Veel talent en potentie aanwezig bij Charlotte Naus

Gepubliceerd op 2 januari 2021 om 10:30

Al een tijdje basketbalt ze in Utrecht, en maakt met het jaar steeds grotere sprongen. Dankzij High School Musical is ze deze sport enorm leuk gaan vinden. Vandaag benaderen we het talent van Utrecht Cangeroes Charlotte Naus!

De sport ontdekt via High School Musical

Op dit moment studeert Charlotte toegepaste wiskunde in Amsterdam als ze niet aan het basketballen is. De 19-jarige guard gaat enorm op in het spelletje. “Momenteel speel ik bij Utrecht Cangeroes in de promotiedivisie en eredivisie. Het begon allemaal toen ik 10 jaar was in groep zes. Ik heb heel veel sporten gedaan zoals volleybal, taekwondo, tennis en atletiek. Ik keek een keer naar High School Musical, en toen ontdekte ik dat ik basketbal echt een leuke sport begon te vinden. Met een vriendin uit mijn klas ben ik meegegaan naar basketbal, en zo is het begonnen.”

Charlotte speelt nog niet zo lang voor Utrecht Cangeroes. “Ik ben begonnen in Culemborg bij Archipel. Ik speelde vanaf dat ik ongeveer 11 of 12 was bij de jongens én meisjes. Tussendoor heb ik bij Uball gespeeld, maar daar ging ik niet verder. Er waren een keer bij Cangeroes onder 20 selectietrainingen. Ik heb het geprobeerd, en werd geselecteerd. Sinds dat moment is het alleen maar omhoog gegaan.”

Charlotte haar inspiraties

Er zijn veel redenen te bedenken wat basketbal een mooie sport maakt. We zagen dat Charlotte dankzij High School Musical aan deze sport is begonnen, maar eenmaal begonnen aan basketbal; wat maakt het dan zo fantastisch? “Ik vind het fantastisch dat het een teamsport is, en heel creatief. Bij basketbal kan je veel aanvals- en verdedigingstactieken kunt toepassen. Het is ook een sport met zoveel community, en je voelt je er enorm verbonden bij.” Op welk vlak heeft Charlotte zich het beste ontwikkeld. Als guard kan je namelijk meerdere kanten op. “Ik ben qua spel en positie een ballhandler en een driver. Ik vind het ook zeker leuk om assists te geven.”

Charlotte heeft zich dus verdiept in diverse spelers. Haar keuzes over wie haar inspiraties zijn is zo gemaakt. “In de NBA vind ik Luca Doncic, Nate Robinson en Isaiah Thomas echt leuk. Robinson was mijn eerste favoriete basketbalspeler. Door hem wil ik echt gaan dunken, en dat is nog steeds een droom waar ik aan vasthoud, hoewel dat met 1m65 best moeilijk is haha! Maar dit zijn wel spelers die mij zeker motiveren om altijd beter te worden. Binnen Cangeroes is Irati Beltrán echt geweldig! Ze is enorm lief, en op het veld echt fantastisch. Hoe zij een tegenstander onder druk kan zetten is echt mooi!”

Passie voor zowel 5x5 basketbal als 3x3 basketbal! © Debby Smit en Sanderijn Hoogland

Haar ontwikkeling bij Utrecht Cangeroes

Charlotte maakte dus een aantal jaren geleden de overstap naar de Cangeroes. Daar heeft ze uiteraard zeker geen spijt van gehad. “Ze hebben bij de Cangeroes een enorme dameslijn. We waren in Culemborg hard aan het werk voor één damesteam. Bij Cangeroes zijn er zeven damesteams, waarvan vier landelijk spelen, onder 20 speelt eredivisie en ook onder 18 speelt op het hoogste niveau. Ze stralen een groot familiegevoel uit, en na afloop is het altijd erg leuk in de kantine. Het heeft echt een tweede familie gecreëerd. Wij waren in Lund geweest. We moesten wel super lang in de bus zitten. Toch is het jaarlijkse uitstapje naar Lund één van de mooiste teambuilding momenten. Zo leer je mensen echt kennen.”

In seizoen 2019-2020 maakte Charlotte haar debuut op het hoogste niveau van Nederland. Daar kan ze op dit moment erg mooi aan terugdenken. “Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen. Mijn weg naar de top was dat ik best verbaasd was dat ik ineens op mijn 18e op het hoogste niveau zou spelen. Ik zat vaak naast Kim Bos op de bank, en zij vertelde mij vaak wie er echt goed zijn bij ons en de tegenstander. Als ik naar het Nederlands team kijk denk ik vaak ‘ik heb jou verdedigd, en je speelt gewoon bij het Nederlands team op TV’. Echt mooi om naar terug te kijken.”

Mooie momenten met de Cangeroes

Op den duur ga je met een organisatie mooie tijden mee maken. Charlotte kan ze allemaal opnoemen. “Vorig seizoen hebben we veel wedstrijden gehad dat we overtime hadden. Dat was echt een mooi moment, want het jaar daarvoor wonnen we helaas niks. Vorig jaar wonnen we veel meer. Er was één wedstrijd tegen H.S.V. Haren, en in de laatste seconden schoot ik een driepunter erin waardoor we overtime speelden. Vorig jaar dat we in Loon Lions wonnen was ook fantastisch! Het was hopen dat we niet van het veld zouden worden geveegd, maar dat we dan zouden winnen was geweldig! We speelden echt goed, en bleven de hele wedstrijd bij. Misschien juist omdat we zonder veel verwachting speelden en niet veel te verliezen hadden maakte iets los.”

Charlotte kan erg vlug naar de basket driven! © Arjen Kleefsman

© Debby Smit en Sanderijn Hoogland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.