De sportieve ontwikkeling van basketballer Alexander Raedschelders

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 09:00

Na een langdurige periode bij Antwerp Giants heeft de 18-jarige Alexander Raedschelders afgelopen zomer de sprong gewaagd naar Hubo Limburg United, waar hij zijn vaardigheden op het hoogste niveau van België en Nederland kan tonen. Zijn toewijding aan het spel en zijn voortdurende streven naar persoonlijke groei hebben hem niet alleen tot een gewaardeerde speler gemaakt, maar ook tot een inspiratiebron voor jonge talenten. Sterker worden en hogere uitdagingen aangaan, dat soort dingen gaat Alexander nooit uit de weg. Foto: FIBA Europe

De groei van zijn grootste passie

Voor Alexander is basketbal meer dan alleen een sport. Hij betrad op jonge leeftijd het veld, vastberaden om zijn eigen pad te volgen in de wereld van het basketbal. “Mijn vader speelde vroeger ook basketbal,” vertelt Alexander. “Dat was dan ook de eerste sport die aan bod kwam om uit te proberen, en dat werd gelijk een succes. Af en toe ben ik gaan kijken naar de club waar hij heeft gespeeld, dat was in Maaseik in Limburg.”

De weg naar persoonlijke groei

Zijn tijd bij Antwerp Giants bood niet alleen competitie, maar ook de mogelijkheid om tegen oudere spelers te spelen, waardoor Alexander zijn spel kon verfijnen en sterker kon worden. “Ik zou mijzelf beschrijven als een speler die op verschillende posities inzetbaar is. Qua spel moet ik het hebben van mijn technische kwaliteiten, omdat ik in de jeugd nooit de speler was die fysiek over sterk spel beschikte. Op latere leeftijd werd het steeds competitiever. Toen ik tien jaar was, werd er steeds harder getraind, en ik denk dat dat zeker een voordeel is geweest voor mij als speler. Wat goed was bij de Giants was dat ik ook meedeed aan competities in hogere leeftijdscategorieën, waardoor ik ook tegen oudere spelers kon spelen. Antwerp Giants beschikte altijd over een sterke jeugdlichting. Je ziet nu bijvoorbeeld dat Noah Meeusen de volgende stap heeft gezet door in Leuven te basketballen. Hij heeft altijd bij mij in de jeugdploeg bij Antwerp Giants gespeeld. Op jonge leeftijd wordt al de focus gelegd om te weten hoe het is om op professioneel niveau te spelen, en daar dragen diverse coaches op de diverse jeugdlichtingen enorm aan bij.”

Een nieuw hoofdstuk

Met de overstap naar Hubo Limburg United heeft Alexander een nieuwe fase in zijn basketbalcarrière betreden. Ondanks de uitdagingen van verandering, heeft hij zich snel aangepast en voelt hij zich thuis in zijn nieuwe omgeving. Zijn vastberadenheid om te groeien en te excelleren blijft onverminderd sterk. “Het kunnen kijken als jonge speler naar wedstrijden van de Giants gaf mij het gevoel om later ook te spelen op hoog niveau. Het was echt altijd een droom van mij om daar te komen. Bij de Giants heb ik tot afgelopen seizoen in de tweede ploeg gespeeld, in de Tweede Klasse, en dit seizoen is het ervan gekomen bij Hubo Limburg United: spelen op het hoogste niveau van België en Nederland. Ook speel ik met de tweede ploeg mee. In het verleden zag je bij Hubo dat veel jonge spelers de kans kregen. Met de club heb ik overleg gehad over wat mijn doel was, en of ze dat dit seizoen konden realiseren. Ik heb mijn hart gevolgd, en gekozen voor de volgende stap. Natuurlijk is dat in het begin best lastig, aangezien ik toch 15 jaar bij Antwerp Giants heb gespeeld. Toch heb ik mij snel thuis gevoeld bij Hubo, en nog steeds.

Het is natuurlijk voor het eerst geweest dat ik tijdens een BNXT-wedstrijd op het veld heb gestaan. Tegen mijn ouders zei ik al dat mijn doel is om op mijn 18e te kunnen debuteren op het hoogste niveau. Het maakt mij trots om dat doel te kunnen realiseren en het spel mee te maken op het hoogste niveau. Ik ben coach Raymond dan ook enorm dankbaar om deze stap te kunnen zetten. Ik heb afgelopen zomer een contract voor twee seizoenen getekend, en ik hoop dat ik in de jaren dat ik meer kan bijdragen aan het team en steeds sterker te worden.”

De weg naar het debuut

Op vrijdag 15 december 2023 kwam het ervan: hij maakte zijn eerste minuten in de BNXT League. Daarbij heeft hij met Hubo afgelopen maart nog iets moois meegemaakt: de Beker van België winnen. “In Oostende hebben we de situatie in de kwartfinale van het bekertoernooi helemaal kunnen omdraaien om ons te kunnen plaatsen voor de halve finale en uiteindelijk ook de finale. Afgelopen maart hebben we in de finale gespeeld tegen Spirou Charleroi. Drie kwarten lang was het spannend, en uiteindelijk wisten we het vierde kwart te winnen met 70-58. Dit is echt een teamprestatie geweest, en voor elk team is het belangrijk dat er een goede teamchemie heerst op het veld. Wanneer dat er is, dan kunnen prestaties als deze worden gerealiseerd. Zolang je vertrouwen houdt in jezelf, dan heb je tegen elke tegenstander kans om te kunnen winnen.”

Uitkomen voor het nationaal jeugdteam

Als jeugdspeler van de Belgian Lions heeft Alexander ook op internationaal niveau zijn stempel gedrukt. Zijn deelname aan het onder 18 EK was een hoogtepunt, waar hij niet alleen zijn eigen spel verbeterde, maar ook bijdroeg aan het succes van zijn team. Met zilver in handen kijkt hij hoopvol naar de toekomst en de mogelijkheden die nog komen. “Bij het onder 16 team was het tijdens het coronajaar. Op dat moment speelde ik nog niet heel veel, maar toch was het speciaal om in een tenue van de jeugd van de Belgian Lions te mogen spelen. Afgelopen zomer speelde ik in het onder 18 EK mee, en daar heb ik veel minuten gekregen van de coach. Deze mooie prestaties met de supporters meemaken was echt geweldig! De wedstrijd tegen Portugal was echt heel bijzonder, maar door deze te winnen zijn we steeds meer gaan groeien. Het kwam neer tot op de zilveren medaille, waarin Letland net te sterk was. Als we een perfecte mix in deze ploeg vinden, dan kan er voor de komende jaren nog iets heel moois tot stand komen.”

Met zijn toewijding aan het spel en zijn voortdurende streven naar persoonlijke groei, is Alexander een voorbeeld van vastberadenheid en passie in de wereld van het basketbal. Zijn reis van Antwerp Giants naar Hubo Limburg United belooft nog vele mooie momenten voor zowel hemzelf als degenen die zijn pad volgen. Foto: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.