. “Ook op dat moment was het voor mij een lastige keuze. Het was namelijk weer zo dat ik afscheid moest nemen van een vertrouwelijk plek met zoveel vrienden. CTO was natuurlijk een betere optie, en het ging vanaf dat moment vrij snel. Ik kreeg een enorme klik en binding met mijn teamgenoten en alle mensen die daarbij waren betrokken. Het waren de beste twee jaren die ik heb meegemaakt, en dat laatste seizoen in Amsterdam was enorm fantastisch! Het was echt een team en een familie; we waren echt heel blij voor elkaar en voor elkaars prestaties.”

Het winnen van de bekerfinale in de laatste seconde

Seizoen 2018-2019 was een fantastisch jaar voor zowel Linda als de andere meiden. Ze wonnen bijna alle wedstrijden en behaalden ook op wonderbaarlijke wijze de nationale beker en de landstitel in de onder 20 competitie. “De laatste seconden waren echt magisch. Ik kwam heel dicht bij de ring, maar besloot toch om te passen naar Lotte Sant die er nog beter voor stond. Haar schot was raak in de laatste seconde waardoor wij de beker wisten te winnen, en dat was een heerlijke gevoel! Ik denk dat er geen mooiere manier is om een wedstrijd (en een prijs) te winnen.”

Hechte familie, zo was het destijds bij OLA!

Een winnende cultuur in Louisiana brengen

En dan is het tijd voor eveneens een nieuw avontuur: Louisiana. Linda heeft daar grootse plannen die ze met haar team voor elkaar wil krijgen. “In eerste instantie was er zoveel nieuw voor mij, waardoor in in het begin niet echt door had dat het een volgende stap in mijn carrière was. Naarmate je meer gesetteld bent, begint zoiets steeds meer tot je door te dringen. Het was wel wennen, maar ik voelde me heel comfortabel. Het spel is in fysieke zin anders, en iedereen heeft haar talent. We merken dat er dingen beter gaan en er groei te bekennen is. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan om meerdere prestaties te kunnen bereiken. We willen een winnende cultuur in dit team brengen, daar ligt onze focus op dit moment op.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.