MBCA Amstelveen richt zich op groei en professionaliteit

Gepubliceerd op 21 december 2020 om 10:30

Amstelveen is een buurstad van Amsterdam met momenteel meer dan 90.000 inwoners. In de jaren 70 had Amstelveen een basketbalclub die op het hoogste niveau meedeed: Kinzo Amstelveen. In 1976 en 1977 werd Amstelveen twee keer op rij kampioen, en hadden in de periode van hun bestaan diverse All-Stars als Dan Cramer (later Den Bosch), Owen Wells, Joe Wallace, Randy Wiel, Wilson Washington en Scott Runia. In 1982 zou deze organisatie voor het laatst spelen op het hoogste niveau. Vandaag wordt er nog steeds gebasketbald in Amstelveen. MBCA, sinds kort voorzien van een nieuwe voorzitter genaamd Paul Kienstra, heeft plannen om de club nog meer te laten groeien!

De afgelopen 10 jaar sterk gegroeid

MBCA, Millennium Basketball Club Amstelveen, werd in het nieuwe millennium opgericht en bestaat dus inmiddels al 20 jaar. Iemand die ons alles kan vertellen over MBCA is David Pablos. “Ik zit al 10 jaar in het bestuur van MBCA, het is mooi hoe enorm we gegroeid zijn. We gingen van vier teams naar 30 teams, en inmiddels zitten we in de top 10 van Nederland qua hoeveelheid leden: 450 in totaal. Van de 30 teams spelen er al 8 op landelijk niveau, waarvan 5 op het hoogste niveau. Voor ons breekt er in 2020 ook een nieuwe fase aan. De afgelopen 10 jaren stonden in het teken van groei, en nu gaan we onze aandacht vestigen in het verder professionaliseren van de organisatie. Gezien het huidige aantal leden moeten we over een strakkere structuur beschikken. We hebben een luxe aan goeie trainers. Peter van Noord heeft een solide basis neergezet. Nu hebben we Brian Benjamin, de coach van de nationale 3x3 ploeg. Hakim Salem, de huidige bondscoach van de dames en de 3x3 ploeg . Jan-Willem Jansen, Serge Boyd, Harvey van Stein en nog veel andere enthousiaste ouders met een basketbalgeschiedenis. Het is prachtig om te zien hoe ze hun kennis en inzichten met elkaar delen en de jongere trainers begeleiden. Op deze manier is het niveau snel omhoog gegaan. We zijn door de NBB erkend als een van de beste jeugdopleiding van Nederland”

David Pablos: algemeen lid technisch beleid

Volgende stap naar hoger niveau

In de afgelopen 10 jaren is er dus veel bereikt. Dat is ook te zien in de progressie die is geboekt. “Met de mannen spelen we voor het eerst in de Eerste Divisie. Het is een erg jong team, de helft zijn vanuit de onder 22 doorgestroomd. Er zit veel talent bij onze jeugdteams, als deze lijn wordt doorgezet kunnen we over een paar jaar naar de Promotiedivisie en misschien zelfs Eredivisie in de toekomst. De lichting van 2005/06 is twee keer landelijk kampioen geworden bij onder 12. Ze zijn inmiddels onder 16 en presteren nog erg goed, tot dusver ongeslagen in de Eredivisie. Bij de onder 18 werken we samen met de Orange Lions Academy, met een dubbele licentie kunnen onze talenten in de Dutch Talent League onder 22 meedoen. Bij de Dames gaat het ook heel goed. We hebben een sterke meidenlijn van onder 10 tot aan onder 16 en we willen komend seizoen een Damesteam in de competitie inschrijven. Wij spelen op landelijk niveau onder 14 en vanaf dit seizoen onder 16 in samenwerking met Landslake Lions. Daardoor krijgen ze een kans om deel te nemen aan het onder 18 team van Landslake Lions. Voor hen is dat ook aantrekkelijk. Hopelijk kunnen zij in de toekomst profbasketballers worden. Bij de meiden kunnen ook speelsters meetrainen met de Orange Lions Academy.”

Meerdere kampioenschappen voor MBCA onder 12!

Een belangrijk element: de Basketball’s Cool

In de afgelopen jaren heeft MBCA veel kunnen realiseren dankzij hun Basketball’s Cool. “Voor ons is de Basketball’s Cool de basis om kinderen enthousiast te krijgen,” beweert David. “Ongeveer honderd kinderen komen elke zaterdagochtend bij elkaar om beter te worden en het spel steeds beter te ontdekken. Daar selecteren we voor onze onder 10 en onder 12 teams, geen andere club in de regio heeft meer teams in deze leeftijdscategorieën. Helaas beperkt de zaalruimte ons in de groei. Maar gelukkig kan iedereen bij de Basketball’s Cool wekelijks basketballen. We zijn trots op het feit dat we zoveel basketballers bij elkaar kunnen brengen en dat we diverse toptrainers hebben. Natuurlijk betaalt dat zich ook uit in het feit dat we resultaatgericht goed bezig zijn. Niet alleen de landelijk teams maar ook andere teams zijn erg sterk geworden. We doen daarnaast ook veel aan de opleiding van trainers en scheidsrechters, zodat we ook in de breedtesport een sterker speler blijven.”

Nog meer uitdagende stappen

Voorheen speelde MBCA in een andere locatie dan de Goudsmithal. Met hun huidige accommodatie kunnen ze in elk geval meer bereiken. “Toen we 10 jaar geleden begonnen zaten we in de Westend in Westwijk en daar konden wij alleen op een veld trainen en spelen. We trainen nu op drie velden tegelijkertijd en we hebben een mooi center court. Toch is dat nog niet voldoende als we echt verder willen groeien. De Goudsmithal is zeker een mooie locatie, alleen we hebben daar amper tribunes. We hebben dat ook bij de gemeente aangekaart dat we een grote topsporthal nodig hebben als we de volgende stap willen maken. Gezien de huidige covid-19 tijdperk is dat extra lastig, maar in de toekomst is dat onze volgende uitdaging.”

Diverse winnaars tijdens 3x3 Streetball Masters toernooien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.