Liv Achthoven gaat voor groei en progressie bij Landslake Lions in Landsmeer

Gepubliceerd op 25 maart 2021 om 12:50

Binnen sport heeft iedereen zijn of haar voorbeeld om net zo goed te worden. Eerder werd een artikel gepubliceerd over het bijzondere moment dat Leah Delikat LeBron James had ontmoet in een hotel. Voor de 17-jarige Liv Achthoven is het net wat anders, maar wie zij zag tijdens het Mario Bennes Kamp is eveneens heel bijzonder! Zij heeft er enorm veel van meegekregen, en gaat daarin op als een nog sterkere speelster. Tegenwoordig basketbalt Liv bij Landslake Lions na jarenlang gespeeld te hebben bij de Hoppers in Hoorn. In Landsmeer zal ze op hoger niveau gaan spelen.

Lang een trouwe speelster van Hoppers geweest

Liv heeft een mooie start gemaakt met haar basketbalcarrière. Ze werd al snel een vertrouwd gezicht bij de Hoppers “Dit seizoen ben ik met mijn zevende basketbaljaar gestart,” vertelt ze. “Ik was negen toen ik ben begonnen met basketbal. Mijn ouders hebben ook op basketbal gezeten, en zo ben ik er ook vaker naar gaan kijken om te zien wat deze sport precies inhield. Tijdens gymmen vond ik het ook altijd leuk om te doen. Dit alles was voor mij voldoende om later mee te trainen bij de Hoppers in Hoorn, want daar woon ik heel dichtbij. Na eenmaal de eerste stappen in Sportcentrum Vredehof te hebben gezet was ik al gelijk verknocht aan deze sport.”

Toch was ze niet altijd aan de slag bij de Hoppers. Tussendoor heeft Liv elders getraind. “Ik heb altijd bij de Hoppers gespeeld, hoewel ik wel een aantal keren met andere clubs heb meegetraind. Zo heb ik ooit bij Derba meegetraind en een tijdje elke woensdagochtend bij de Basketball Academy Amsterdam.”

De wil om op hoog niveau te spelen

Liv kreeg ambities, en wilde deze naleven. Dat verklaarde mede de overstap naar Landslake Lions. Toch kijkt ze met enorm veel plezier terug naar een fantastische tijd bij de Hoppers. “Wat ik mij herinner van de Hoppers is de grote mate aan gezelligheid. Wij waren het enige meidenteam. Dat maakte wel dat wij enorm close raakten met z’n allen. Het was een echte vriendinnengroep. Dat heeft basketbal voor mij extra leuk gemaakt. In het begin moest ik enorm wennen bij Landslake Lions. Ik was wel snel close met andere teamgenoten, en ik ben enorm fijn ontvangen. Voor mijn persoonlijke groei is dit een goeie stap geweest. Ik wilde een niveau hoger spelen, en Landslake Lions geeft mij deze mogelijkheid.”

Wat het vergt om op het hoogste niveau spelen, weet Liv waar ze beter in wil worden. “Ik ben echt een teamspeler. Ik probeer de bal vaak af te geven aan wie er beter voorstaat dan ik. Het mooiste vind ik om te scoren via een mooie aanval waar iedereen aan heeft bijgedragen. Wij gaan er als team altijd volledig voor, en dat verwacht ik van iedereen. Mijn afronding mag wel wat sterker worden, evenals mijn fysieke kracht. Ik ben een center, en daardoor krijg je vaak grote en sterke meiden als tegenstander. Tegen hen zou ik mij meer willen wapenen.”

Namens Hoppers ging ze geregeld omhoog voor twee punten. Nu zal Liv hetzelfde doen namens Landslake Lions.

Kobe Bryant aanwezig bij het Mario Bennes Kamp

Stel je eens voor; je bent op basketbalkamp en je verwacht enorm veel oefeningen te doen. Dat is ook het geval daar, want dit kamp biedt kinderen alle mogelijkheden om enorm beter te worden! Dan ineens verschijnt een wereldberoemde basketballegende. “Kobe Bryant was vanaf het begin al een groot voorbeeld geweest voor mij,” vertelt Liv. “Tijdens mijn eerste Mario Bennes Basketbalkamp was hij in 2016 zowaar aanwezig in Hilversum om wat te vertellen. Wat hij ons verteld heeft is mij altijd bijgebleven sinds dat moment. Elke keer als ik een wedstrijd heb herhaal ik altijd de woorden die hij zei. Toen ik hem heb gezien en heb geluisterd naar wat hij zei, was ik nog meer geïnspireerd dan dat ik ooit daarvoor was.”

Op basketbalgebied heeft zo’n ontmoeting Liv doen veranderen. Veranderen qua mindset en de wil om beter te worden. “Ik was 12 jaar toen ik hem zag. Hij had het over pijn, en dat dat niets meer dan een stemmetje in jouw hoofd is. Het is iets wat je altijd in je hoofd kan uitzetten, en door te gaan toe het uiterste. Hij benadrukte dat je jouw spel helemaal in eigen hand hebt; hoe ver je ervoor wilt gaan, wat je ervoor over hebt, welke (wellichte moeilijke) keuzes je moet maken om de top te willen bereiken. Niets komt of gebeurt vanzelf. Met weinig doen word je nooit beter. Natuurlijk moet je over talent beschikken om heel ver te komen, maar mentaliteit en mindset bepaalt voor het grootste gedeelte jouw richting. Als ik val en daardoor pijn heb, probeer ik de grootste pijn uit te schakelen door wat hij verteld heeft. Ik wil trainen om het beste uit mijzelf te halen, en deze woorden van Kobe hebben mij enorm veel gebracht.”

Reactie plaatsen

Reacties

Frans van Dam
3 jaar geleden

Wat bijzonder, mijn kleindochter zo in’t zonnetje gezet. Maar wel verdiend hoor. Ze heeft een enorme drive en wel alles voor 100 % uitvoeren waarmee ze bezig is. Ze kan nog ver komen. Hardstikke trots natuurlijk!!

Bryant Abath
3 jaar geleden

Dank je wel Frans!!

Marianne van Dam
3 jaar geleden

Marianne van Dam.
Als oma wil ik ook even reageren op dit mooie en positieve artikel waar Liv precies uitlegt waar ze voor staat. Op zo'n kleinkind kan je alleen maar Super trots zijn en dat ben ik.

Bryant Abath
3 jaar geleden

Super lief, dank je wel Marianne <3!!

Pete ten Bokum
3 jaar geleden

Leuk dat de terechte trotse opa en oma van Dam dit met mij delen👍goed om te lezen dat Liv zo'n plezier heeft in deze sport!

Bryant Abath
3 jaar geleden

Super, dank je wel Pete!!