Eliza Heinen beschikt over een bijzondere kracht bij BC Shooters, dankzij haar energie en doorzettingsvermogen

Gepubliceerd op 11 maart 2024 om 13:00

Op het basketbalveld, ergens in Bunschoten-Spakenburg, bevindt zich een basketbalspeelster die haar talent en potentie voortzet met ongekende vastberadenheid. Eliza Heinen, een naam die binnen de basketbalwereld al een belletje zal doen rinkelen, brengt als 12-jarige basketbalspeelster een fantastische kracht binnen bij BC Shooters uit Bunschoten-Spakenburg. Ze omarmt haar rol met onvergelijkbare toewijding aan het spel dat haar familie al generaties lang heeft verenigd. Potentie genoeg, energie genoeg, en ook enorm veel kansen om veel te kunnen betekenen in deze sport. Hard werk loont, en Eliza weet dat begrip om te zetten in een onvoorwaardelijk doorzettingsvermogen en dat begrip eens te meer aan te wakkeren over een krachtig vuur dat haar motiveert door te gaan tot het uiterste. Het onder 14-team van BC Shooters weet mede daardoor als collectief mooie prestaties te realiseren!

Bijna zeven jaar basketballend

Eliza ontdekte al op vijfjarige leeftijd het basketbalerfgoed van haar familie, wat wellicht gezegd mag worden. Geleid door haar vader Raoul Heinen, voorheen een groot basketbaltalent die ooit in 1999 en 2000 met de Ricoh Astronauts kampioen van Nederland werd, en geïnspireerd door haar moeder en tantes die op het hoogste niveau speelden, wordt Eliza's reis in deze basketbalwereld omringd met momenten van bewonderenswaardige groei en vastberadenheid. “Ik ben op mijn vijfde begonnen met basketbal,” vertelt Eliza. “Later merkte ik dat ik er steeds beter in werd, en dus ben ik er altijd mee doorgegaan. Ik vind het nog steeds erg leuk! Mijn vader heeft in verschillende landen gebasketbald: in Amerika, België en Duitsland. Vroeger was hij in Nederland een van de beste spelers. Hij heeft mij, toen ik net begon met basketballen, leren schieten. Sinds dat moment is dat steeds beter geworden.”

Niet alleen haar vader heeft veel betekend voor de basketbalwereld. Haar moeder, Hester Heinen, en ook haar tantes Marijke en Inge Beenen en Karen en Chantal Heinen hebben op hoog niveau gebasketbald. Wat dat betreft zit basketbal echt in de familie.

Sterk spel voortzetten, en een sterke schakel voor haar team

Middels haar vastberadenheid weigert Eliza's pad tot groei te worden beperkt door grenzen. Van het veld naar de tribunes; haar toewijding aan het spel schittert met het seizoen steeds meer. Met een doorzettingsvermogen om altijd tot het uiterste te gaan en haar team te voorzien van sterk spel, groeit haar kracht en potentie steeds meer. “Inmiddels basketbal ik bijna zeven jaar hier bij BC Shooters,” vertelt Eliza. “Vanaf de onder 10 zat ik met een vriendin van mij in het team, en daar speel ik nu nog steeds mee. We hebben in het team twee speelsters die de bal opbrengen. Af en toe kan ik daarmee helpen, als er bijvoorbeeld wordt gewisseld. In de aanval wil ik gaan voor de drive naar de basket, of ik geef een pass naar de openstaande speelster in het team.”

De eerste keer op het basketbalveld

Met elke dribbel, elke pass en elke overwinning bewijst Eliza dat haar plaats in de basketbalwereld wordt bepaald door haar eigen talent. Niet alleen haar familie inspireert haar, ook een coach is zeker een factor geweest in de groei van haar talent. “Chantal Heinen heeft mij sinds het begin al heel veel meegegeven op het gebied van basketbal,” beaamt Eliza. “Tijdens het eerste jaar dat ik op basketbal zat, was zij al mijn coach. Zij heeft mij vanaf het begin de belangrijkste onderdelen van basketbal geleerd. Sinds de onder 12 is zij opnieuw mijn coach geweest, en met onder 12 hebben we vorig seizoen een heel leuk jaar gehad! Eerst speelden we in de meisjescompetitie, en we wonnen alle wedstrijden. Er was zelfs één wedstrijd die we met 113-0 hadden gewonnen. We wilden iets anders proberen, want we wonnen zoveel wedstrijden met een groot verschil. We kwamen in de onder 12 in een jongenscompetitie terecht. We hadden daar eerst veel verloren, maar we werden steeds beter in ons spel waardoor wij uiteindelijk derde zijn geworden. Daar waren we heel trots op. Chantal had ons aangemeld voor het Nederlands kampioenschap in de onder 12 competitie. In de voorrondes wisten we te winnen, en we kwamen zodoende in de finale terecht. We speelden deze finalewedstrijd in Zwolle tegen het onder 12 meisjesteam van BS Leiden. Er gingen zoveel ouders en supporters mee, echt iets om nooit te vergeten!”

Een prachtig moment: kampioen van Nederland worden met het onder 12 team van BC Shooters

Het was zaterdag 13 mei 2023; tijd voor de landelijke finalewedstrijden in het Topsportcentrum in Zwolle. In de onder 12 meisjescompetitie stond het duel tussen BC Shooters en BS Leiden op het programma. Eliza weet het nog allemaal heel goed. “Het was super spannend!” vertelt ze enthousiast. “Leiden speelde in het begin heel sterk en stond al ver voor. Daarna was het aan ons om terug te komen, en wij kwamen daarna weer op voorsprong. Het bleef echt spannend, de hele wedstrijd, maar uiteindelijk lukte het ons om te winnen en op Nederlands kampioen te worden in de onder 12 competitie. Zoiets maak je niet heel vaak mee, en het is heel knap om zoiets met elkaar te kunnen meemaken. We zijn ook veel beter geworden door het spelen in de jongenscompetitie.”

Spelend in de onder 14 Eredivisie

Na het kampioenschap is het tijd voor de volgende stap. Sinds dit seizoen speelt Eliza in het onder 14 team van BC Shooters, in de Eredivisie. Ook dit seizoen gaat het haar heel goed af, en houdt het team zicht op een plek in de top vier. “Er zitten veel goede teams in de competitie,” vertelt Eliza. “Dit seizoen hebben we weleens verloren, maar vaak ook gewonnen. We worden samen ook steeds beter, en we staan nu vierde in de competitie, met twee punten verschil op de nummers 2 en 3: BS Leiden en Landstede Hammers.”

In de sport van de dribbels en passes blijft Eliza Heinen een kracht van schittering en inspiratie binnen de basketbalwereld. Haar spel, doordrenkt met passie en vastberadenheid, is absoluut een groei van haar eigen talent. Met elke wedstrijd en elke overwinning weet Eliza steeds meer grip te krijgen op het beter worden, en er steeds meer achter te komen wat groeien en sterker worden inhoudt; en dat allemaal middels de liefde voor het spel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.