Grootse basketbal passie bij de Tubbergse familie Nijland

Gepubliceerd op 24 april 2021 om 10:30

Jolly Jumpers vertegenwoordigt het basketbal in het Overijsselse dorp Tubbergen op het hoogste niveau in de Vrouwen Basketball League. Deze Tubbergse organisatie heeft veel basketballende leden. We gaan in dit artikel eens nader in op een aantal van deze leden: een gezin met vier basketballende kinderen. Elin (15 jaar), Liv (10 jaar), Lasse (10 jaar) en Milla Nijland (13 jaar) vinden het enorm fijn om te spelen namens deze vereniging.

De aantrekkelijkheid van het spel

Als eenmaal de eerste van de vier kinderen is begonnen met basketballen, dan volgt de rest vanzelf. Liv kan dat in ieder geval beamen. “Elin is als eerste van ons begonnen met basketballen bij Jolly Jumpers,” vertelt ze. “Na het bekijken van een aantal trainingen van haar besloot Milla hetzelfde te doen, daarna ik en als laatste Lasse. Lasse en ik gingen al sinds kleins af aan naar de trainingen van Elin en Milla en mochten zelfs al meedoen toen we 4 waren. Ik zit samen met Lasse in het onder 12 team van Jolly Jumpers, en tot de coronastop wonnen we drie van de vijf wedstrijden. Wij zouden het ontzettend leuk vinden als we weer verder konden spelen!”

Milla had al snel door waarom ze het enorm leuk vond om te gaan basketballen. Haar spel heeft ze dan ook heel snel eigen gemaakt. “Ik houd ervan om fysiek de strijd aan te gaan met de tegenstanders. Dat maakt de kans op winnen ook groter. Ik mis trainingen in coronatijd ook enorm. Iedereen kent iedereen bij Jolly Jumpers. Doordat we elkaar inmiddels zo goed kennen, weten wij ook wat we aan elkaar hebben op het veld. Als team ga met z’n allen de wedstrijd spelen en ook alleen als team win je of verlies je.”

“Ook ik vond basketbal al snel heel leuk,” vertelt Lasse enthousiast. “Bij het onder 12 team ben ik de enige jongen in het team, dat vind ik wel jammer. Het is zoals Milla zegt: ‘je wint of verliest met z’n allen’. “Soms wilde ik toen ik jonger was, voordat ik was gaan basketballen, het veld op gaan om mee te doen. De trainers vonden het heel leuk om mij, en Liv, enorm enthousiast langs het veld te zien. Zo ben ik begonnen met basketbal, en vind het inmiddels zo leuk dat ik er nooit meer van af wil!”

“Dat gevoel wat Lasse beschrijft heb ik ook,” zegt Liv. “Bij Jolly Jumpers kan ik mijzelf zijn. We trainen altijd met enorm veel plezier, en dat maakt het enorm gezellig daar. Wij basketballen vooral omdat we het heel leuk vinden.”

De betrokkenheid met dames 1

Voor elke organisatie met een vlaggenschip op het hoogste niveau is het volgende altijd belangrijk: betrek je jeugd bij de hoofdmacht! Jolly Jumpers voldoet daar inmiddels aan, en dat weten de kinderen ook. “Eigenlijk vinden wij alle speelsters van dames 1 erg leuk en goed,” vertelt Milla. “Dat maakt deze vereniging zo fantastisch: iedereen kent elkaars kwaliteiten en dat zie je op het hoogste niveau ook terug. Hierdoor raak ik, maar Liv, Lasse en Elin ook, enorm geïnspireerd door deze speelsters, en hoop ik later ook zo hoog te kunnen spelen!”

Lasse: “Wij worden soms gekozen als mini’s van de week tijdens de thuiswedstrijden. Dat vond ik wel echt tof om hiervoor benaderd te worden!”

Liv: “Birte Steggink is de trainster van Elin. Dat maakt dat Elin weer wil meelopen bij de kids club van onze vereniging. Deze kids club is een samenkomen van kinderen van vier tot zes jaar. De betrokkenheid is hierdoor enorm terug te zien.”

Milla zal met haar inzet nog zo'n sterke speelster kunnen zijn als de dames van dames 1! Foto: Herman Zandhuis

Individuele vragen

Milla: Wat voor type speelster ben je?

“Ik schiet niet vaak, maar ik zorg ervoor dat er via assists gescoord kan worden of dat er vanuit de screen gescoord kan worden. Daarnaast ben ik een sterke verdediger waardoor ik de tegenstander van scoren kan afhouden. Ik krijg persoonlijk meer energie van assists geven dan van scoren. Daarbij, een assist leidt ook tot een score.”

Lasse: Kan je een moment herinneren wat je nooit meer zal vergeten?

“Zeker, namelijk dat ik drie keer in één kwart heb gescoord. Ik was toen zeven jaar, en we speelden voor het eerst een wedstrijd tegen de Peatminers uit Vriezenveen. Ik was een aanval aan het opzetten, en ik dribbel zo langs de grotere tegenstanders heen en heb zo meerdere keren gescoord.”

Lasse kan veel laten zien met een bal in zijn handen!

Liv: Is er iemand die jou inspireert?

“Ik wil echt net zo goed worden als mijn teamgenoot bij onder 12: Evy Oude Heuvel. Evy is echt ontzettend goed met basketballen en ook enorm snel met de bal! Voor je met je ogen kan knipperen is ze al aan de andere kant van het veld. Ik wil later net zoals haar worden!”

Liv: Als je later mocht kiezen om in een ander land te basketballen, waar zou dat dan zijn. In Amerika of ergens in Europa?

“Eerlijk gezegd vind ik het een moeilijke vraag, maar ik zou zeggen Amerika vanwege de NBA. Alles is daar ook groter en volle stadions! Zij zullen daar onze houten bankjes niet gewend zijn. Maar ik hou van de houten bankjes van Tubbergen.”

Lasse: “Ik zou daar ook wel rond willen lopen.”

Door steeds vaker te trainen zal ook Liv uitgroeien tot een sterke waarde voor dames 1, of misschien wel meer dan dat!

Lasse: Is er een team of een speler in de NBA waar je enorm naar opkijkt?

“Ja, dat is Michael Jordan. Zijn programma The Last Dance vind ik enorm leuk om te kijken. Het lijkt wel alsof hij met de bal in bed slaapt, want alles gaat gewoon altijd vanzelf bij hem.”

Milla: Stel je staat in de laatste vijf minuten 10 punten achter. Hoe handel je in zo’n situatie?

“Ik ga op zo’n moment enorm fanatiek spelen. Ik wil er alles aan doen om dat soort wedstrijden toch te winnen. Vorig jaar hadden we zo’n wedstrijd met één punt gewonnen na verlenging.”

En dus fingers crossed voor een goede afloop van de wedstrijd, maar Milla haar ontwikkeling zal ervoor zorgen dat niet alleen het team wint, maar ook zij zelf als sterke speelster!

Liv: Wat zou jij doen om Lasse beter te laten basketballen?

“Ik zou Lasse meer energie geven om elke minuut sterk te laten spelen en ook te laten genieten. Het is vooral ook leuk om te basketballen. Lasse kan wel goed blijven verdedigen.”

Milla: Wat zou jij doen om Liv beter te laten basketballen?

“Ik zou haar beter laten focussen op het veld. Niet dat ze dat niet doet hoor, maar ik zou haar 40 minuten lang laten concentreren op de wedstrijd, ook als ze niet in het veld staat. Ze kan enorm hard rennen en heel goed passen. Ik vind haar ook heel goed verdedigen. Als Liv staat, staat ze!”

Lasse: Wat zou jij doen om Milla beter te laten basketballen?

“Dat weet ik eigenlijk niet, want ze is eigenlijk overal wel goed is. Ik denk dat ze wel minder emotie moet tonen op het veld en altijd te gaan voor de overwinning.”

Bovenstaande woorden laten zien dat zij enorm opgaan in de basketbalsport, en dat zij daar voorlopig altijd mee zullen doorgaan! Met de juiste inzet, motivatie en inspiratie zullen we deze spelers wellicht zien uitgroeien tot echte topspelers!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.