Victor en Aurélie Vanderstraeten maken sprongen binnen de basketbalsport

Gepubliceerd op 20 mei 2024 om 09:00

Zowel Victor als zijn zus Aurélie Vanderstraeten hebben niet alleen een passie voor het spel, maar ook een gedrevenheid die hen naar mooie momenten binnen de basketbalsport heeft geleid. Op dit moment spelen de respectievelijk 17- en 15-jarige spelers bij Kangoeroes Mechelen en Phantoms Boom, waarbij Aurélie komend seizoen in actie zal komen bij ION Waregem en Victor zich voor de komende drie jaar bij Leuven Bears. Laten we eens kijken naar het verhaal van deze veelbelovende talenten, van hun bescheiden begin tot hun grootste uitdagingen en avonturen op de topsportschool en internationale competities.

Jeugdige Passie

Victor en Aurélie delen eens te meer de liefde voor basketbal die hen al op jonge leeftijd samenbracht op het veld. Gedreven door vriendschap, familiebanden en een gedeelde passie voor de sport; laten we eens nader ingaan op het begin van hun sportieve tijden. “Dat is eigenlijk begonnen via een paar vrienden van ons die op dat moment al basketbalden,” vertelt Victor. “We zijn daar zodoende in gegroeid en begonnen bij de jeugd. We vonden het op dat moment al heel tof, en dus zijn we blij dat wij nog steeds basketballen. Dat is begonnen bij mij bij Houthalen, een ploeg hier in Limburg. Houthalen werd overgenomen door Limburg United. Ik ging vervolgens via Oxaco naar Kangoeroes Mechelen.”

Aurélie: “Ik ben eigenlijk vooral gaan basketballen omdat mijn broer dat ook speelt. Ik ben gestart in Hasselt, maar dat was later overgenomen door de Limburg Lizards. Sinds twee jaar speel ik in Boom, en daar speel ik nog steeds. Victor en ik zijn allebei schutters, en ik denk dat we binnen de bucket dezelfde vaardigheden hebben. We kunnen ook de drive naar de basket nemen, vooral ons schot is heel gelijkaardig aan elkaar.”

Topsportopleiding

De Vanderstraeten’s hebben hun vaardigheden verfijnd op de topsportschool in Wilrijk, en hebben inmiddels hun ogen gericht op topcompetities. Hun toewijding aan training en ontwikkeling heeft ze de kans gegeven om te schitteren op zowel nationale als internationale podia. “Een jaar voordat ik op de topsportschool zat, heb ik online gezien dat zoiets bestond, want ik wist er eerst niets van,” herinnert Victor zich. “Vervolgens heb ik aan mijn ouders verteld dat ik zoiets echt wilde bereiken. Mijn moeder ging er eerst niet mee akkoord, want zij wilde niet dat ik op internaat ging. Uiteindelijk is dat toch gebeurd, en heb ik twee jaar op internaat gezeten. Sindsdien is dat gewoon mijn droom geweest, en heb ik ervoor gewerkt, nog steeds eigenlijk.”

Ook voor Aurélie was dit een nieuwe ervaring. Het is een ervaring die ze inmiddels omarmt. “Allereerst speelde ik meer voor het plezier. Ik was niet echt thuis in de topsportwereld toen ik jonger was, terwijl Victor al twee jaar op de topsportschool zat. Later mocht ik voor de eerste keer selectietraining gaan doen, maar eigenlijk ging ik er met het idee naartoe van ‘doe gewoon een keer mee en kijk dan hoe ver je komt’. We woonden toen nog in Limburg, en dan moest ik ook op internaat gaan. Dat zag ik eerst niet echt zitten, maar de eerste selectietraining had mij echt overtuigd dat ik de topsportwereld echt een kans moest geven. Sindsdien is dat nu alleen nog maar meer gegroeid.”

Spelen bij Phantoms Boom

Stappen zetten en sterker worden; dat heeft Aurélie zeker kunnen laten zien. Haar spel wordt nu op een goede manier uitgewerkt en tentoongesteld bij Phantoms Boom. Zij voelt zich volledig thuis bij deze organisatie. “Er wordt daar in ieder geval goed gewerkt met de jeugd, om zo snel mogelijk hun eigen jeugd op een Eerste Klasse niveau te krijgen. Ik denk dat dat ook een groot doel is, dus ik denk wel dat we daar heel veel mee bezig zijn. Voor de rest is het een hardwerkende organisatie. Ik train ook met de eerste ploeg mee. Ik denk ook dat dat heel leuk is voor mijn ontwikkeling om ook daar stappen in te zetten om zo mee te kunnen met het hoge niveau, de snelheid en de kracht die daarvoor vereist is. Ik heb een leuke tijd gehad bij Phantoms, en heb inmiddels de beslissing gemaakt dat ik komend seizoen bij ION Waregem ga spelen.”

Debuteren in de BNXT-League

Voor Victor is een droom uitgekomen. Het moment zat er al een tijdje aan te komen, maar tegen Den Helder Suns mocht hij op het veld staan bij een officiële BNXT-League wedstrijd. “Dat was echt een droom voor mij die uitkwam, iets waar ik al van kinds af aan al van heb gedroomd. Met zo'n team meetrainen betekent dat je echt veel stappen vooruit maakt. Ik heb eerst een paar keer op de bank mogen zitten, en afgelopen maart is het zo ver gekomen dat ik in Den Helder vier minuten mocht spelen en twee vrije worpen maakte, en ook na deze wedstrijd heb ik al een paar keer minuten gemaakt. Het is echt een ongelooflijke kans die ik nu krijg van mijn coach, om echt stappen te maken richting het hoge niveau.”

Internationale ambities

De één heeft al kunnen spelen namens de jeugd van het nationale team van België. Bij Victor is dat nog niet het geval geweest, al kan hij zich wel voorstellen hoe dat zou zijn. “Zo ver is het voor mij nog niet gekomen, maar ik denk wel dat het tof en vooral heel fier is om uit te mogen komen voor uw land. Ja, Aurélie heeft daar sinds afgelopen zomer meer ervaring mee.”

Dat is waar, want Aurélie heeft afgelopen zomer meegespeeld met het onder 16 team van de Belgian Cats. Een prachtige en onvergetelijke ervaring is dat voor haar geweest. “Ja, dat is echt een fantastisch gevoel. Je staat echt met een trots gevoel op het veld. Ik ben super blij dat ik voor de jeugd van de Belgian Cats heb mogen spelen. Zo'n toernooi is echt de eerste stap naar zoveel meer wat hopelijk nog gaat komen. Het is onbeschrijfelijk zo'n eerste keer, absoluut! Ik ben echt dankbaar voor de kans die ik heb gekregen vooral.”

Van dromen over het vertegenwoordigen van hun land tot het streven naar succes op de hoogste niveaus van de sport; Victor en Aurélie delen hun ambitieuze doelen en toekomstige plannen op een mooie manier. Volg hun grote ontwikkeling op de voet, terwijl ze streven naar het succes in de basketbalwereld!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.