Meet Angel Lettering, Maeve Leysner & Wynona Tjien Fooh

Gepubliceerd op 11 juli 2024 om 13:00

Met hun indrukwekkende vaardigheden en een enorme passie voor de sport, hebben Angel Lettering (links), Maeve Leysner (rechts) en Wynona Tjien Fooh (onderin) hun weg naar de top gevonden in de Nederlandse basketbalwereld. De eerste kennismaking met basketbal en hun huidige successen danken ze aan teamwork, vastberadenheid en liefde voor de sport.

1.  Introduceer jezelf eens. Wie zijn jullie?

“Ik ben Wynona Tjien Fooh, ik ben 16 jaar en ik basketbal bij BC Apollo Amsterdam.”

“Ik ben Angel Lettering, ik ben 14 jaar en ik basketbal ook bij BC Apollo Amsterdam.”

“Ik ben Maeve Leysner, ik ben 15 jaar en ik basketbal ook bij BC Apollo Amsterdam.”

2.  Hoe is basketbal in jullie leven gekomen?

Wynona: “Door mijn ouders. Zij hebben al gebasketbald sinds dat ze tieners waren. Zo ben ik ook gaan spelen.”

Angel: “Voor mij is basketbal in mijn leven gekomen omdat mensen op de basisschool zeiden dat ik best lang was. Ze vroegen of ik aan basketbal deed, en ik zei destijds altijd nee. Uiteindelijk ben ik het gaan proberen als naschoolse activiteit.”

Maeve: “Ik zat heel lang op turnen, maar mijn neef zat ook al op basketbal. Ik ben toen gaan kijken bij wedstrijden van hem. Ik vond het eigenlijk ook wel leuk, dus toen ben ik ook gaan basketballen. Veel andere familieleden van mij zaten ook op basketbal.”

3.  Wat maakt basketbal precies jullie passie?

Wynona: “Ik denk vanwege mijn lengte. Qua passie is het dat ik het leuk vind en dat ik er ook voor gemaakt ben om deze sport uit te voeren.”

Angel: “Ik denk omdat het een teamsport is. Je doet het namelijk niet alleen. Je hebt een team dat je aanmoedigt en altijd steunt. Dat maakt het enorm leuk.”

Maeve: “Bij turnen moet je echt alles in je eentje doen, en in een team heb je ook iedereen die je steunt. Dat is heel gezellig ook.”

4.  Is er iemand, een speler of een speelster, waar jullie naar opkijken of die jullie inspireren?

Wynona: “Audi Crooks. Ze speelt op college bij Iowa State Cyclones. Ze speelt ook in de post, dus daar kijk ik wel naar op.”

Angel: “Ik heb niet echt iemand waar ik naar opkijk, hoewel Steph Curry en Angel Reese leuke spelers zijn. Ik vind het leuk hoe ze spelen.”

Maeve: “Ja, eigenlijk mijn vader. Hij is ook forward geweest. Hij had ook een goed schot, dus ik kijk zeker naar hem op.”

5.  Waar hebben jullie zoal gebasketbald?

Wynona: “Ik heb gespeeld bij Blue Stars in Diemen, daarna ben ik naar MBCA Amstelveen gegaan en nu bij BC Apollo Amsterdam. Dit is nu mijn derde seizoen bij Apollo.”

Angel: “Apollo is mijn eerste club. Ik speel waarschijnlijk al drie tot vier jaar. Ik had dit dus eerst als naschoolse activiteit, toen speelde ik hier een wedstrijd met school tegen Apollo. Een coach zag mij spelen en vroeg of ik hier zou willen spelen. Sindsdien speel ik hier in de Apollohal.”

Maeve: “Ik zit drie jaar op basketbal. Eerst speelde ik in het onder 14 2 team en daarna onder 14 1. Daarna speelde ik voor onder 16 bij Apollo.”

6.  Wat kunnen jullie je nog herinneren van toen jullie voor het eerst aan basketbal begonnen?

Wynona: “Ik was vaak de topscorer, omdat ik best wel groot was. Ik kon hierdoor makkelijk scoren.”

Angel: “Ik was ook topscorer in het onder 14 1 team. Nu is het niveau natuurlijk hoger en worden de mensen ook langer. Het is dus veel moeilijker om over mensen heen te scoren, want nu moet je andere manieren vinden om langs ze heen te gaan.”

Maeve: “Ik begon in het coronajaar, dus dat was een beetje lastig. Ik kan me niet heel veel meer herinneren eigenlijk, alleen dat ik het superleuk vond.”

7.  Hebben jullie nog bijzondere tijden meegemaakt bij jullie clubs?

Wynona: “Dit seizoen doen we het sowieso beter dan vorig seizoen. Vorig seizoen waren we in de onderste helft en nu in de bovenste helft. Het team is ook heel gezellig.”

Angel: “Ja, dit seizoen doen we het echt goed in de competitie. We staan in de bovenste zes teams. Dit seizoen hebben we echt stappen gemaakt met elkaar.”

Maeve: “Ja, we werken gewoon beter samen en we vinden elkaar ook beter op het veld. Eerst keken we alleen maar naar de bal en zelf scoren en nu kijken we ook naar iedereen.”

8.  Maeve: Wat zou je doen als je met nog vier seconden te gaan twee punten achter staat, en jullie hebben balbezit?

“Dan zou ik naar de beste schutter passen en voor drie punten gaan. Eerlijk gezegd eerder voor de verlenging: gewoon aanvallen en misschien krijg je een fout mee of een verlenging.”

9.  Wynona: Is er een spelregel die je zou willen veranderen of wijzigen?

“Blocken, dus als je blokt dat je niet gelijk een fout krijgt. Vooral bij mij gebeurt dat meestal, omdat ik best wel groot ben. Ik zou dat wel willen veranderen.”

10. Angel: Is er ooit een moment geweest, een bijzondere wedstrijd die enorm spannend was, maar dat je toch tot een goed einde hebt weten te brengen?

“Dit seizoen tegen Basketbal Academie Limburg hadden we in het begin een enorm spannende wedstrijd. We stonden voor en in de laatste minuut scoorden ze drie driepunters achter elkaar. We waren helemaal in paniek, maar uiteindelijk wonnen we nog met één punt verschil. Dat was echt spannend.”

11. Wat maakt het zo leuk om met elkaar in het team te zitten?

Wynona: “Ik denk dat we alle drie competitief zijn. Tijdens de trainingen kan ik mijn defense beter maken door tegen deze meiden te spelen. Ze zijn goede tegenstanders in de training en begrijpen mij ook.”

Angel: “Het is heel gezellig. We kunnen het goed met elkaar vinden en tijdens trainingen maken we elkaar sterker. We helpen elkaar met alles, Wynona vooral met de post-moves en verdedigen.”

Maeve: “Het is heel gezellig. We kunnen het goed met elkaar vinden en tijdens trainingen maken we elkaar sterker. Het is gewoon fijn om met elkaar te spelen en te groeien.”

Reactie plaatsen

Reacties

Nadieh
8 dagen geleden

Ik ben trots op jullie! Ga zo door meiden